Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 22:05 - НЕПОПУЛЯРНО: ДА СЕ КОНТРОЛИРАМЕ ДО СМЪРТ
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 3592 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес се случи нещо невиждано. В част от пловдивските бакалници хлябът поевтиня. Което не е новина. Новина е, когато хлябът поскъпва. Анкетирахме пловдивчани дали цените растат. „Всичко поскъпва жестоко!” – твърдят гражданите единодушно. Никой не беше забелязал поевтиняването на хляба. Който е забелязал, сигурно се радва. Не се радват обаче малките хлебопекарни. При тази цена някои от тях ще фалират. Според тях, евтинията била заговор на големите хлебозаводи. Дъмпинг, както се казва. Българският народ в по-голямата си част иска контролирани цени. Определени от държавата цени. Иска глоби за спекулантите. Съд за богаташите. Българският народ в по-голямата си част иска социализъм. Може би защото у нас още не е дошла онази власт, която честно да обясни на народа, че не са виновни спекулантите. И че цените не са високи, даже са ниски. Проблемът е в заплатите и пенсиите. Парите просто не стигат. Тоест, стигат, но за малка част от населението. Властта обаче вместо да обясни защо парите стигат за едни, а за други не стигат, предпочита да обясни своята безпомощност с  „надуването” на цените. И ни лъже, че ще въведе някакъв контрол върху цените. Някакво въздействие поне. Макар всички да знаят, че такова животно във 21 век няма. Освен в Куба и Северна Корея. Това е същото като вярата на корейския народ, че техният велик вожд може да влияе върху времето. А сега информация, която открих днес в един сайт:
Комисията за защита на потребителите разпореди на вносителя "Дженк" ЕООД незабавно изтегляне от пазара на детски вълнени жилетки със свободно движещи се връзки, които създават рискове за нараняване на детето. Моделът е предназначен за момичета до 14 години и се е предлагал в две разцветки - розово и циклама.

Стандарт за безопасност посочва изискване връзките по дрехи за деца до 14 годишна възраст да бъдат прикрепени за облеклото, например с използване на тунел в поне една точка разположена на равно разстояние от изходните точки, което в случая не е налице. Освен това, родителите е добре да знаят и това, че свободните краища на връзките в областта на талията трябва да се показват най-много 140 мм от всеки край, когато облеклото е отворено в своята най-широка част.

Жилетките са открити в магазин за дрехи в Ловеч. Според информацията върху етикета произходът на стоките е турски. Цената на една жилетка е 8.50 лв.

Заповедта съдържа изрична забрана за повторен внос на опасните жилетки.
(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/318586.html#ixzz1izQk8QBC   Предполагам, че утре тази голяма победа на Комисията за защита на потребителите ще я има поне в половината вестници. И едва ли някой ще си зададе няколко елементарни въпроси:
  1. Кой е написал правилата за жилетките и връзките, за колко време, каква е заплатата му и още колко заплати е получил за подобно творчество?
  2. Колко души колко дни са проверявали, докато намерят нещастното магазинче в Ловеч, за да си оправдаят заплатите?
 Проблемът на контрола е в това, че той в крайна сметка спира в бакалничките, магазинчетата, продавачите в подлезите и т.н. Никой не смее да проверява големите. Всички знаят кои от известните личности в тази държава са крадци, контрабандисти или поне мошеници, но кой ли ще посмее да ги пипне. В Пловдив миналата година беше създадена мегаструктура „Инспекторат”, която да се пребори с няколко приближени до властта комбинатори, които дължат на общината милиони. Много скоро обаче жертви на Инспектората се оказаха дребосъците. Отделен въпрос е дали приходите от глобите покриха разходите на инспекторите. И още: колко струва издръжката на Агенцията по храните, която онзи ден намери две стоки с изтекъл срок? Някъде пише, че става дума за 27 милиона. Рушветите не влизат в сметката. Колко души ще контролират кучетата с чиповете? Някъде към 400. Колко души се занимават с лицензионните режими, поне половината от които са излишни? Колко души се занимават с безсмисленото поне за малките обекти категоризиране? През 96-97, когато беше пикът на борбата срещу спекулата, имаше предложение всички безработни да се направят контрольори и надзорници – до всеки спекулант да стои по един честен контрольор и да го бие по главата. Колко хубаво би било, ако отново се върнем към трите вида хляб – типов, добруджа и бял, да се върнат твърдите им цени и да наказваме тези, които не спазват БДС-то. Всъщност такива идеи се родиха миналата година и техен автор беше любимият министър на Бойко Борисов Мирослав Найденов. Знае министърът как се печели народната любов. Онзи ден ни призоваваше на проверки зад „лъскавите витрини”. С патоса на малкия Гаврош – героя на Смирненски. Всъщност омразата към „мръсниците богаташи”, както ги нарече един телевизионен зрител, е част от цялата картинка на българските неудачи. Познавам един човек, който може да се нарече милионер, повече от 20 години работи честно и успя. Карам го да напише книга „Как станах милионер?” – по тертипа на така продаваните отвъд океана книги с подобно заглавие. Само че българският милионер не иска. Страх го е, че хората ще го намразят. Страх го е да не му откраднат бизнеса. Страх го е да не го рекетират. Страх го е да не нападнат данъчните. Страх го е, че пред офиса му сутрин ще го чака опашка от молители, които искат пари за операция на детето си. И т.н. Този човек може да направи още много в живота, но не ще. Не ще да се навира в очи. Толкова му стига. Всъщност какво би станало ако контролът бъде заменен със самоконтрол, регулацията със саморегулация? Бизнесът постоянно повтаря – не искаме да ни се помага, искаме да не ни се пречи. Само че кой ще се вслуша в гласа на бизнеса, след като народът крещи:”Бий спекуланта!” Един приятел казва, че на Чикагската борса пишело:”Не бийте спекуланта!” Та това май обяснява разликата между Чикаго и България.    



Гласувай:
7



1. анонимен - Тъжна констатация, но вярна, за ...
09.01.2012 23:55
Тъжна констатация, но вярна, за съжаление. Пак се връщаме до "преклонената главица остра сабя не сече я". Прословутата българска завист, мързела, подстрекателството, тъй удобно някому, насочено към наивника хвърлил скромните семейни спестявания и безкрайно много собствен и на членовете на семейството си труд в правенето на бизнес. Много години без почивка, купил си една баничарка или някой джип на старо и ...о, завист българска, комшийска, роднинска!... Сага за българския преход от соц към капитализъм, може би? Щото той / или тя бил/а забогатял или щял/а да забогатее? Няма нужда да е милионер, пък ако е, той си знае колко кредити и разни други задължения го гонят по петите и не му дава сън, но БОГАТ, бе!
Г-н Тодоров, за жалост не са много тези, които правилно ще Ви разберат, уви.
Лека нощ!
P.S. Не съм Вашия милионер, но го разбирам чудесно, прав е!
цитирай
2. анонимен - Властта обаче вместо да обясни защо парите стигат за едни, а за други не стигат, предпочита да обясни .............
10.01.2012 15:50
Уважаеми господине, ще ви обясня кратко "защо" не стигат, пък дано разберете.
За по-лесно нека приемем, че получавате 100 лв. заплата. С тях трябва да заплатите храна, ток, вода, дрехи, телефон, телевизия, културни нужди. Като нормален човек първо ще осигурите храната, ток, вода, абонамент за телефон и телевизия и .... парите свършиха. За дрехи и култура парите не стигнаха. Защото получавате точно 100 лв. и само 100 лв. За да отидете на концерт и купите нова дреха, трябва да изработите парите за тях. Но няма работа /приход/ затова не може да има и допълнителен разход. Четейки написаното го приемете като "икономическа басня".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613980
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031