Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2009 12:57 - Истината за телевизионната цифровизация
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 8043 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2009 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тези дни медиите се опитват да обяснят на средностатистическия българин какво е „мултиплекс” и „сет топ бокс”.

От цялата работа българинът разбира, че за да гледа през 2012 година цифрова телевизия „с кристална картина и звук”, ще трябва да се бръкне със 70 лева.

А на тези, за които 70 лева са много пара, Иво Атанасов пък обещава  държавна помощ.

Пей сърце.

Става дума за нашумялата телевизионна цифровизация.

Ще се опитаме да обясним за какво всъщност става дума.

Колкото и да е голяма атмосферата над нас, в нея има твърде малко място за честотите на ефирните телевизии. Обикновено т.н. честотен ресурс на всяка държава позволява излъчването само на няколко канала.

Ефирното излъчване по принцип е безплатно, не иска никаква инвестиция от потребителя освен една антена и се получава така, че ефирните телевизии достигат до най-много зрители. И следователно печелят най-много пари.

Дълги години даже СЕМ /тогава НСРТ/ не можеше да разбере колко свободни честоти има в България. Тайната стоеше заключена в чекмеджетата на няколко държавни чиновници и цената й се качваше.

БТВ и Нова Телевизия се настаниха на трапезата редом с БНТ  след ожесточени конкурси.

ТВ2 влезе с далавера през задната врата. Някой успя да бръкне в тайните чекмеджета и да подари на майката ТОП ТВ десетина регионални честоти.

Цифровизацията обаче ще пусне в ефир още двайсетина играчи, тъй като всяка досегашна ефирна честота ще може да се „раздели” на 4 -5 цифрови.

Привилегированото положение на досегашните играчи ще свърши.

Най-малкото, което искат те, е да влязат в цифровизацията без конкурс. Затова и техните лобита вкараха в закона, че по право на мултиплекс ще се качват програми с 50% покритие на страната. Защо е избран точно този процент – ами за да може да влезе и ТВ2 в играта. Колко струва далаверата – един господ знае.

Оставяме настрани политическите игри.

Като че ли играчите изпускат няколко важни момента.

Кабелизацията на България в големите градове минава 70%. По кабелите вече вървят цифрови пакети с „кристална картина и звук”. Кабелът означава също така бърз интернет и евтина телефония. Също вече и „връщане” на програмите с до три часа назад – ако си изпуснал началото на филма, можеш да се върнеш назад във времето.

Какво ще накара потребителят да се откаже от кабела? 20-те лева?

Само че някои кабелни мрежи вече въвеждат евтини пакети – под 10 лева. И съвсем не се предават, а кабелизират, без да спират.
Освен това трябва да си идиот, за да не видиш, че телевизия и интернет все по-тясно се сливат и някъде към 2012 ще гледаме чрез своя компютър хиляди тв програми със съвсем поносимо качество.
Само че дотогава не само частните инвеститори, но  и българската държава ще е изхарчила десетки милиони за подпомагане на БНТ и цифровизацията.

В цялата работа има още една далавера – предвижда се цял мултиплекс – тоест възможност за 4-5 програми, да се даде на БНТ. Откъдето веднага ще предложат излъчването на още няколко „обществени” програми. Което означава още десетки милиони на гърба на българския данъкоплатец.

Какво би станало ако с икономисани от огромната издържка на БНТ пари се подпомогнат кабелните мрежи – да пуснат евтин абонамент и евтин интернет? Тогава няма да има нужда от милионни инвестиции в мултиплекси, ще бъдат защитени социалните интереси на потребителите и не на последно място ще бъде защитен и медийния плурализъм. Защото в предстоящата битка кой да влезе в избраните „25” просто няма да има място за телевизии с регионален обхват или с по-тесен тематичен формат. На кой ли обаче му пука  за медийния плурализъм?

Всъщност от цялата битка най-много ще спечелят тези, които ще стоят на входа, ще пишат правилата и ще събират парсата.

В цялата работа има обаче още една тайна – какъв ще бъде ефектът от цифровизацията върху здравето на хората? Ами ако все пак тази тайна бъде разкрита – както постепенно се разкрива тайната за убийственото лъчене на мобилната телефония, какво ще стане?

Дано да стигнем до истината преди големите играчи да инвестират своите милиони. След това едва ли някой ще има възможност да си отвори устата.




Гласувай:
0



1. krassie - Има логика...
07.02.2009 14:21
Над този материал човек трябва да се замисли и да си каже: "Брех, ма'а му стара..." - след което да провери какво му е влязло в главата и какво - някъде другаде.
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Доколкото знам мобифоните не са ...
07.02.2009 14:34
Доколкото знам мобифоните не са измислени от българите(които естествено са с най-високата интелигентност в целия свят),а от западняците.За цифровизацията също съм слушал от поне 10 години насам от западните медии.Това е западен проект. Много любопитно,авторът атакува едно отиващо си правителство от антизападни позиции.Това е голям български парадокс.По който се различаваме от целия бивш соцлагер.(Да не забравяме,че по интелигентност сме номер едно в света,което обяснява нещата).

За вредните излъчвания трябва да питаш Нокия, Ериксон и т.н.Още не съм говорил по български мобифон и не знам някой да го е правил.А цифровизацията доколкото знам се прави на запад с основен мотив-по-високо качество на полезния сигнал и подтискане на паразитните шумове.А не толкова заради честотния обхват.
цитирай
3. antonov - Цировата телевизия освен голяма ...
08.02.2009 11:57
Цировата телевизия освен голяма далавера е и перфектно качество.А ще се създаде още един
кокурент на кабеларките/в нашия регион с отвратително качество/.Благодарение на кабела
преди две години ми изгърмяха два телевизора и
един компютър Компак,който не можах да въстановя.Сега съм на сателит и съм МНОГО
доволен
цитирай
4. анонимен - ми го говори
08.02.2009 18:06
Невежо описание на реалните неща.
Вероятно-и неразбиране.
Тогава-защо ми го пише?
цитирай
5. анонимен - kafene.net
09.02.2009 16:28
Бай Генчо, не се опитвай да образоваш най-хентелентната нация в света. Те си знаят всичко и немат нужда от теб. Видя ли го вече?
цитирай
6. анонимен - Малковски
21.05.2009 21:15
Аз съм на ИТВ-Партнър ,разликата спямо Евроком е на светлинни години, е не се хваща ПОТВ , гледам го онлайн обаче все пак картината е супер! Бъдещето е в цифровизацията!
цитирай
7. анонимен - не е само това
11.11.2009 22:50
Цифровизацията има две цели и се спонсорира от държавите в Европа
1) конкуриране на кабеларките, само ще кажа че в бедна германия таксата на кабеларките е паднала на 3.5 евро на месец
2) Освобождаване на честоти - 1 канал = горе долу 1 мобилен оператор. Очакванията са да се появи широколентов wireless там => държавата подпомага бедните и обществените телевизии
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4611848
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031