Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2008 22:27 - ВСЕКИ ЖУРНАЛИСТ ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 5075 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  

Коритаров бе позорно изпъден.

Журналистът, който знае за света и политиката повече от министър-председателя, а може би и повече от целия министерски съвет  събран накуп, си тръгна не заради някакви политически пристрастия, а по всяка вероятност заради опит да се закачи за някаква комбина.

Унизително.

Коритаров нема смелостта да си признае каква е комбината, но затова пък не скри, че най-после е разбрал смисъла на Кодекса на журналистите от Ройтерс –никога  да не се сяда на една трапеза с политици и бизнесмени.

От тази гледна точка уволнението на Коритаров е справедливо и поучително.

Проблемът е в това, че българската журналистика няма да стигне скоро до поуката.

От журналистическа солидарност няколко дена Коритаров ще бъде изкарван жертва на лошите и скоро всичко ще се забрави.

Мястото му на трапезата – редом със силните на деня, скоро ще бъде заето от друг негов събрат.

И ако наследникът на Коритаров покаже характер, и той ще бъде наритан.

Журналистите ги допускат да трапезите така, както се допускат симпатичните помияри.

Дава им се право да се хранят, даже да джафкат, погалват ги от време навреме…В очакване на отплата. На вярна служба.

Проблемът е в това, че Коритаров не беше помияр.

Около големите трапези обаче обикалят тълпи истински помияри. Тях няма кой да изгони, защото с кучешка преданост те се отплащат за всеки подхвърлен кокъл.

Обикалят от софра, ходят да почиват безплатно в хотелите на олигарсите, пътуват с чартърите на властта. По-известните без особен свян се опитват за осребрят рейтинга си и успяват да изтъргуват от време навреме някое имотче.

„Кога ми звънне Х.Х., знам, че ще лобира за някоя далавера” – призна ми веднъж един местен политик.

„Х.Х.” е колега на Коритаров.

Коритаров, колкото и да е грешен, е като божа кравичка пред някои свои събратя.

Нещо повече – до последното си утро той проявяваше куража да се изправя пред все по-злобното лице на своята аудитория. И да се опитва да воюва като никой друг в  гилдията за вечните общочовешки каузи.

Не бе лесно да си Коритаров в едно време, което иска професор Вучков.

И като си помисли човек, че схемата, в която по-малко или повече се е замесил, без никакви проблеми е проиграна вече от толкова уважавани хора. Но тях няма кой да ги изгони. Защото те не са наемни работници като Коритаров. Те всички по някакъв начин управляват буквално или задкулисно България. С парите си.

Коритаров изглежда се самозабрави и се опита да се намеси в един друг свят.

Но когато човек се опита да надскочи ръста си и да се установи другия гьол, просто му казват „къш”.

 

 

 

 



Тагове:   журналист,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мислите в текста провокират...
21.11.2008 22:53
въпроса "Какво може да накара ерудиран човек като Коритаров да направи тази стъпка?" Нима не е именно това, което той, имайки възможност, вижда наоколо, безотговорността, импотентността на властта, беззаконието, въпиющата некадърност на висши държавни чиновници.....Аз го разбирам. Все пак доказва чувство на самосъхранение, при цялата картинка на родната действителност.
А какво да кажем ние с "гайдите"?;(
цитирай
2. анонимен - Коритаров
21.11.2008 23:51
Аз харесвам Коритаров
цитирай
3. reporter - Мачът Журналисти срещу Олигарси ...
22.11.2008 00:34
Мачът Журналисти срещу Олигарси завърши 0:1. Жалко. Следващият път май трябва да очакваме да има убити журналисти, които си позволяват да си вършат качествено работата. Случаят "Политковская" може да се повтори и в български условия.
цитирай
4. kalbotobg - :)
22.11.2008 09:12
... Любопитно какво бихте казали за хората на които казвате Коритаров бил проводил "сделката" или за тях не бива ...
цитирай
5. giorgiocbr - Агент Алберт си получи заслуженото,
22.11.2008 13:43
За което искрено се радвам.

Не Ви отива да защитавате такъв помияр, но го отдавам на цитираната от Вас журналистическа солидарност, а не на "качествата" на този накисвач, пишман шпионин и дребен далавераджия.
цитирай
6. lambo - Аз не гледах предаването
22.11.2008 19:35
Но преди това за малко гледах срещата на Коритаров с Юрген Рот (по памет и по смисъл):

- Вие откъде ги имате тези данни ?
- Кой ви каза това?
- Имате ли доказателства? и т.н.

Непрекъснато Коритаров притискаше Рот, че е написъл част от истините за България. То си лечеше отвсякъде, че е получил платена политическа поръчка.

Е ... сега пък е станал неудобен ... къш
цитирай
7. анонимен - Какво толкова се е случило?
23.11.2008 17:15
Какво толкова се е случило? Определено бих казал "нормално". Захванахме се да строим капитализъм, а се учудваме на примери, които показват, че който притежава парите, той в общи линии определя правилата на играта. Коритаров, без съмнение, е ерудирана личност, но не успя реално да прецени ситуацията и в този смисъл малко се позабрави и поувлече. Безспорно е също, че остави следа в историята на Нова телевизия и /убеден съм/ ще се помни от зрителите, дори и от тези , които го обвиняват в различни грехове. Летвата е вдигната високо и да му мисли бъдещият колега на Лора.
От друга страна има и други телевизии, където Коритаров може да намери изява. Защо да не го видим в ПОТ? Прекрасна възможност покрай него да се положи начало на едно сериозно политическо предаване. Наближават избори, обществото предстой отново да бъде политизирано, бъдещите кандидати трябва да бъдат представени в истинската им същност. Това само обосновава необходимостта от свежо ПЛОВДИВСКО политическо предаване, а кой по-добре от Коритаров ще свърши тази работа?Разбира се това става не само с ерудиция но и ... с пари. /МОНТЕРЕЙ/
цитирай
8. анонимен - ko
23.11.2008 19:05
"Журналистът, който знае за света и политиката повече от министър-председателя, а може би и повече от целия министерски съвет събран накуп, си тръгна..."
1.вярно ли е това?
не е вярно-нито знае повече,нито си е тръгнал.
нито пък е позорно изпъден.
позорно е отношението на колегите му.и тук.

цитирай
9. анонимен - За Коритаров и свободата на словото
24.11.2008 19:23
Коментираме един журналист-не светец, не политик или народен представител,а човек, "разплитащ" пред една ограничена аудитория дадени актуални(или любопитни) събития.И не е необходимо то да е съвършен, идеален, за да говори и коментира. Достатъчно е да си върши добре работата.
От друга страна-един пример от днес-24-ти. ТВ "Скат"анонсира, че от 19,30 ч. ще излъчи "Дискусионно студио" с гости Г. Коритаров и Светла Василева(информаторката на Юрген Рот).И какво последва-след около 2 часа прекъснаха излъчването на "Скат". Познайте от 1 път защо.
цитирай
10. анонимен - (by4) Познах от 1-ят път!!!
26.11.2008 13:40
Незнам на теб кой, какво ти е прекъснал, аз се насладих на цялото предаване без проблеми :) Вредно е за психиката да виждаш навсякъде конспирация, успокой се малко! Няма световен заговор на евреите и масоните срещу телевизията на "Атака"... Ако имаше такъв, то твоя коментар нямаше да бъде публикуван, защото авторът е ротарианец и като такъв щеше да бъде вербуван от другите зли сили и да възпре твоя лъч просветляваща истина от публичността, която заслужава :)

Колкото до казуса "Коритаров", това което се случи е, че един журналист по подозрение в изнудване бе уволнен. Оттам полемиките кой крив и кой прав трябва да се водят в съда. Ако Коритаров наистина е чист, то той е задължен да си потърси правата по законов ред... а не да се оплаква по разни телевизийки. А оправданието, че не го прави, защото "Няма вяра в българското правораздаване" е толкова абсурдна, че буди подозрения за виновност. Оттам нататък всичко е на два безсмислено крайни полюса:
1. Коритаров е светъл мъченик, подел битка срещу мафията и тя го закопава (моля ви се всеки журналист в позиция да моделира общественото мнение прибира пари и прави поръчкови интервюта с платени гостувания на хора с нужда от лустрация)
2. Коритаров е зъл тумор и браво, че бе отстранен (моля ви се журналисти се гонят по политически причини непрекъснато в нашата реалност (примера с Иво Инджев))

Не мислете първосигнално, а търсете златното сечение в търсене на виновника за един такъв казус.
цитирай
11. анонимен - разсеяно
26.11.2008 21:02
в търсене на златно сечение забелязах,че тук гнТодоров е написал,че гн коритаров знае....но си е тръгнал.това,естествено-нищо не значи.поне за мен..
това предизвиква други въпроси.
те са към тодоров,но той си ги знае,надявам се.
за всеки случай,ще му ги задам и тук:
като разбирач на сценарии и филми-защо чака да излезе филма и да спечели награда?
цитирай
12. анонимен - НЕ СЪМ ТОЛКОВА ПОДЪЛ, ЧЕ ДА СЕ ХАРЕСАМ НА ВСИЧКИ- МОЛИЕР
27.11.2008 10:06
Проблема не е в това харесван или нехаресван е Коритаров, а в това, че не се харесва начинът, по който го употребиха и се освободиха от него.

Падналият не се рита! Неетично и неморално е.

Не харесвам Коритаров и Коритаровщината, но още по- нехаресвам Ченгесарницата, която пак се размириса. Кеворкян и Вас няма да коментирам, че "Присмял се хърбел на щърбел"
И в смисъла, който се вложили в заглавието на статията си да Ви питам: Вие, знаете ли си гьола?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613131
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031