Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2008 20:20 - УРА, СОЛЖЕНИЦИН ВЕЧЕ ГО НЯМА
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 6932 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                              

На снимките, показващи младежкия ентусиазъм на Бузлуджа, можеше да се видят фланелки и знамена с образите на Ленин и Сталин.

Помислих си още в този момент дали младите социалисти са чели „Архипелагът Гулаг”?

В този момент Солженицин вероятно е умирал. Не знаех.
Ако беше видял тези снимки, какво би направил? Дали не би се опитал да събере сетни сили?

Когато през 1989 година успях да се сдобия с прокълнатата творба, многократно си задавах един единствен  въпрос – дали ако тази книга бе видяла бял свят в страните, където бе забранена, щеше да се ускори разпадането на системата, създадена от Ленин и Сталин? Такива книги би трябвало да променят историята.

 С „Архипелагът Гулаг” не може да се спори с рационални аргументи – такава е силата на този документ. Може да се спори само с аргументите на силата.

Помня, че обвиняваха Солженицин в предателство. Вместо да спорят с фактите.

Българските писатели с изключение на четирима заклеймиха предателя – без да знаят за какво става дума.

Някои хора смятаха, че така – с едно просто вдигане на ръка, ще унищожат един човек и едно дело. Солженицин за тях беше демон, който трябваше да бъде прогонен от правата вяра.

И днес ние със същата лекота заклеймяваме хора на словото и идеи – без да ги познаваме. Искаме да ги няма. Ако можем да им вземем българското гражданство – и проблемът да се реши.

Солженицин си отиде.

Сталинисткото мислене, уви, го надживява.

Преди 40 години някакъв благодарен приятел на баща ми искаше да ни направи най-скъпия подарък. Пренесе тайно и рисковано от Югославия двата тома на „Раковия корпус” – „Odjel za rak”. Само аз поназнайвах този език, четях бавно, с речник в ръка, и след това разказвах тайно прочетеното.

Героят на романа побеждава рака. Тогава си помислих, че Господ или съдбата са пожелали тази победа. Защото е трябвало да се разкаже още нещо.

„Архипелагът Гулаг” още не е бил написан.

Когато най-после романът излезе в „Новий мир”, видях списанието на две много странни места.

На бюрото на председателя на тогавашния Комитет за телевизия и радио  - човек, който минаваше за партиен номенклатурчик. И на бюрото на един завеждаш отдел в Окръжния комитет на БКП н Пловдив.

Беше ми много интересно как тези хора възприемат написаното? Дали обсъждат помежду си книгата или просто мълчат? Вярват ли й или не?

Всеки има право на свой отговор.

В едно обаче съм сигурен – че усмихнатите младежи от Бузлуджа не са отваряли книгите на Солженицин. И сигурно биха искали него да го няма.

Впрочем него вече го няма. Засега физически.

 




Гласувай:
0



1. eien - Заглавието не е най-силното Ви попадение
05.08.2008 05:53
А текстът е издържан. И силен.
цитирай
2. 100jan - Мда...
05.08.2008 06:58
Проблемът на тези млади хора от Бузлуджа (също гледах снимките с отвращение) е, че сигурно са комунисти-идеалисти. Едва ли са чели съчиненията на Маркс, или на Ленин, но са им промити мозъците с пропагандните теории на комунизма. И ето го проблема - как съвместяват идеологията си с битието на цялото им политбюро (не знам как се нарича сега, май висш съвет на БСП). Как милионери и милиардери защитават интересите на "работническо-селската" класа? Не, не им трябва Солженицин, трябва им трезв поглед към партията, за която напират...
цитирай
3. alvarez - Мдааа
05.08.2008 09:05
По скоро им трябва по-големичка тояга.
цитирай
4. leroisalomon - Евгени, не забравяй, че мнозина ...
05.08.2008 11:18
Евгени, не забравяй, че мнозина четат само заглавието...
цитирай
5. cornflower - усмихнатите младежи от бузлуджа
05.08.2008 13:20
са купени - за тях всичко е пари
цитирай
6. анонимен - Спомяте ли си роmана "Добрия ...
05.08.2008 14:15
Спомяте ли си роmана "Добрия войник Швейк" настрана всичко друго аз искам само да направя паралел с описанието на евреите в романа как винаги са на страната на силните,как винаги могат да са на тяхно разположение, как хитруват на дребни в случая "евреите" са тези младите които смятат че са на далавера като са млади социалисти и че като им дадат сега партийни книжки после и спестовни такива ще им дадат да ама не щото онова време мина и те ще са излъганите а ние изиграните
цитирай
7. mph - *
05.08.2008 17:01
Надали са отворили и каквато и да е била друга книга. Или душата им е черна.
цитирай
8. анонимен - ...
05.08.2008 20:48
Да си млад, не значи да си наивен.Но това са наивни млади хора, носещи "cool" тениски, правейки се на интересни.Нямало е кой да им обясни за какво става въпрос, нито пък те са се задълбочавали някога за нещо.Това е техен проблем, както и на родителите им.
цитирай
9. анонимен - Подкупени са
05.08.2008 21:35
Не ,най вероятно на тези млади хора по някакъв начин им е платено.Нормални същества иначе не биха отишли на House party на Бузлуджа.
цитирай
10. baletlnetpepas - Солженижин
06.08.2008 17:00
бе един доста слаб и конюнктурен автор. Доказателство как нобеловия комитет може да бъде използван за политически цели.
А и ми е интересно какво толкова лошо има в млади хора на Бузлуджа? От къде следва логиката, че като си млад трябва да си десен?
Между другото имах шанса да се запозная с Тодор Живков последните години на живота му - много интересен човек -вчера се навършиха 10 години от смъртта му - Генадий защо не написа нещо по повода?
цитирай
11. анонимен - до baletlnetpepas
06.08.2008 19:14
Колкото до Тодор Живков - нямах щастието да го познавам. Но познавам много хора - извън номенклатурата, които саго познавали и казват, че е бил интересен човек. Може би е бил даже природно талантлив. При всяко положение е бил по-искрен и по-голям идеалист от всичките ни следващи управници, които мислеха и мислят само за себе си.
Колкото до проблема може ли човекда бъде млад и десен - тъкмо напротив. Младите би трябвало задължително да са леви - имам предвид класическото ляво, а не сегашното менте-ляво. Но да бъдеш млад и сталинист е същото като да бъдеш млад и фашист. Ако трябва да бъда искрен, сталинисти има във всички партии, в някои даже повече отколкото в БСП
От автора
цитирай
12. leroisalomon - baletnetpepas,
06.08.2008 21:24
Солженицин е дотолкова "слаб", че обърна общественото мнение на Запад срещу комунизма и дотолкова "конюнктурен", че животът му мина в килии, лагери и в изгнание.
цитирай
13. baletlnetpepas - leroisalomon,
07.08.2008 12:58
общественото мнение на запад никога не е било особено благосклонно към комунизма (недей да забравяш, че информационната завеса там никога не е била много по-различна от нашата виж за пример за промиване на мозъци http://en.wikipedia.org/wiki/Thor_(Marvel_Comics) )
Конюнктурен дотолкова до колкото сред творчеството му вече започва да губи своя смисъл (всички разбрахме колко е зле архипелага Гулаг). Като пример за писател излязъл от конюнктурата си бих ти посочил Оруел - при всички положения също използван от запада срещу комунизма, но изведнъж оказал се пророк на обществото, което изграждаме.
цитирай
14. leroisalomon - Трудно ми е да приема оценките ти ...
07.08.2008 16:22
Трудно ми е да приема оценките ти дори отчасти. Общественото мнение на Запад беше много благосклонно към комунистическия експеримент чак до Прага 68. Комунистите вземаха по 30 процента във Франция и Италия, Гърция и Португалия. Елитът беше про-комунистически в огромен процент /Сартр, Бенямин, Адорно, Пикасо, Кюри, листата е безкрайна/. Повратът започна с "Иван Денисович", а "Архипелага" бе истинският обвинителен акт, малко по-късно. Солженицин беше упованието на милиони в Русия. Помня ефектът от появата му по френската телевизия, макар да бях още дете.
В разни конюнктури, разни нечестивци се опитваха да го използват за свои цели, защото тежеше много.
Темата е прекалено дълга.
Виж, прочитът на "Архипелага" като антикомунистическа книга е повърхностен. Това е изследване на дълбинната човешка природа, което няма как да остарее. Инак е истина, че консуматорите в наши дни не са проницателни читатели на подобна литература. Западът пък я декласира, след като постигна политическите си цели. Ще се присети отново за нея след някоя и друга година, когато, както уместно отбелязваш, и Оруел ще бъде актуален.
цитирай
15. анонимен - точно заглавието е силно
11.08.2008 07:36
това как са реагирали партийните номенклатурчици и ДС-копоите мисля, че сега вече стана ясно и на най-големите лековерници и позитивисти като мен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4614262
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031