Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 15:38 - Излезе още една книга за Прехода
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 6421 Коментари: 24 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2009 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Авторът на този блог съобщава на читателите, че се осмели да издаде на книга някои свои писания, публикувани вече в блогосферата. Книгата се казва "Записки по българския преход" и разказва за лични преживявания през последните 20 години.

Тя вече може да се намери по пловдивските книжарници - засега.

Може да се поръча и на сайта на издателството „Жанет45” на адрес http://books.janet45.com/books.

Още в първия  бяха продадени близо 100 книги. На организирания от издателството щанд можеше да се види опашка от желаещи да получат автограф от автора - имам и снимка за доказателство.
image
Спирам със самохвалството и за илюстрация препечатвам една от главите.


ЗА БАЩАТА НА БОТУШ КАИШЕВ

                         

Сетих се за един човек, срещата с когото не мога да прескоча.

Става дума за писателя Димитър Инкьов, известен на някогашните слушатели на “Свободна Европа” като Велко Верин. Който е слушал навремето черни радиостанции, не може да не си спомня предаването “Весела неделя” с главен герой “легендарният партизански командир” Ботуш Каишев.

Ако трябва да бъда искрен, хуморът на Велко Верин от онова време не изигра особена роля върху крехкото ми юношеско съзнание. Пропагандните внушения бяха не по-малко директни от тези, които се изливаха от официалните медии, така че имаше моменти, когато даже врътвах копчето и започвах да търся друга станция – по същото време по румънската “Свободна Европа” вървяха музикални класации, ако не се лъжа. А упадъчната музика май прекрояваше мен, младия комсомолец, по-успешно, отколкото фейлетоните на писателя –емигрант.

През 2004 или 2005-а  Димитър Инкьов посети Пловдив във връзка с издаването на историите за Ботуш Каишев в книга. Решихме да го поканим в студиото, намерихме връзка с издателите му и те го доведоха в телевизията. Разговорът води колегата Любомил Лазаров, аз само посрещнах госта и изслушах предаването, така че не мога да кажа, че съм бил близък с Инкьов. Но този един единствен час заедно няма да забравя никога. Мисля, че този човек даже ми даде някакъв кураж в живота.

Димитър Инкьов ме накара да повярвам, че и българинът може да мисли като европеец и по-важното - да отстоява своята философия.

Нагледал съм се на хора, които направиха много за европейската интеграция на България, но когато застанат пред камерите /особено когато има открити телефони/, започват да заиграват с евтини патриотични приказки. Гъделичкат аудиторията и тя ръкопляска.

Мога да напиша наръчник за това какво се харчи на пазара на приказките. Номерата са толкова евтини и толкова е лесен пътят към сърцето на българина, че чак ми става обидно.

Димитър Инкьов се държа невероятно достойно. От първата до последната минута не изневери на себе си. Зрителите му вдигаха удобно топката и трябваше само да каже как циганите са виновни за бедите ни, за да пожъне овации, но Инкьов не се поблазни от евтината телевизионна слава. И обясни кротко, че циганските номера не могат да виреят в Европа, защото там просто няма кой да купува краденото. Така че ние ще продължаваме да си живеем заедно. Просто сме в една хранителна верига.

Атакуваха госта от ляво и от дясно, но той продължи да бъде просто себе си. Един българин, прегърнал онези европейски ценности, които дават надежда на милиони хора, че животът ще бъде по-добър, ако хората не се делят и не се мразят.

Повярвах му. Почувствах се горд, че има такъв българин. Макар да знам, че такива признания не вървят на пазара. Или както ме предупреди тези дни един зрител при подобен случай: ”Г-н Тодоров, вие не съзнавате ли на какъв риск подлагате рейтинга си?”

Опитвах се да защитя “мръсния комунист” Анжел Вагенщайн…

А сега продължавам за “мръсния антикомунист” Димитър Инкьов. Попитаха го кой е първообразът на Ботуш Каишев. Двете истории, които чух тогава, ще се опитам да предам по памет – така, както ги разказа гостът. Може би Инкьов ги е описал и някъде в книгите си, но въпреки това се изкушавам да ги повторя.

“ Работех около 1950 година в Радио София. Веднъж си приказвахме нещо  с партийния секретар на радиото и той от дума на дума ми заговори за световната революция. И за това толкова ли нямало кой да каже на другаря Сталин да хвърли някоя и друга атомна бомба над Америка.

 - Че тогава могат да загинат сто милиона души” – опитах се споря с колегата.

 - Че какво са 100 милиона пред победата на световния комунизъм?” – отговори ми съвсем убедено партийният секретар.”

Втората история е свързана с партизанския командир Денчо Знеполски. След като става един от първите генерали на новата власт, той неочаквано е арестуван като “враг са партиен билет”, обвинен е в шпионаж в полза на Тито и в опит да убие самия Сталин. Изпратен е в Белене и след развенчаването на култа към личността е освободен.

В Белене е подложен на нечовешки мъчения – сам признава, че неговите другари са минали по жестокост фашистките си колеги. Особено се отличавал някакъв капитан, който скубал косата на затворника на цели кичури – откъсвайки и парчета от скалпа.

Идват промените, Денчо Знеполски отказва да повярва във вината на Сталин, но все пак се радва на свободата. И тъй като няма работа, Димитър Инкьов и неговите приятели му дават на напише нещо под чуждо име срещу скромен хонорар и така да преживява. Докато един ден – опитвам се отново да възпроизведа разказа на нашия гост:

“…Един ден Денчо се появи в редакцията в генералска униформа. Бяха го реабилитирали напълно и назначили за шеф на Военната академия. “Партията е справедлива, Мите” – радваше се Денчо. Макар на главата му още да не бяха зараснали раните от скубането.

Тръгнахме да се разходим по софийските улици – денят беше хубав, а и животът напред изглеждаше по-добър.

Неочаквано срещу нас се зададе някакъв офицер. Само като видя Денчо с генералската униформа и замръзна. Оказа се, че това е капитанът –изверг от Белене. Двамата се размениха по няколко думи, чух само, че офицерът уплашено се извиняваше:”Аз мислех, че сте враг, другарю генерал.”, след което продължихме с разходката.

Попитах Денчо дали няма да направи нещо срещу палача, но моят приятел само вдигна рамене.

“Но той сигурно ще продължи да измъчва невинни хора.” – продължих да настоявам за справедливост.

Тогава генерал Денчо Знеполски се спря, погледна ме с добрите си сини очички и каза:

-         Та той е мислил, че съм враг, бе Мите…”

И тогава разбрах, че истинският комунист е непоправим.”

Преразказвал съм тази история десетки пъти. Но много странно – повечето от слушателите ме поглеждаха странно след финала със сините си очички. Очевидно не можеха да разберат какъв е смисълът. И с какво тази история може да промени един човек, да го накара да напусне родината си, да започне нов живот от нулата и  години да посвети на описване на “милиционеро-социализма”…

На следващата година тумор в мозъка уби Димитър Инкьов…

А аз продължих да разсъждавам дали има и “милиционеро-капитализъм”

и как ли изглежда съвременният Ботуш Каишев…
И все се каня да прочета някоя от детските книжки на Димитър Инкьов - последните десетилетия от своя живот той посвети на децата. 
Дали е смятал, че е безсмислено да се опитва  да променя възрастните?


Гласувай:
0
01. gothic - Как ли изглежда съвременният Ботуш Каишев?
04.04.2009 16:01
Като добре облечен бизнесмен, разбира се...представител на "национално отговорния" бизнес....
цитирай
2. gor - Честито, Евгений!
04.04.2009 18:29
На добър час на тази интересна книга! :)
цитирай
3. haralanov - Здравейте!
04.04.2009 19:50
Имам изключително добри спомени от предаванията по РСЕ на Велко Верин!И ми беше тъжно,когато разбрах,че той е починал...
цитирай
4. lubara - Поздрави!
04.04.2009 22:42
Свободна Европа, Радио Лаксемберг, Гласът на Америка, това бяха честотите, с които изкарах всички изпити в института.
Няма да забравя как като малък, преди да тръгна на училище слушахме в къщи радио-имаше мощни възгласи БКП, БКП! Някакъв конгрес май беше. " Много важно" - казах аз. Родителите ми, горките се стреснаха и ми казаха, че така не се говори.
Смешно ми беше, възрастни хора така да се прехласват, чак да се задавят от викане.
цитирай
5. lambo - Слушал съм го Велко Верин много
05.04.2009 07:22
Имах един ВЕФ тогава ...
Характерния му глас, също бе подходящ, за смеха, който предизвикваше ...

Не знам ... от него ли бях чувал, онази история ...
за младото комсомолче, което, като се провалило навсякъде, накрая Партията го изпратила, да въвежда "Ломските ямки" в някакво ТКЗС ...

Та почнали селските жени, да му се свалят, и да не копаят както трябва.
А той укорил една от тях:

"Лелко, не се заглеждай в мен, а виж, че дупката ти е малка"

А тя веднага викнала към другите:
"Елате да видите първия мъж, дето търси по-голяма дупка"


цитирай
6. анонимен - Честито
05.04.2009 10:57
Честито,г-н Тодоров!От сърце желая успех на книгата - убеден съм, че едно от най-важните неща, които днес липсват на българина е информираността. Просто е жалко да видиш и чуеш как в чужбина знаят за БГ неща, които тук изобщо не се коментират. За пример - онзи ден немската преса "гръмна", че България била пред фалит, а тук - лениво благоденствие,чалга,фалшив оптимизъм...
А що се отнася до случката с този генерал, мисля, че всеки от нас има подобно преживяване. Ето аз имам в родния си Странджански край един чичо, който всеки ден псува Станишев по телефона. но щом го попитам - за кого ще гласуваш, той мигом ме "прострелва" - че как за кого,за партията...И така го казва - с чувство, с гордост някаква...
Е,за какво повече да говорим...
С поздрав: Димо Райков
dimoraikov.blogspot.com
dimoraikov.skyrock.com
цитирай
7. bovari - Чели сме...
05.04.2009 22:11
и пак ще четем, но вече с различното усещане, което носи общуването с книгата, допира и мириса на хартия. Различно, по-лично.
Поздрави, Евгений Тодоров!
цитирай
8. анонимен - plovdiv zdravei!
11.04.2009 14:37
Chestito i dano Gospod Vi dade sili za mnogo drugi knigi.Uspeh i do novi sreshti.
цитирай
9. анонимен - buy kamagra soft 1402
20.10.2012 03:29
<a href=http://orderkamagranow.com/#uzzdh>cheapest kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#ahqgn >order kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#xbrea purchase kamagra
цитирай
10. анонимен - levitra 10 mg
20.10.2012 10:05
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#4594 - purchase levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8501>levitra online without prescription</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#7318 online
цитирай
11. анонимен - payday loans 371 6317
20.10.2012 14:59
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#19321>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15822>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15192 payday loans
цитирай
12. анонимен - order cialis 5563
20.10.2012 15:41
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#qibmq>cheap cialis online</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#blkza >buy cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#qckwn cialis 40 mg
цитирай
13. анонимен - buy generic levitra 20231
20.10.2012 15:42
<a href=http://orderlevitrahere.com/#hfgcs>buy levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#whxlp >buy cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#mufmb generic levitra
цитирай
14. анонимен - generic viagra 385 2652
20.10.2012 16:28
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#9288>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#16386>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#5743 buy viagra
цитирай
15. анонимен - buy cialis online 423 16022
22.10.2012 10:03
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4560>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10301>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17865 buy cialis
цитирай
16. анонимен - payday loans 488 9132
22.10.2012 14:08
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#20640>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#21294>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#6161 payday loans
цитирай
17. анонимен - viagra 150 mg 12798
22.10.2012 22:22
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#kgjvw>order viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#bynhy >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#fjppb cheap viagra online
цитирай
18. анонимен - generic cialis 5488
24.10.2012 03:22
<a href=http://cialisstorehere.com/#cnetd>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#lpshq >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#xchxh buy cialis
цитирай
19. анонимен - buy viagra online 5402
24.10.2012 14:49
<a href=http://viagrastorehere.com/#brcks>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#iradx >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#rncby viagra online
цитирай
20. анонимен - buy kamagra 21086
24.10.2012 15:00
<a href=http://kamagrastorehere.com/#pyocn>buy kamagra</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#pipyu >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#ylxzy buy kamagra online
цитирай
21. анонимен - cheap levitra 10579
26.10.2012 04:28
<a href=http://levitrastorehere.com/#ptnuu>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#rqbdr >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#xusjf generic levitra
цитирай
22. анонимен - payday loans online 1521
27.10.2012 11:53
<a href=http://directlenderloanshere.com/#eqdwr>payday loans online</a> - <a href=http://directlenderloanshere.com/#xgoxi >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#fubxa payday loans online
цитирай
23. анонимен - buy propecia 21044
30.10.2012 12:58
<a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#aajja>order propecia</a> - <a href=http://cheapgenericpropecianow.com/#ghrhh >cheap propecia</a> , http://cheapgenericpropecianow.com/#zfjqu generic propecia
цитирай
24. анонимен - generic levitra 19931
02.11.2012 01:14
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#creev>generic levitra</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#zdqsq >cheap levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#flbnt buy levitra
цитирай
25. анонимен - payday loans online 635 18778
04.11.2012 09:23
<a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#9982>payday loans online</a> - <a href=http://paydayloansonlineusa1h.com/#21209>payday loans online</a> , http://paydayloansonlineusa1h.com/#15844 payday loans online
цитирай
26. анонимен - buy generic propecia 2771
05.11.2012 22:23
<a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#ymtqm>propecia 1 mg</a> - <a href=http://ordergenericpropeciahere.com/#ezjwv >propecia 5 mg</a> , http://ordergenericpropeciahere.com/#uzkuk buy propecia online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 3584937
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031