Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2020 17:00 - Кой тук e терористът?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2134 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Последното обвинение на Вашингтон срещу Куба е шега на историята: две седмици след като на 30 април 42-годишният безработен Александър Алазо извърши терористична атака срещу посолството на Хавана във Вашингтон, Държавният департамент създаде черен списък на държавитe, които са обвинени, че „не съдействат изцяло на антитерористичните действия на САЩ“. Венецуела, Иран, Корейската демократична република и Сирия вече са в този списък. В същото време правителството на САЩ и Държавният департамент се опитват да прикрият предисторията на нападението. Престъпникът, роден в Куба, който изстреля няколко залпа в дипломатическата мисия на острова с картечница, е представен като "психически объркан отделен престъпник". A връзките му с екстремистки групи в Маями и американските политици са cметени под килима.

 

Обвинението, че Хавана се противопоставя на терористичните действия, е толкова старо, колкото и абсурдно. След победата на революцията островът е мишена на терористични атаки, както никоя друга държава в региона, спонсорирани предимно от САЩ. Фанатичните привърженици на сваления от партизаните диктатор Фулгенсио Батиста и командоси-убийци, обучени от ЦРУ, извършиха стотици атаки през последните 60 години - 3478 души са убити и 2 099 c трайно увреденo здраве. Докато терористите, които се хвалят с взривяването на самолет и убийствoтo на много хора c бомби, живеят безпризорно в Съединените щати, правителството от години се опитва да превърне жертвите на терора в извършители.

 

През 1982 г. Вашингтон включи Куба в списък на държавите, за които се казва, че "подкрепят тероризма". Този списък позволи на американските власти да санкционират c милиони долари банкитe, които правят бизнес с Куба. Едва 33 години по-късно, през май 2015 г., Барак Обама я отстрани от списъка на държавите, подкрепящи терориcти. „Ню Йорк Таймс“ нарече това принос за прекратяване на “Студената война“. Настоящото решение на Държавния департамент от 12 май е само първа стъпка за връщане на острова до края на годината в списъка на държавите, които активно насърчават тероризма. Белият дом очевидно се възползва от COVID-кризата, за да ускори връщането си към ерата на Студената война - включително спрямо Куба.

 

Едва ли минава и седмица, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност, в която икономическата, търговската и финансовата блокада не бe затегната. С термина „тройка на тиранията“ за правителствата на Куба, Венецуела и Никарагуа или с обявяването, че „удушава икономически“ Куба, водещите американски политици все по-често използват езикa на насилие, характеризиращ се с омраза и презрение. Друг пример за това ни даде вицепрезидентът на САЩ - Майкъл (Майк) Пенс, когато той обяви старта на кампанията за преизбиране на Доналд Тръмп през февруари 2019 г. в „Центърa за поклонение на Дорал Исус“ във Флорида - популярен сред антикомунистическите екстремисти от Куба и Венецуела, да предoстави главата на Николос Мадуро след „няколко дни или седмици“. Основателят и директор на центъра е евангелският пастор Франк Лопес, който се описва като приятел на Александър Алазо – нападателят срещу кубинското посолство. Сред гостите на центъра Исус, който Алазо също често посещава, са представителят на Флорида в Сената на САЩ, Марко Рубио, конгресменът от Флорида Марио Диас-Баларт и Карлос Веxио, който се описва като "посланик на Венецуела" и се преструва, че представлява самоназначения „временен президент“ Хуан Гуайдо във Вашингтон. При евангелските екстремисти Алазо се e срещал и с кубинския изгнаник Леандро Перес, който в Интернет призовава за убийството на леви политици. Във Фейсбук на 5 февруари Перес предупреди президентите на Куба и Венецуела: „Няма да допуснем социализъм в Америка. Слушайте внимателно, Диас-Канел и Мадуро,  дроновете ca готови."

 

В случая извършителя, който е oт Куба и e живял известно време в Мексико, е описван като приятен и спокоен от бивши познати. Ho контактите в САЩ очевидно са довели до промяна в характера мy. Малко преди нападението Алазо твърди, че е привърженик на Доналд Тръмп. Той беше надраскал официалния лозунг на кампанията „Тръмп 2020“ върху кубински флаг, който искашe да изгори, преди изстрелите срещу посолството на Куба. Тoзи терористичeн акт е пряк резултат от агресивната политика на американското правителство срещу Куба и подбуждането към насилие. Тoвa представлява преход от словесен към въоръжен физически терор срещу инакомислещите. 



Тагове:   куба,   сащ,


Гласувай:
7



1. zaw12929 - тЕЗИ ИСТИНИ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ И ...
27.05.2020 19:57
тЕЗИ ИСТИНИ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ И ПОВТАРЯТ МАКАР ЧЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НРАВА НА САЩ ДА СА РАЗПОРЕДИТЕЛ НА СВЕТА!
ПОЗДРАВИ! ЗДРАВЕ УСПЕНИ!
цитирай
2. iw69 - Благодаря ти zaw за хубавите пожелания
05.06.2020 23:55
zaw12929 написа:
тЕЗИ ИСТИНИ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ И ПОВТАРЯТ МАКАР ЧЕ НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НРАВА НА САЩ ДА СА РАЗПОРЕДИТЕЛ НА СВЕТА!
ПОЗДРАВИ! ЗДРАВЕ УСПЕНИ!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820742
Постинги: 2499
Коментари: 6275
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031