Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 09:30 - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 6757 Коментари: 7 Гласове:
0



                     

„Учениците задължително да носят униформи!”

„Гласуването да стане задължително…”

Чета и слушам разни подобни идеи и сладка топлина обзема тялото ми.

Чувствам се подмладен – поне с 30 години.

Размишлявам върху това каква може да бъде причината и най-накрая я откривам – честото повтаряне на „задължително” ме връща в едно друго време, с което си мислех, че вече сме приключили.

Даже започва да ми липсва член 1 от Конституцията.

Да се върне! Задължително!

Във всичките добри намерения обаче има нещо, което вносителите на предложенията изпускат.

В повечето хора генетично е заложен стремежът към индивидуалност.

А българинът на всичкото отгоре е гений на ината.

Ако гласуването стане задължително, той напук ще гласува за Китайската комунистическа партия – ако някой се сети за регистрира подобно нещо.

А целта на задължителното гласуване – както всички знаем, е хората с имена, завършващи на – ов и –ев, да гласуват за кандидати с имена, завършващи по същия начин. Може би и така трябва да се запише в избирателния закон, за да няма после пак „ох” и „ах”.

Откакто въведоха задължителното слагане на коланите в колите, спрях да се препасвам. Ей, така – на инат. Кои са „ТЕ”, че ще ме учат как да карам! Мога ли да има таковам мамата!

Единственото нещо, което научих от казармата, бе, че не може всички хора да са униформени по един и същ начин.

В ротата ни имаше 5-6 стари кепета „пилотки” и няколко стари куртки с по-различен начин на закопчаване. При всяка смяна на набора се разиграваха цели войни кой да се докопа до различната униформа. В действие се пускаха връзки със старшината, черпене, подкупи.

Който получаваше стандартна униформа, започваше да я индивидуализира. Кепета и фуражки търпяха странни модификации, цял език с тайни послания бе начинът на слагането им на главите.

В цялата българска армия сигурно нямаше колан с колан да си приличат.

Войничетата събираха гайка след гайка, нарязваха ги с тайни знаци като овчарски тояги и така побеждаваха закона, който искаше всички да изглеждат по един начин.

Впрочем същото беше и в училище по времето на униформите.

Имаше куртки първо и второ качество, нов модел и стар модел, черни, тъмно сини и малко по-малко тъмно сини.

Белите ризи можеха да бъдат памучни, но се появиха и дедеронени.

А отдолу можеше да се сложи потник на дупки, което си беше писък на модата, можеше даже моряшка фланелка да облечеш, така че да прозира.

Черните вратовръзки бяха не знам си колко вида – най-тежкарски бяха кожените.

Задължиха ни да носим на гърдите си някакви емблеми, аз моята обаче си сложих на ръкава.

Макар и униформен, бях единствен.

Така че който смята, че ученическите униформи ще подравнят младите българи, дълбоко се лъже.

Впрочем едно време Мао Цзе Дун по логиката на българските педагози беше въвел задължителни и еднакви униформи в армията, а май и не само в армията  – без никакви отличителни знаци. Само че китайците започнаха да слагат в джобчетата си шарени химикалки, по чийто цвят и брой веднага можеше да се разчете кой е генерал и кой ефрейтор.

Има обаче и нещо друго. Навсякъде има една малко прослойка от населението, която копнее по униформите. Обикновено по кафявите. И ако й се даде власт, ще облече по един и същ начин цялото население. И ще го накара да мисли по един и същ начин – задължително.

Начинът на мислене на тази прослойка напоследък става заразителен. И в това е проблемът. А не в шарените коси на учениците.




Гласувай:
0



1. анонимен - Едно по-различно мнение!
07.12.2008 19:26
Да, г-н Тодоров, униформи трябва да има. Разбира се не такива, каквито ние носихме преди години. Всяко учебно заведение може да определи униформа, която да отличава възпитаниците му от останалите. Тя задължително трябва да е съобразена с предпочитанията на тези, които ще я носят. Има достатъчно моделиери, дизайнерски студия и др., които, повярвайте, могат да сътворят такива чудесни униформи, които със сигурност ще се харесат, ща са удобни и практични.
Униформата, освен , че възпитава, ще реши и един основен проблем, който не бива да се забравя. Така ще поизравним "самочувствието" на децата, които имат по-богати родители и могат да си позволят лукс и тези, с по-скромни възможности. Ученическата душа, г-н Тодоров, е лесно ранима, дори от невъзможността да се облечеш. Защо не помислите и за родителите, които са финансово затруднени и едва свързват двата края. Мислите ли, че те не искат да пременят децата си? Нека в училище да насочим вниманието си към науките, а не към модата.
По отношение на униформата, можем да надникнем в Япония. Носят си униформите и се гордеят, защото правилно ги възпитават. Това после се прехвърля и в поведението и отношението им към фирмите, в които работят и в живота като цяло.
Въвеждането на униформата не трябда да стане по принуда /задължително/. Мисля, че това е разковничето. Тогава ефекта ще е налице.
А що се отнася до "сладка топлина обзема тялото ми", това е от годинките, г-н Тодоров.
С уважение: М. Караиванов
цитирай
2. анонимен - за знака
08.12.2008 21:53
униформата е знак.
кой има право да има знак?
който нещо е доказал и се е отличил от другите.
който общоприето има право да се отличава.
и с униформа-ако иска и реши.

цитирай
3. анонимен - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
11.12.2008 14:39
Завършил съм Английската гимназия през далечната 1976 година. Тогава носехме униформи, с отличителен знак ELS на елитното училище. Но и тогава някои ученици бяха "по-равни" от другите, та и до сега. За някои от нас, промушили се по успех, без връзки и протекции или казано по- просто "попаднали", униформата беше гордост и задължение, за други беше досадно прикритие за пред света на наивниците. В първия случай това водеше до самодисциплина и амбиция, а във втория до подготовка за поклонничество на съвременните униформи- вгледайте се за етикетите на "марковите" облекла. За да има положителен ефект от униформата, въвеждането й трябва да е обосновано от естественото развитие на процесите в образованието и обществото като цяло, но в никакъв случай по целесъобразност като "кафявите униформи". А тъй като на този свят всичко е уникално, всеки ще намери и подчертае своята индивидуалност в еднаквостта на униформата, г-н Тодоров.
Ваш почитател: Ж.Папучаров
цитирай
4. анонимен - Ne iskam da sam japonec
12.12.2008 06:23
Аз съм българин и се гордея с това! Майната им на униформите!!!!!
цитирай
5. emil60 - Тогава показваш истинската сииндивидуалност
14.12.2008 11:58
Униформата в училищата не е лошо нещо. Който е решил да става готвач, така или иначе, когато постъпи на работа ще си сложи пак задължителна униформа. Това няма да му попречи да покаже индивидуалност - ако иска ще готви по уникални свои рецепти. Същото е и с училищата за дипломати. Който знае повече и владее повече езици, знае как да се облича елегантно и с вкус, макар че в тази работа има задължителни облекла, той пак показва своята индивидуалност. Аз харесвам доста дипломати заради излъчването им - общ вид, поведение пред журналисти, начин на изразяване. Задължително е във всяко общество да знаеш правата и задълженията си. Колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре за настоящето и бъдещето ти.
цитирай
6. анонимен - Задължително ли е "Моля"?
14.12.2008 17:17
Не сте прав, господин Тодоров, не сте прав!
Някои заповеди започват с "Моля", но имат задължителен характер.
Вижте:

"До Директорите
12.12.2008 г. на всички общински,
държавни и частни
училища
гр. Пловдив

Уважаеми господин (госпожо) Директор,

Във връзка с акцията по провеждане на кампанията „За един по-чист и по-зелен град” моля, да съобщите броя на учениците и служителите участници в кампанията на тел. 626 427, на 13.12.2008 г. в периода 10 – 12 часа."

Да Ви припомня, че 13 е събота и Кодекса на труда и т.н. като всичко в държавата ни.
цитирай
7. анонимен - Аз си знам
11.03.2009 18:11
Народът е казал-,,Всяко зло за добро! И всяко добро за зло!" А какво пък е казал поетът ?-,,Глас народен глас божи!" Така ,че Евгени ,,прекаленият светец и богу не е драг!" Затова понякога и в демократичното общество ,,задължителното'' е полезно и само умните хора могат да вземат правилното решение което винаги е за определени моменти и за определени държави!Така както в корумпирана и окупирана от ,,тайни'' полу и напълно мафиотски организации държава ,,задължителното " гласуване е най-доброто решение!А уж борбата за ,,мажоритарен" вот е много вредна от простото решение ,,задърлжителен"!Всеки който иска да пороби другите винаги ще им ,,дари свободата" да се откажат от гласа си защото когато те се откажат ,,доброволно'' , това е нечия полза т.е.те пак гласуват за някой ! Иначе поне трябва да го купи! И всеки който иска наистина да им дари свободата ще ги ,,насили " да гласуват ,но за когото си искат! Така както ни е ,,насила" караме децата си да ходят на училище когато те искат да се заврат в първата локва за цял ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4614498
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031