Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2007 11:33 - СЕЗОНЪТ НА ГОЛЕМИТЕ СВАТБИ [17.01.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 847 Коментари: 0 Гласове:
0



Народът се е юрнал да се жени на  07.07.07. Освен, че така по-трудно ще се забравя поредната брачна годишнина, друго разумно обяснение за интереса към датата трудно ще открием. Трите 7-ици едва ли имат връзка с православната традиция. По-скоро ни напомнят за една позабравена силова групировка.

Има и още нещо – ако на 7 юли сватбите бъдат прекалено много, ще бъде трудно за всяка сватба да се осигури Генерал.

В руската класика има една пиеса, която се казва “Сватба” – играна е и в България. В нея цялата драма е в това как като гост да се осигури Генерал. Ако си послужим с езика на икономиката, рангът на гостите на едно събитие веднага вдига кредитния му рейтинг.

“По гостите ще го познаете “ – казват познавачите на светския живот  за една или друга публична фигура. И за това борбата за “генерали” днес е не по.малко голяма, отколкото в провинциална царска Русия.

Датите за семейните събития се избират дълго и внимателно, защото ако решиш да ожениш син точно в деня, когато се чества Априлското въстание, шансът да дойде някой държавник силно намалява.

Протоколното присъствие на едно или друго семейно тържество е точен показател за мястото на семейството във властовата йерархия.

На своя юбилейна годишнина пловдивският хотелиер Ветко Арабаджиев осигури няколко министри, но по подобен повод неговият колега Георги Гергов бе почетен от половината Министерски съвет, Президента и даже от Бойко Борисов. Впрочем Георги Първанов май гостува на всяко тържество на семейството. Което дава повод за най-различни коментари кой какво печели от сядането на една трапеза.

Коментарите, разбира се, са обикновени шушукания, защото медиите в такива случаи се захласват от менюто и музикалната програма. Тук също надцакването е голямо. Един докарва живи омари от Солун, друг праща самолет за чер хайвер и така нататък. Един осигурява Демис Русос, друг утре ще докара Мадона. Само Джеймс Браун не можа да доживее да дойде ня някой рожден ден в България.

Поканите на подобни “сватби” вече надминават 400, но винаги има обидени. Защото пропуснат ли те, значи още не си в елита. Или вече са те отписали.

Новобогаташките демонстрации са характерни за всяко общество, където се извършва динамична дислокация на социалните пластове – както биха казали специалистите. В развитите общества обаче публичните личности много внимават какъв ще бъде обществения отзвук от присъствието на едно или друго име в протокола. . И когато Дарина Павлова попада на  американски кандидатпрезидентски прием и връчва чек, някой проверява чека, и го връща, когато името на дарителя може да даде повод за неблагоприятни оценки.

Местните политици действат доста по-прибързано. На тях им е все едно на чия маса сядат –стига да има манги за партията.

Само че народът не е толкова глупав. Той гледа кой къде ходи, какви изгоди последват от това ходене, гледа отрупаните трапези и люто псува.

Господа бизнесмени, уважавайте гладния народ и гонете фоторепортерите от вашите трапези – вместо да им плащате.

Господин Президент и господа министри, господа Генерали, научете се да отказвате на поканите за сватби– каквото и да ви струва това.

Когато преди години в Пловдив дойде принц Чарлз той отиде само на една сватба – на бедни циганчета в Столипиново.

Което обяснява защо между английската демокрация и българската има 500 години разлика.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4670659
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930