Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2008 21:12 - НЕ ПИПАЙТЕ СИСТЕМАТА!
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 3933 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 20.06.2008 04:17


 

Разни призраци ходят из България – призраците на илюзиите.

Едната илюзия е, че една мажоритарна избирателна система ще направи чудо. На мястото на омразните партийни протежета ще дойдат истински народни любимци.

Следващата илюзия е, че ако има референдуми, народът ще си казва тежката дума и така ще се изземе властта от ръцете на управляващата мафия.

И т.н.

Пълни глупости.

Проблемът не е в избирателната система, а в самите избиратели.

Каквото и система да смени сегашната, резултатът няма да е по-различен. Може да бъде и по-лош.

Едни мажоритарни избори ще дадат кураж на всички местни олигарси. И България ще мине в ръцете на местните феодали. Има сто начина местните крепостни да бъдат стимулирани да гласуват правилно. Първият е като се помогне на местния футболен отбор.

Нашумели врачки и едрогърдести певачки няма да имат конкуренция при един мажоритарен избор.

Тогава ще си мечтаем да се върнат даже най-лошите години на досегашната ни  демокрация.

Колкото и да са лоши партиите, във всяка от тях има някаква колективна система, има някакви механизми на вътрешна корективност. А и на външна.

Кой обаче ще бъде коректив на братя Галеви? А братя Бееви няма да имат повече нужда от партийни патерици.

От недрата на народа ще изплуват такива борци за етнически чиста нация, че ще си спомняме за Волен Сидеров като за майка Тереза.
Ще се появят екзотични социални философии, на които все ще се намери кой да повярва.
Сметната палата не може да се оправи с 300 партии, а как ще контролира приходите и разходите на 30 000 упътили се към властта борци за народното доверие?
Иначе изборът ни наистина ще бъде по-голям - ако сме имали досега партията на бай Ганю, сега ще можем да гласуваме и за Дочоолу, и за Гочоолу.
Не знам накъде би тръгнала България, ако се управляваше с референдуми, но със сигурност знам как би изглеждала днес, ако референдумите бяха започнали преди десетина години.

Никога нямаше да влезем в Европейския съюз, да не говорим за НАТО. Свято щяхме да пазим ракетите СС 23 и всичките си атомни реактори – до един.

Народът твърдо би гласувал против всякакви опити за налагане на пазарна икономика и държавата сега щеше да определя цените – както при Татово време.

Магазините щяха пак да бъдат празни и щеше да се наложи да върнем Корекомите.

И т.н.

Когато народът се чеше, проблемът не е в дългите му нокти.

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - На фона на това , което е може ли да има и по-лошо ?
19.06.2008 21:59
Защо да не пробваме първо пък тогава да видим, а ?
Не виждам какво повече имаме да губим от едните несменяеми политици ?
Най-много реалните собственици на власта като братя Галеви да излязат на сцената.
Те определено ще крадат с по-голям финес от Ахмед Доган :)
цитирай
2. 100jan - valsodar,
20.06.2008 07:33
нима не ви е ясно, че не е важен начинът, по който се краде, а е важно това, че се краде? И наистина проблем в избирателната система няма, има проблем в начина на прилагането й. Както и в начина, по който се прилага демокрацията изобщо.
цитирай
3. valsodar - И за в бъдеще ще се краде !
20.06.2008 10:31
При това ще се краде в по-големи размери, съдейки по ръста на БВП.
Затова, нека да сменим програмата !
На всички ни е омръзнало да гледаме партийни препирни - цирка си е напълно предвидим.
Време е в политическото Шоу, да влязат нови изпълнители с по-атрактивни номера ! :)))
цитирай
4. 100jan - valsodar,
20.06.2008 11:07
май започвам да те разбирам. Омръзнал ти е този сеир за твоя сметка и си готов да го замениш с друг сеир, пак за твоя сметка. И въпреки, че сам не се заблуждаваш в ползата от упражнението, подсъзнателно вярваш, че щом сеирът ще е по-забавен, то непременно ще е и по-малко вреден...

цитирай
5. valsodar - Нищо няма да се промени в тая държава..
20.06.2008 11:57
Нищо няма да се промени в тая държава, докато ние самите не си променим отношението към живота който живеем и не си поемем личната отговорност за него. Не може да искаме само права, а да отхвърляме задълженията си :)

За момента никой не иска да си отговаря за постъпките си и счита държавата виновна за неуредиците в живота му.

А докато това се случи, поне нека политиката да стане малко по-забавна :))))
Ясно е, че няма скоро да стане по-добра, особенно външната ни - ние сме в стойка "Г" към по-силните още преди да са се обърнали към нас :)))
цитирай
6. анонимен - Сменете системата!!!
20.06.2008 15:08
Не пипайте системата!? Забравете че нещо хубаво ще се случи без да се смени системата. Трябвало е първо ние сами да се променим?! Съгласен съм, но независимо колко се променяме, ако не се въведе нова политическа системата, то България няма да тръгне по правилния път. Най-често онези от нас, който се опитват да се променят вземат едно пагубно за страната ни решение. Те избират чужбина, вместо да останат тук, най-вече заради условията, който политическата ни каста създаде. В България бедноста е политическа, т.е. бедноста е следствие от политическия бандитизм обзел страната ни през последните няколко деситилетия. Докато това не се промени младите хора ще са все така незаинтересувани да останат. Вместо това те ще предпочетът да отидат в чужбина, както направиха много други от най-умните и най-способните ни сънародници. Може би завинаги ще си отиде човешки капитал трупан деситилетия. Това е най-голямото богатство, което една държава може да притежава. За съжаление у нас не съществуват условия този ресурс да расте и развива. Правилата на играта са определени от една малка група хора и точно те са онези, които първи трябва да се променят. Съществуват ли призраци на илюзийте, които мислят че това ще стане? Вярва ли някой, че те са в състояние да въведът така необходимия контрол и отчетност в съдебната система, здравеопазването, образованието, културата, и т.н? Аз не вярвам, че това някога ще стане. Елита който в момента управлява не ще го позволи. Той контролира и извлича несъизмерни ползи от сегашната система и затова няма интерес да настъпват каквито и да е промени. Поне не за следващите 10-30 години. Опитвам се да се сетя за пример от световната история, в който един толкова алчен, нанаситен и гнусен политически елит е успял да се промени от само себе си. Tакъв прецедент няма. Именно затова на България и трябва нов политически елит – необвързан и независим от сегашния. А това ще стане само ако се промени фундамента върху, който се формира българската демокрация.

В България бедноста е следствие на политиката предприета от управляващите – те се чувстват недосегаеми, незаменими и въздесъщи. Спокойни са, защото си пазят гърба един друг. Без да се промени избирателната система, без да се промени закона за финансиране на политическите партии, без нов закон за допитване на народа, това спокойствие и комфорт няма как да се наруши. Само промени от такова естество ще дадът необходимата власт на народа, където той реално ще решава собствените си проблеми. А когато хората имат власт в ръцете си вече не е толкова лесно да им мажеш очите с футболни отбори и певици. Политиците ще имат по-голяма отговорност към избирателите си и интерес да изпълнят направените към тях обещания. Само това ще даде необходимия тласък за реални реформи в държавата. Съществуват всякакви варианти за това какво ще стане веднага след една такава промяна. В началото може да стъпиме една крачка назад, но със сигурност после ще направим две напред.
цитирай
7. анонимен - t-h
25.06.2008 00:05
валс,-не схванах защо смяташ,съдейки по ръста на БВП,че се налага да сменим програмата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4612121
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031