Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 23:00 - ПЪТЕПИС ОТ ПОСЛЕДНИЯ ЗРИТЕЛ НА КОРИТАРОВ
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 6314 Коментари: 9 Гласове:
0



  Току що се връщам от Одрин.

Реших да замина след като в последното предаване на Коритаров стана дума за строителството на нова джамия в София.

Водещият се държеше така, сякаш мнението на народа не го интересуваше.

Затова и хич не ми е жал, че го изгониха.

Обадиха се двама души от народа и попитаха съвсем ясно:

  1. Знае ли Коритаров, че в Турция разрешават да има само по един храм на най-малко 30 000 вярващи?
  2. Знае ли Коритаров, че ако в една мюсюлманска страна се издигне християнски храм, онези за една нощ ще га срутят с камъни? Защото страшно ни мразят.

След това се обадих аз и казах, че Коритаров трябва да си ходи в джамията – като толкова харесва рязаните.

То горе-долу така и стана.

Само че сега се чудя на кого да звъня сутрин. Тя Лорчето май си е наш човек, само дето онзи не й даваше да каже какво мисли момичето.

Тъй като аз подхождам отговорно към фактите – не като Коритаров, реших да тръгна към Турция, за да се уверя, че всичко казано от народа онази сутрин е истина.

Така стигнах до първия турски град – Одрин.

Намерих бързо една българска църква - „Свети Георги”. Странно – беше още на мястото си.

Оказа се, че имало още една българска църква. Намерих и нея – казва се „Константин и Елена”. Наскоро беше реставрирана, но нямаше камбанария. Нали знаете, че турците не дават да се издигат християнски камбанарии.

Пресметнах, че при това положение в Одрин трябва да има поне 60 000 православни българи – църквите наистина бяха пълни.

Казаха ми обаче, че местните православни българи са някъде към 8. Или 12. Не знаели точно.

И настръхнах – че те турците сигурно просто не знаят бройката. Сигурно броят и туристите, чиито автобуси спираха пред църквите един след друг. Но като падне сняг и автобусите намалеят, тогава турчилята със сигурност ще забранят църквите ни.

А може и наистина да ги разрушат с камъни.

За това, че трагедията наближава, имам няколко факта.

Из целия град има указателни табели, които показват накъде трябва да се върви към българските църкви.

Има нещо гнило тук – сетих се веднага. Това е все едно ние да сложим табели навсякъде как може да се стигне към една или друга джамия. Абсурд.

Вероятно тези табели са сложени да упътват башибозука, когато тръгне да руши с камъни нашите храмове. Вероятно те ще се съберат в двора на някоя джамия, ходжата ще ги призове на свещена война и като тръгнат ордите – от табела на табела, и ще стигнат, където трябва.

Прави впечатление и това, че улиците около „Констанин и Елена” са наскоро разширени и асфалтирани. Някои се заблуждават, като мислят, че това е направено от градската управа заради официалното откриване на обновената църква.

Аз обаче мисля, че причината е друга. Вероятно по този начин се примамват повече туристи. И когато храмът се изпълни, ще хлопнат вратите и ще започне клането.

А ако башибозукът не се справи, тогава бронирани части на редовната турска армия ще се притекат на помощ – по новите улици ще стигнат за минути.

Така че – това ни чака.

Трябва да помислим какво да правим.

Пътят е един – на оръжие, братя.

Националните предатели унищожиха българската армия и този път няма да можем да повторим подвига на нашите войски от Одринската епопея. Но трябва да сме готови за реципрочни действия.

Те ще бастисат едната църква – ние веднага две джамии.

Те – втората църква. Ние – още 4 джамии.

И т.н.

Ех, защо го няма Коритаров, да му звънна в ефир и да му разкажа тези неща.

А може би е по-добре, че го няма. А аз ще се обадя в СКАТ. Там ме уважават повече.

 



Тагове:   пътепис,


Гласувай:
0



1. анонимен - Браво! Неподражаем журналистически стил!
23.11.2008 23:14
Показваш фактите и отношение, но не какво да е двойствено! който иска така, който иска инак го тълкува! Голяма провокацийка;)
Аз залагам на Вашия не-страх от турските управници!;)
Разкажете други впечатления от града.
Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Позволих си да препечатам този толкова мъдър фейлетон
24.11.2008 06:28
... в своя блог, ето тук: http://aig-humanus.blogspot.com/2008/11/blog-post_24.html Г-н Тодоров, вярвам, няма да възрази... важното е повече хора да се докоснат до умните му приказки...
цитирай
3. анонимен - http://pavelnik.blogspot.com/
24.11.2008 06:55
Поздравления и от мене!
цитирай
4. siikastation - Много ниска топка
24.11.2008 11:13
Демокрацията си е демокрация. Не може хем демократи, хем циганите на сапун...
цитирай
5. анонимен - С пожелания за нови подобни пътеписи !
25.11.2008 07:23
Машала, г-н Тодоров, машала. Криза е, а ние пътуваме ли пътуваме в странство. Когато сме най-зле така да е!И всичко това вдъхновено от предаване по телевизията, посветено на строж на джамии? В тази връзка Ви препоръчвам най-горещо да насочите внимание и към предавания за любовта и като нищо сте се озовали в Егейско море, по-точно на о-в Лесбос, където е творила древногръдската поетеса Сафо /последното е за да придадем интелектуален вид на воаяжа и да се разграничим от всякакви сексуални уклони или нападки на тайно завиждащи субекти/. Край на преамбюла, да преминем към коментари.
1. Не бива да се учудваме, че разхождайки се из Одринските сокаци няма да срешнем калдаръм, боклук и т.н. Хората отдавна са разбрали кое е хубавото и какво трябва да се направи за да се радват на туристи /поминък е това и то сериозен/. Както и Вие г-н Тодоров се убедихте - постигат го. Къде сме ние? Ами никъде, или по-точно много след тях. Единственият вариант да ги изпреварим е свързан с прилагането на "класическа хитрост" от наша страна - да им дадем за кмет Славчо Атанасов . Те със сигурност обаче няма да го вземат. Какво тогава ни остава, освен с камера в ръка да направим поредица предавания за пловдивските улици. Материали дал господ - дупки , нечистотии и др. подобни. Наближават избори, дано градоначалниците се стреснат и направят нещо за града ни /просто не е за вярване!/.
2. Интересно ще е да се направи материалче и за състоянието на църквите и манастирите в околията. Там разрухата е адекватна с тази на държавата.
3. Направете документално една съпоставка на видяното в Одрин и нашата действителност и оставете всеки сам да прецени къде сме. Тогава да говорим кои са маскари, кои не са.
4. За религиозната търпимост не искам да говоря, само я споменавам просто така, за да се види, че се забелязва в пътеписа. А бяхме добри хора ,г-н Тодоров....!
Жалко г-н Тодоров, жалко! Вашият прекрасен материал предизвика в мен по-скоро тъга.
С пожелания за нови подобни пътеписи - МК.
цитирай
6. ani101 - смятам, че
26.11.2008 10:41
правото на един човек да избере в какво да вярва е едно от основните човешки права. В този смисъл би трябвало да има толеранс и търпимост към различните религии , стига те да не застрашават по някакъв доказан начин дадената страна .

Не съм съгласна обаче , че в Турция отношението към християните е толкова толерантно. Да, може би въпросните православни храмове , са необезпокоявани , и може би именно защото са туристически атракции.
Факт е обаче , че има случеи на насилие и преследване на християни (само искам да отбележа че не само православните са такива , тук включвам също и католици и протестантни).

През лятото нашумя случей за отвличане на пастор , който е бил изтезеван за да се откаже от вярата си. Не мога да намеря в момента линка , но ето други подобни :

http://www.pravoslavie.bg/content/view/8644/233/

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/features/2008/01/29/feature-02

http://www.bghk.org/statia.php?mysid=18&t=12
цитирай
7. анонимен - за веригата
26.11.2008 22:27
тодоров,не си мъчете душата със спекулации.
ако се заблуждавам отностно душата-правете го.
смятам за спекулация свързването на имена и случки
в една верига,дори това да няма видима цел.
целта може да е веригата-а после е ясно.
цитирай
8. emil60 - Леле, то доста неща за препечатване, сериозно!
14.12.2008 12:06
Отскоро чета блога ви, но явно, че ще продължа.
ОК
цитирай
9. анонимен - Аз си знам
11.03.2009 19:41
Евгени наистина си майтапчия! Обаче не ми казвай ,че не знаеш защо много българи се дразнят от джамиите ,просто защото през последните години по статистика на мръсните нацита ,но и не само на тях са построени около 1500 джамии и то не с волните пожертвувания на мирните мюсулмани,а през това време са се построили около 10 нови черкви и не само защото миряните не са дали пари! Освен това ти постъпваш евтино на брашното и скъпо на триците!Ако през балканската война вместо нашите войски да защитават турците от мародерстващите армненци ,гърци и евреи в Одрин бяха извъшили един приличен геноцид и сега до линията Мидия- Енос нямаше нито един турчин, с кеф българските нацита щеше да слагат табели до единствените две джамии в Одрин!! А освен това българите са ходят уж по родните си места в Одринска Тракия ,ама само в Одрин ,черкуват се,ядат пият и си ходят! А братята турци идват тука само да гласуват и не пазарува,защото стоките тука са турски!Хора дето не могат да направят един свестен геноцид не могат да станат ни народ ,ни нация!Затова ,,турците" дето са съставени от 20 етнически групи и дето говорят език съставен от три различни езикови групи нямащи нищо общо между си са нация монолитна ,а ние сме и нация и народ и държава от повече от 13 века се давим в своята държавност! Не е истинско гостоприемството колкото и добро да е то ,ако не си готов да заколиш госта си ако се подиграе с честа ти! Затова турците са ужасно гостоприемни ,но я си избърши краката в чердже с лика на Кемал Ататюрк да видим колко любезни ще бъдат с тебе!Когато се научим да бъдем отново истински хора няма да им завиждаш за това ,че са свободни защото точно за това говорим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4655884
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930