Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2011 10:59 - ШАБЛОН НОМЕР 4
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 4433 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                       Моят стар колега Батето /Анастас Янков, а не Иван Славков/, светла му памет, обичаше да се шегува с изтърканите журналистически хватки. Става дума за 70-те години, когато нямахме и кой знае какъв избор, нито особено желание да се борим със стереотипите. Заплатата си вървеше, хонорарите капеха, имаше премии, постановъчни и т.н. Пловдивският телевизионен център, в който работехме, имаше наряд всяка година за 1 януари да изпраща за „По света и у нас” репортаж за трудовия героизъм на тези, които работят в новогодишната нощ. Обектите с т.н. непрекъсваем процес бяха три и се въртяха всяка година – Ретранслаторът на връх Ботев, Командния пункт на Южния енергиен пръстен и Комбината за цветни метали, където пещите не можеха да се спират за празниците. Началото на тези репортажи имаше два варианта, които също се редуваха – единият за четни години, другият – за нечетни.
  1. „Няма ден, няма нощ за….”
  2. „Няма делник, няма празник за…”
В края на декември се шегувахме с Батето – питахме го как ще почне тази година: с „няма ден, няма нощ” или с „няма делник, няма празник”. Батето си водеше точна сметка и никога не бъркаше. В бюрото си имаше готови текстове за още десетина събития, които се повтаряха всяка година. Като дойдеше време за тях, бъркаше в бюрото и отупваше праха от миналогодишния или по-миналогодишния текст. -         Шаблон номер 4! – обясняваше той поучително, но в гласа му имаше и вина, и самоирония. Цялата тази манифактура не ни притесняваше, тя беше част от онези приятни тайни изживявания, когато знаехме, че лъжем държавата. Държавата искаше клишета, ние й ги давахме. А тя ни плащаше. Сегашната държава си има само една телевизия. Защо тогава стотиците частни медии постоянно ни поднасят репортажи, които приличат на излезли от старото чекмедже на Батето? И така – идва Великден. Шаблон номер 4 - спекулантите надуват цената на агнешкото. Надуват и цената на козунака, но ако някъде има евтин козунак, той е менте. Междувременно дядо Николай носи Благодатния огън от Йерусалим, всички големи телевизии предават директно, номерът е да се хване пловдивския владика още на стълбичките на самолета – така той прилича на господ, който слиза от небето. Въпросите са шаблон номер 4. Веднага след това идва репортажът, който сме гледали стотици пъти - Бачковската чудотворна икона тръгва с литийно шествие към местността Клувията, миряни разказват за чудотворни изцеления. Никакъв друг поглед към събитието не се допуска – трябват ни чудеса и това е. Анкетират се „до чудо”. Тези, които не могат да ни разкажат за някакво чудо, се изрязват от анкетата. Идва Гергьовден. Дали цената на агнешкото падна или още е надута? Сега спекулантите надуват цената на марулите. Колко струва една салата – изчисляват загрижените за благоденствието на българския народ журналисти. Идва лято. Рояци данъчни и други инспектори ще тръгнат по морските заведения, за да разкриват нарушители. По петите им рояци журналисти ще ловят всяко данъчно комюнике. И никой няма да попита колко струва тази дандания на държавата. След това ще дойде първият учебен ден. Шаблон номер 4 – спекуланти надуват ученическите стоки, обличането на един първолак стана еди-колко си лева. Цветарите също богатеят. Ужас. Идва Никулден. Спекуланти надуват цената на шарана, а нерегламентирани търговци продават на забранени места. Не знам какво има в днешните учебници по журналистика, но си мисля, че скромният ми коментар може да намери място там. За да могат бъдещите братя по перо по-бързо да опекат занаята, защото не се знае дали ще попаднат на някой който да им обясни веднага изкуството на шаблона и ще трябва сами да откриват Шаблон номер 4. Батето си отиде, без да ни обясни кои са шаблон 1, 2 и 3. Може би ни жалеше и искаше да даде на младите журналисти някаква надежда, че има и тайни в професията?    



Гласувай:
6



1. meto76 - Ето нещо за така наречените спек...
04.05.2011 13:39
Ето нещо за така наречените спекуланти, които пълнят държавния бюджет, откриват работни места и движат икономиката напред.

http://meto76.blog.bg/politika/2011/05/03/obama-obiavi-publichno-voina-na-kapitalizma.740519
цитирай
2. анонимен - xExWYqDgpVpnK
04.06.2011 16:42
IMHO you've got the right awnser!
цитирай
3. анонимен - BhmbNtNwcsHopusv
05.06.2011 12:23
1KyrYQ <a href="http://rgqpvxrmaltz.com/">rgqpvxrmaltz</a>
цитирай
4. анонимен - JeKazJbWobN
05.06.2011 16:25
mmw1Oo , [url=http://fxjqqllcdqjh.com/]fxjqqllcdqjh[/url], [link=http://yqefcemqmdop.com/]yqefcemqmdop[/link], http://zmotkshuulfc.com/
цитирай
5. анонимен - kxkcetUxLfbTQ
07.06.2011 12:23
VesaBR <a href="http://mzqgacitmeae.com/">mzqgacitmeae</a>
цитирай
6. анонимен - OvqPIkndjEAIJw
09.06.2011 14:06
RkWMSi , [url=http://mtuzpcfovkwu.com/]mtuzpcfovkwu[/url], [link=http://ethdltjsgyzk.com/]ethdltjsgyzk[/link], http://qiofnzwwrqpf.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613123
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031