Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2011 11:36 - ЩЕ ПОБЕДИ ЛИ ОТНОВО ЧИНОВНИКЪТ?
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 3524 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В края на годината Министерският съвет за малко да приеме решение, което щеше да бъде историческо - да намали таксите, които се събират от населението и бизнеса, въвеждайки нова методология.

България от години е критикувана от международните институции, че е превърнала таксите във втори вид данъци - вместо те да зависят единствено от разходите за извършването на даден вид услуга. На практика таксите в България се формират на принципа:  толкова, колкото да се вземат повече пари. Тази грешна методология е обвързана най-малко с две цели - да се формират достатъчно средства, които после да бъдат прехвърлени в партийните каси, а също така и излишъци, които да се използват за ДМС на чиновниците.
За чиновнически труд минута-две се начисляват такси в размер на десетки, а някой път и стотици левове.
Такса смет, която всъщност си е данък, формиран от мързеливи чиновници, мразещи бизнеса, се оспорва във все повече градове, някое местно съдилище уж се пропуква, на в крайна сметка революционната вълна се разбива в стената, издигната от софийските магистрати.  

ДМС означава "допълнително материално стимулиране". Ясно е, че няма чиновник, който да иска реформиране на системата, той като това бърка в джоба на съсловието.

Както очакваха някои песимисти, историческата реформа е отложена с аргумента, че ще отвори дупка в бюджета между 50 и 200 милиона лева. По този начин се признава колко е голяма сумата, с която се ограбват гражданите и бизнеса.

Освен това не е ясно как ще се отвори дупка, след като голяма част от тези пари няма да останат в бюджета, а бързо ще се прехвърлят във фондовете да ДМС -тоест в джоба на чиновниците.

Ето и стенограмата от последното заседание на Министерсикя съвет: 

......Точка 58

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите и разходването им

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят заместник министър-председателят и министър на финансите и министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, според Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност до края на тази година аз и вицепремиерът Дянков поехме ангажимент да внесем методика за определяне на разходоориентирано ниво на таксите, които държавата събира от бизнеса и гражданите за административни услуги.

В момента голяма част от надценката на тези такси се използва от администрацията за ДМС. Точните изчисления все още следва да се направят по всички институции, но говорим за размер между 50 и 200 милиона лева годишно.

Когато таксите бъдат приведени в съответствие с тази методика, реално тези пари ще бъдат спестени на бизнеса и гражданите и ще бъдат взети, така да се каже, от ДМС-тата на администрацията.

Някои министерства вече започнаха да преразглеждат методиките си и тук искам да отлича Министерството на земеделието и храните, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, които вече са ни дали голяма част от променените методологии. Това, което предлагам днес да направим, е да определим една обща въз основа, на която всички ведомства да направят този преглед в течение на следващата година, така че този ангажимент действително да можем да го осъществим.

БОЙКО БОРИСОВ: Дянков!

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това наистина е похвална инициатива, нещо което ще помогне определено на бизнеса. Тя се свързва и с новия Закон за държавния служител, който приехме вече на първо четене в парламента, където този начин на получаване на допълнителни бонуси и допълнително материално стимулиране във всички министерства без изключение се прекратява от следващата година и вместо това има твърд бюджет, който вече сме заредили във всички министерства, така че по никакъв начин да няма връзка между това какви такси и глоби събират министерствата и по какъв начин се увеличава заплащането. Така че, така или иначе, със Закона за държавния служител вече тази порочна връзка се премахва.

Министерството на финансите по принцип подкрепя идеята. Имахме коментар, че понеже вече Законът за държавния бюджет за 2012 година е приет, ако сега приемем тази нова методология означава, че всъщност ще излезе дефицит в 2012 година между 50 и 200 милиона лева и затова обсъждахме вариант или да се отложи за известно време приемането на тази методология, за да можем да видим бюджетът как върви за 2012 година, или да започне от 1 януари 2013 година. Не е възможно след като вече бюджетът за 2012 година е влязъл и с приемането на Закона за държавния служител, който се надяваме да стане до края на януари, в същото време да можем да приемем и тази нова методология, което означава доста промени в бюджетната ни политика за следващата година.

Предлагам или да отложим и пак да обсъждаме темата, но малко по-напред във времето, или по някакъв начин да мислим това да стане, да огледаме отново методологията от 1 януари 2013 година.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се на вносител точка 53, да се уточни влизането й в сила и съответно привеждането на министерствата за това, за което говори Трайков за таксите.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Подкрепям това, за да имаме време да уеднаквим новата методология с новия Закон за държавния служител, който вече е в парламента.

БОЙКО БОРИСОВ: ОК.

Последни редове от автора: Ще запомня тази година и с това, че платих 5 хиляди лева за изхвърлянето на десетина кошчета боклук, а след това 10 000 лева за това, че някакъв чиновник-надзорник се беше потрудил да ми напише 4 писма. Предполагам, че от моите 10 хиляди все нещо беше останало за неговото ДМС.
Дали е по-щастлив по Коледа с тези пари?



Гласувай:
5



1. lambo - Преди години в шоуто на Слави, бе гост ...
25.12.2011 13:09
някакъв млад руски политик. Мисля че бе Борис Немцов.
Та той накрая каза :

" Няма нищо по-страшно за една държава, от чиновник с малка заплата "
цитирай
2. анонимен - Евгени, напиши нещо и за продажните и нагли църковни "водачи"
26.12.2011 20:06
Какво ще кажете за тия църковни плъхове дето се возят в лъскави коли? Сред тях на челно място е странната особа митрополит Николай! Българската църква притежава имоти за милиони долари и страшни далавери се въртят там.Една кухня,един приют за бедни да бяха направили поне тия безсрамници.Ния сме сигурно единствената такава държава в света дето църквата не извършва абсолютно никаква социална дейност.В банановите републики не е така както е при нас.И нищо не се пише за това ама хич нищо.Големите добросъвестни журналисти с чуство за отговорност и граждански позиции.Драйфа ми се от цялата им продажна гилдия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4652705
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930