Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2008 09:31 - ВОЙНА В СТОЛИПИНОВО – НАЙ-ПОСЛЕ
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 11891 Коментари: 26 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                 

В прочутия пловдивски цигански квартал „Столипиново” най-после избухна война. Не става дума за словесно украсяване на нещо, което и друг път се е случвало в в гетата. Някои го наричат побой, други мелле, трети екшън и т.н.

Война има тогава, когато има мобилизация.

В петък вечерта в Пловдив имаше мобилизация. Няколкостотин роми се събраха за минути и тръгнаха срещу силите на реда. С павета и какво ли не. В отговор пък силите на реда са били вдигани от домовете си и изпратени да въдворят ред.

Повечето медии представиха случилото се в духа на познатия сюжет:”Криминално проявен пиян циганин бие полицаи, докога ще търпим?”.

Една –две медии показаха и обратната гледна точка. Циганската. В нея се говори за масови побои – включително над деца и бременни. От полицията веднага опровергаха циганската гледна точка, но камерата на Пловдивската телевизия все пак показа сериозно ранени хора и изпотрошена покъщнина. На този фон синините на Димитър Стоянов изглеждат като невинно почесване. Макар че не е редно да правим подобни сравнения – в единия случай бият коскоджамити евродепутат, а в другия – някакви си цигани.

Като казвам, че войната избухна „най-после”, имам предвид, че тя бе дълго и старателно подготвяна.  Включително и от медиите.

Представяте ли си какво би станало с авторитета, а и с тиража на вестник, който публикува на първа страница описание на онзиденшната история от циганска гледна точка? А след това – само с няколко реда, от полицейска.

Намерете сайтове, в които е описана петъчната история, и прочетете коментарите след това.

В цялата история има един тревожен детайл, който почти всички подминаха. Шефът на Шесто РПУ, на чиято територия избухва войната, твърди, че не е давал заповеди за полицейско насилие над невинни хора. И ако се докаже, че е имало такова, значи полицаите са действали на своя глава. Тоест като паравоенно формирование – както му викаха по времето на югославските войни. А когато се действа без заповед – по собствено убеждение, знаем какво става.

Всъщност това е мечтата на повечето български граждани – масово респектиране на циганското малцинство. В Пловдив с умиление си спомнят за такива акции  отпреди 30 години, когато циганите несмееха да се появят в центъра на града.

Само че респектирането прилича на натикване на духа в бутилката. Все някога той пак ще излезе – още по-отмъстителен.

Тънка работа са междуетническите отношения. Ако се решаваха с мобилизации и респектиране, в САЩ щяха да ги решат още през 30-те години.

Който напада полицаи – на съд.

Който е превишавал правата си – на съд.

Всички останали са невинни. Истерията и пренасянето на вината върху цялата общност не помага с нищо. Така само се подготвя следващата битка. И тя не е далече. Заканите са публични – и от страна малцинството, и от страна на мнозинството.

В България има умни хора, които познават изходите от подобни прецеденти по света – но в техния глас едва ли някой ще иска да се вслуша. Това, което те ще кажат, просто не се харчи на пазара.

На оръжие, братя!

 

 

 

 



Тагове:   война,   най,   столипиново,


Гласувай:
0



1. krankar - Нека погледнем от друг ъгъл...
17.08.2008 13:51
Можете ли да ми посочите пример, събитие в наши дни, когато примерно стотина или двеста българи да излязат срещу полицията с подръчни средства, павета, тояги и т.н, с цената на всичко, по този начин, по който не за първи път го правят ромите в редица ромски квартали. Аз твърдя, че у ромите няма изграден респект към органите на реда, а това е лошо, много е лошо. Щом сто души са тръгнали да нападат полицаи, трябва сто души да отидат на съд, а не примерно трима или петима, или никой да не отиде на съд, а само медиите да отразяват това. Защото така се внушава чувство за безнаказаност.
цитирай
2. potv - До кранкар
17.08.2008 14:38
Много е сложен въпросът с т.н."масови безредици" - кой точно и за какво носи вина. Да си припомним събитията в София през януари 1997 - там също имаше нападения срещу полиция и обществена собственост. Едни ги обявиха за революция, други за вандалщина. Ами нападението срещу Партийния дом.
В случая не искам да оправдая циганите, а само да потърсим универсалния критерии за вина в такива случаи - оставяйки настрани предубежденията си към едно малцинство.
Всъщност и аз не знам точната хронология на събитията - какъв е "балансът на силите" в различни моменти.
Е.Т.
цитирай
3. анонимен - Ами много хубаво. Щом ромите въз...
17.08.2008 14:44
Ами много хубаво.Щом ромите възстават срещу полицията,значи се борят за свобода и демокрация.Нали всички псуваме полицията.А ромите дори се борят срещу репресивната машина на държавата. Браво на циганите.
цитирай
4. artanis - Амнести
17.08.2008 16:05
Всяка година в репортите на Амнести Интернешънъл за България пише как полицаи убиват роми, или ги бият в участъците. Мога да си представя, че ромите не обичат полицаите много.

Аз също не обичам пловдивските полицаи, защото правят всичко друго, но не и да защитават мен и имуществото ми. И една стотинка няма да дам за заплатите им, ако можех. Да им плащат тези на които са протекция.

Междувпрочем, замисляли ли сте се защо няма полицаи-цигани? Много по-лесно ще им бъде да патрулират в циганските махали. Или полицейските места са запазени само за българи и всичко се урежда с шуробаджанашки връзки?

поздрави:
цитирай
5. krankar - към автора
17.08.2008 16:19
Наистина въпроса с масовите безредици е сложен, там трудно се идентифицират нарушителите. Въпроса ми в коментара визираше по-скоро спонтанността с която ромите тръгват срещу полицията и извършват вандалски действия. В почти всички случаи на безредици в ромските квартали,в последствие се намесват и правозащитни организации и винаги се налага полицията едва ли не да се оправдава и защитава. Освен това какво означава полицията да действа на своя глава. Мисля че по закон полицията има достатъчно законови начини да предотврати част от случилите се безредици, но се изчаква, при което напрежението ескалира, и след това се разследва дали съответния началник е дал заповед за определени действия. Не защитавам действията на полицията. И мен понякога ме дразни репресивния характер на действията на полицията, но законите важат за всички и трябва да се спазват.Когато полицай ми разпореди да направя нещо аз го правя, защото ако не изпълниш полицейско разпореждане следва санкция, дори можеш да бъдеш задържан. След това, ако считам, че полицая не е бил прав си търся правата. А ако това се случи на един ром, той хваща павето и го хвърля срещу полицая, и скача цялата махала на погром.
цитирай
6. krankar - към анонимен 3
17.08.2008 16:25
Да трошиш коли е вандалщина, да проявяваш агресия когато сте много накуп и неидентифицирани не е борба за свобода и демокрация. Тежко на демокрация, която има такива борци.Всъщност в началото на демократичните промени май имаше примери за такива борци.
цитирай
7. artanis - krankar
17.08.2008 16:29
Ами да, ромът има паве, а полицаят-пистолет. Какво да чака цялата махала - да ги застрелят един по един? Или пък да имат доверие на пловдивския съд в който също не работи нито един ром, доколкото знам?
цитирай
8. анонимен - В Пловдив ни е писнало от ромите. Не ...
17.08.2008 16:59
В Пловдив ни е писнало от ромите. Не плащат ток, вода... и цената на гърба на бъргарите. Като им спират тока, те са репресирани, едва ли не. Крадат, не работят и се оправдават, че няма работа. Не е вярно, има работа. Дане говорим за българите, които живеят в ромските махали, че са подложени на непрекъснат тормоз от съседите си роми.
цитирай
9. potv - до артанис
17.08.2008 17:04
Това с ромите - полицаи го бях забравил. А по едно време много се говореше за такъв вариант. Май че имаше и някаква английска програма и се харчиха пари. Не знам какви са в случая причините, но притежавам интервю с малолетна циганка-проститутка, която едно към едно си казва:"полицаите от Шесто редовно ни преджобват". Представете си какъв авторитет представлява този полицай и какви възвишени цели преследва в работата си, след като ПРЕДЖОБВА проститутки. Показвал съм записа на шефове, те само мънкаха и нищо не направиха.
цитирай
10. lambo - РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ - РАВНИ ПРАВА
17.08.2008 17:58
Това е ЕДИНСТВЕНИЯ път за справяне със страшния ромски проблем,
който ни затиска все повече.

Какви са измеренията на този проблем ?
- никаква работа и никакво плащане на данъци, осигуровки, ток, вода и т.н.
- масова престъпност и криминален начин на живот
- свръхраждаемост, финансирана от нашите данъци
(85% от детските отиват за циганите)

Веднага трябва да се спрат всички финансови помощи за този сладък живот.
Пари трябва да се дават САМО за 3 неща:
- образование
- професионална квалификация
- кредити за започване на ЗАКОНЕН собствен бизнес

И то пак повтарям ВЕДНАГА. Защото времето изтича .............
цитирай
11. анонимен - Браво или НЕ
17.08.2008 18:40
Здравейте хора на форума аз съм жител на кв.столипиново и искам да ви кажа че хората вече си плащат тока дори и старите задължения а и със случая с полицаите да ви кажа честно омръзна им на хората вместо данъци ченгетата да им взимат за щяло и нещяло рекети.А за тока ето ви линк-http://novpat.dir.bg/_wm/library/?df=8&GDirId=89807b3ed4cb7a9396f89cc2c8cd90b1
цитирай
12. анонимен - Законът е сляп
17.08.2008 18:56
Кажете ми дали сте чували за наказани полицаи от 6-то РПУ,със сигурност НЕ.Можете ли да си представите двама полицаи с наранявания по областта на главата и с комоцио как биха могли да карат автомобила,а защо ченгетата не си признаят че пак цигани са ги спасили да избягат и са им закарали колата лично до районното и са уведомили че ченгетата са бити.Дайте да пробваме 100 срещу 2 дали ако някой не ги спаси според вас ще останат ли живи.Ей ченгета трябва да ги наградите тези граждани дето ви спасиха служителите,а вие какво направихте вместо това вие изпратихте спецовете и за благодарност дори и близките на помагачите си изядоха пердаха и им изпотрошихте покъщината.Кажете как следващият път да ви окажат съдействие тези невинни граждани които си изядоха вече боя и вие отричахте че никой не е бит от блока и сте арестували само виновните които са били 4-4 души.А някои медии разправят че ромите са били 1500 души а ченгетата 50.Ако 1500 души бяха се намесили според вас щеше ли да остане 1 здрав или жив полицай.Щом се плашите от закона господа полицаи защо не ги спазвате.Каква вина имаха съседите на биячите и случайните минувачи та ги сурвакахте с палки и ритници.
цитирай
13. potv - до анонимния от 18.56
17.08.2008 19:21
Ако сте бил свидетел на описаното, обадете ми се на potv@abv.bg, за да установим някаква връзка.
Е.Тодоров
цитирай
14. анонимен - До potv
17.08.2008 19:42
Вече имате писмо в пощата
цитирай
15. анонимен - въпроса е не кой кого а кога. Целе...
18.08.2008 14:03
въпроса е не кой кого а кога. Целенасочено българите се циганизират с цел по лесното им манипулиране.На циганите/на някои от тях/ се дават пари за собствен бизнес или за обучение/ако могат/ с цел създаване на циганска интелигенция / има я/ .Малдите българи бягат от Родината си защото за тях няма помощи и средства а всичко е оставено сами да се спасяват. Циганина щото постоянно крещи че е дискриминиран е толериран .Българина бит и унижаван/последните полицейски репресии срещу млекопроизводителите/ . И докато българи и турци се гризат зад тях една муграва ухаеща маса се надига да ги помете с диващината си и бездуховността си /пример:чалгата/. И освен това циганин ако не знаете значи /търговец/ което от своя страна отговаря на много въпроси.Но си мисля че и на търговците ще им дойде времето /за всяка свиня има коледа/
цитирай
16. анонимен - защо не си говорим
19.08.2008 02:32
ув.Тодоров,за достоверността на разказите на очевидците постфактум си отговарят медиите които ги представят.
за изясняването на тази случка трябва да видим и документираното становище на полицията.
тъй като такова няма,медиите ни работят с неофициално и непреднамерено споделените мнения на неизвестни героични и доблестни анонимни мераклии.
което обръща питане към платените от платилите:
ув.полиция,ако наистина ни пазите,защо не ни говорите?

цитирай
17. анонимен - Най-накрая и полицията да се задейства срещу цигансгата сган
19.08.2008 14:59
Трябваше полицията да действа по същия начин, когато гнусни мангали убиха Професор Калоянов!

НЕ СМЕ ЕДНАКВИ, колкото и да се опитвате да ни убедите в противното
цитирай
18. анонимен - POTV - ROMSKA TV
20.08.2008 00:52
BRAVO NA POTV. MNOGO KOMENTARI 4ETOH OTNOSNO SABITIATA OT 15 AVGUST I MNOGO ZNAM OT PYRVA RYKA, NO PO NEKOMPETENTNI JURNALISTI4ESKI STATII NE BQH 4EL. VIE JURNALIST4ETATA OT POTV TAKAVA SUSHA NA NOVINI VI E PODGINILA, 4E I NAI DOLNIQ CIGANIN KATO VI KAJE NESHTO GO PRIEMATE ZA 4ISTA MONETA. MNOGO STE SMESHNI AMA MNOGO. ILIAN4O ( VELKOV) TI STAVASH IDEALNO ZA NEFORMALEN LIDER NA NQKOQ ROMSKA ORGANIZACIQ. I KAKTO 4ETA OT STATIITE TI MAI NE OBI4ASH MNOGO POLICIQTA, PRAV LI SYM?MNOGO OBI4ASH DA GLEDASH NA NESHTATA OT CIGANSKATA GLEDNA TO4KA, AMA SHTOTO TAKA E PO LESNO NALI. SEGA E MODERNO DA SE ZASHTITAVAT CIGANITE( SLABITE ) AMA TO E TAKA SHTOTO I TI SAMIQT SI SLABA LI4NOST ZA TOVA GI PODKTEPQSH I IM VQRVASH BEZREZERVNO. IDE STIGA SYM PISAL 4E ZA TAKIVA KATO TB MOGA DA PISHA CQLA NOSHT, A NE SI STRUVA.
цитирай
19. анонимен - POTV - ROMSKA TV
20.08.2008 01:04
BRAVO VQRVATE I NA PROSTITUTKI. MNOGO STE JALKI DAJE NE MOGA DA VI NAREKA JURNALISTI.AMA IZOBSHTO NE MOJETE DA STE OBEKTIVNI PO TOZI NA4IN. EI VELKOV PYK NA MEN NQKOI MI KAZA 4E SI MALKO PEDAL4E , DA MU VQRVAM LI?
цитирай
20. анонимен - Какво значи РОМСКА ТВ?
20.08.2008 13:09
И изобщо какво е Ром/Роми
Рома е италиански футболен отбор от град Рим.
А тези хуманоиди са ЦИГАНИ И МАНГАЛИ.
Лайното и "торта гараш" да го наречеш, пак си остава лайно и смърди, също като циганите
цитирай
21. анонимен - бугарска работа
23.08.2008 14:55
Прабаба ми казваше за вас българи следното : " И овой се е насластил како бугар на петмез!". Дървени философи и страхопъзльовци сте!
цитирай
22. анонимен - мрак и медии
27.08.2008 23:39
тук излиза наяве един важен въпрос:
-спонтанна реакция ли е било станалото?
отговор:
оценка за това нямаме налице(публично).
но имаме вторични коментари и абстрактни оценки на ориентирани експерти.
естествено,тук идат на помощ и прабабите.
лъхна на пещерата.
и още лъха.
защото отговор на въпроса няма.
ако има,и не го знам-поправете ме.
цитирай
23. litakovo - КЪДЕ ОТИДАТ ЦИГАНИТЕ
17.01.2009 16:54
По времето на социализма, опитите на властта за интеграция на циганите се провалиха, защото не можеше в една кооперация или квартал, където живеят нормални Български граждани да се вместят многодетни, нехигиенични, крадливи и мързеливи цигански семейства, които даже на третия си етаж вкарваха коне и палеха огън от паркетната си настилка.
(резултатът от едно такова опитно заселване на цигани в панелни блокове може да се види от всеки– където изхвърлените боклуци от прозорците на циганските блокове отдавна са затрупали най долните етажи на същите тези сгради и вонята от километри е нопоносима за всички живеещи в съседните квартали Български граждани).

След „Синята Революция” нещата се промениха – част от циганите с насилие, с бой, убийства измами и далавери станаха върхушка (циганските барони и царе) и си уредиха богато, макар и безвкусно и кичозно обкръжение, а останалата бедна част от циганите се заселиха в компактни райони (Столипиново в Пловдив, Филиповци в София,Ботевградско, и т.н.), където се възцари пълна вахканалия на саморазправата, пиянството, наркоманията, проституцията и беззаконието (вкл. неплащането на сметки за ток, вода и комунални разходи)., а най-лошото – зачестиха набезите на цели цигански банди над мирни хора и над обществено имущество.

(Примери – убийството на Проф. Калоянов от банда цигани с железни тръби и камъни през Май’2005 в София – останало ненаказано, ненаказаните повече от 150 обира на цели влакови композиции, непрекъснатата кражба на ток, на проводници, на складове и обири по колите и апартаментите на нормалните хора, ненаказаните набези по вили и селски имоти и градини, влакове, нападения над обикновени граждани, повсеместни кражби и джебчииство у нас и в цяла Европа).

Сега, когато цялото общество иска спиране на тези изстъпления и решаване на Циганския въпрос (поставен вече от доста социални и политически обединения, граждаснки доброволни сдружения, кметове на общини и политически формации като “Съюз на патриотичните сили”, партия “Защита”, ВМРО, партия /вече/„Атака” , основният проблем може би е – КЪДЕ да изпратим тези нискокултурни, лумпенизирани и бандитизирани нежелани членове на Българското общество.

Една интересна идея може да се взаимства от лозунгите на повечето политически партии – ДА ЗАДЪРЖИМ МЛАДИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.

Нека задържим младите хора и добрите специалисти в България, но защо да не изпратим навън (в Демократична Европа , а може би и при братята демократични Американци, където са се загрижили за нашите цигани) именно паразитните цигански племена и кланове ?

Нали и без това те опетниха вече името на Републиката, представяйки се за Българи пред властите в много западни страни, съшевремнно просейки, проституирайки и крадяйки от името на Българския народ ?
Нали именно на Запад надигат гласове за интеграция на Циганите (Ромското население – като РОМСКО е обида за Великата Римска Империя – IMPERIA ROMANA, от чието име битите и гонени цигански племена за взаимствали по престъпен начин името РОМИ).
Нека тези западни защитници на правата на циганите да ги приемат в Западна и Централна Европа и да се опитат да ги интегрират в своите общества – та циганите и без това не са истински българи. Това е безродно и безверно племе племе, без бог и вяра, незачитащо основните човешки ценности, включително и божите заповеди, за които кражбата, убийството и непочитането на семейните ценности, изгонени и прогонени от всички цивилизовани страни в миналото и скитащи се и бездруго безродно и безотговорно между племена и държави.

Още повече че именно Западна Европа може да си позволи да приеме и интегрира стотици хиляди цигани – най-малкото там живеят над 300 милиона добре задоволени европейски граждани и едно количество от по малко от 1 циганско семейство на град от 3000 души изобщо няма да се забележи.

Освен това самата Европа има много повече материални ресурси и работни места за интегриране на циганите – има мрежа от лагери и общежития, има огромно финансиране от мощните си икономики и огромните си социални и пенсионни фондове (неразрушавани като българските от самозвани управляващи партии в продължение на 15 години).

Така че – нека пратим циганите в Европа / а не в гета както е сега у нас, където те се събират на тумби и се чувстват безнаказани при своите набези/– а нашите младежи и специалисти да останат в Родината.

За да осъществим това начинание е нужно – затягане на законноста и правене на нетърпимо присъствието на неработещи, крадящи, проституиращи, просещи и миришещи субекти в обществения и социалния живот на нашата държава.

Така всичко ще си дойде на мястото – няма повече истинските българи да бягат от циганизираната си и разорена държава, а именно тези лумпени (циганите) ще бъдат изпратени „на гости” – „или на гастрол” на тази Демократична Европа, която иска да ги защитатава на думи – и така ще направим нашата Родина една чиста и приветлива страна, привлекателна и за инвестиции и за туризъм и най вече – привлекателна за самите НАС – за специалистите с опит, за младите и умни Българи, които могат свободно да дишат и творят в свободната си и чиста Република!

Самите цигани съшо ще са доволни – ТАМ (в богата Европа) те ще могат да крадат от по богати общества, ще могат да получават по високи помощи, няма да бъдат екстрадирани (защото обикновено умишлено си губят докуметите а ние ще отказваме да ги приемем обратно), ще им бъде осигурено итеграционно жилище, храна, образование и т.н. и няма да са обект на нападки и социални гонения, на които очаквам да бъдат подложени (и то заслужено) в България.


ДОПЪЛНЕНИЕ:

1. Осигуряване на средства за масово заминаване (емигриране, преселение) за Западна и Централна Европа на цели цигански племена и кланове, като се използват авансово средствата от фондовете за подпомагане на циганското население, детските надбавки за 6 месеца напред и помощите за безработни за същото това циганско население (чрез краткосрочен кредит към бюджета на социалното министерство от търговските банки).

2. Създаване на атмосфера на нетърпимост към противообществените прояви на циганското население, методична и безмилостна борба срещу циганската престъпност и провеждане на агитация и разяснения за перспективите пред циганското население в голяма, богата и демократична Западна и Централна Европа


цитирай
24. анонимен - kurrrr
18.01.2009 12:58
da vi eba umrelite
цитирай
25. анонимен - zasto ne se pregladas mozaka ako ...
10.11.2009 23:43
zasto ne se pregladas mozaka ako vopste imas kuku
цитирай
26. анонимен - bolnisa
10.11.2009 23:48
za takiva kato teb ste e nujna mnogo golyama golyama psihyiatriya no pak bez nadejno
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4611941
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031