Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 20:37 - ДА ЖИВЕЯТ РЕФЕРЕНДУМИТЕ
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 4162 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Няма по-печеливша идея от идеята за референдумите.

По всеки важен въпрос народът да си казва тежката дума – кой би се обявил против?

100% заставаме зад онзи, който държи да се допитва до народа.

Само че – що така става, годините си вървят и можем да си отидем от този свят, без да сме видели с очите си жив референдум.

Вече има надежда да видим – след като и президентът Първанов застана за идеята за референдумите.

Още малко – и работата ще стане.

А като си помислим колко нещо загубихме, колко референдума можеше досега да се проведат. И то успешно.

Ако се беше чул гласът народен, нямаше да си затворим реакторите. Е, нямаше сигурно да влезем в ЕС, но голяма работа. Ако имаше референдум за членството, не беше много сигурно какво ще каже народът.

Със сигурност обаче нямаше да каже, че иска НАТО.

Със сигурност нямаше  и да приемем при един референдум пазарната икономика и щеше да има твърди държавни цени навсякъде.

При референдум си запазвахме съветските ракети СС 23.

Нямаше да върнем “История славяноболгарская” в онзи манастир.

През 2001 – ако си бяхме направили едно референдум, за нула време щяхме да станем монархия.

4 години по-късно с нов референдум отново щяхме да станем република.

Какви емоции изпуснахме!

Как можеше да си уредим с референдуми родината – като китна градина!

Ако имаше референдум, нямаше да върнем на турците имената. И Ахмед Доган щеше да бъде още  Меди Доганов. И сигурно щеше да предвожда някаква си тайна организация, а не да върти на пръст българската държава.

Впрочем можеше изобщо да не стигнем до допитване по последния въпрос, защото ако на 10 ноември имаше не дирижиран от предателя Горбачов пленум на БКП, а истински всенароден референдум, щяхме да си запазим другаря Тодор Живков.

Той нямаше да се поболее от несправедливите обиди, както стана, и щеше да доживее до годините си на баба си, с чието дълголетие се гордееше.

Което означава, че теоретично – с подкрепата на народа, който 99,99 % стоеше зад партията – майка,  можеше да живеем все още в условията на развития  социализъм.

Което пък означава, че нямаше да има нужда от референдуми и щяхме да икономисаме маса народна пара.

И с тази пара можеше да си купим още повече руски ракети. И т.н.

Да живеят референдумите!

 




Гласувай:
0



1. анонимен - 1
31.01.2008 22:51
ако имаше-да.
но няма.
цитирай
2. zemaria - Абсолютно сте прав,
31.01.2008 23:26
аз самият съм писал нещо подобно преди време. Обаче, гледайте пък кво казва Бертранд Русел
"За един демократ не е нужно да вярва, че мнозинството винаги ще вземе едно мъдро решение. Това, в което той трябва да вярва, е необходимостта, решението на мнозинството, независимо умно или не, да бъде прието, докато не бъде предложено друго решение."
цитирай
3. анонимен - от автора до ЗЕМАРИА
01.02.2008 09:40
От одеве мисля върху цитата. Мисля обаче, че по принцип не можем да използваме едно към едно масими от времето, когато хората не са били облъчвани в такава степен от медиите.
Сега може да са манипулира всякакъв референдум.
Особено когато въпросът се адаптира удобно народната митология. Ако се измислят враговете, ако се конструрира антибългарски заговор, ако се заиграе на струната на националната идея. Тогава всичко може да мине - "от името на народа". Ако някога има наистина референдум, тогава поне т.н. обществени медии трябва да работят както никога отговорно. Но те няма да го направят, а и няма кой да ги накара.
цитирай
4. fire - До 3
01.02.2008 17:45
Защото явно са удобни на властта!
цитирай
5. karina5 - аз пък да попитам,
01.02.2008 19:35
Бертранд Русел живял ли е в посткомунистическо общество, дето демокрацията е само за фасада.
Иначе мисля, че автора е горчиво прав за огромно мое съжаление.
цитирай
6. анонимен - Зе Мария до автора и Карина5
01.02.2008 20:31
Както подчертах, няма никакъв спор по отношение на правотата на автора по темата. Само че, всичко зависи до степента на дълбочината на нашите разсъждения, на разреза на проблема. Няма никакво съмнение в какви времена живеем. Нито във влиянието на медиите. Прочетете книгата на Вилхелм Райх „Емоционалната чума” -всъщност, иде реч за обществена параноя,(паранойя) –написана е за 30 те години на Германия. Нито има съмнения в разсъжденията на Лорънс Фридман в „Хоризонталното общество” за сегашните времена и влиянието на медиите. Тя свърша с предупреждението, което съм цитирал сто пъти, че ако освободим невежеството в средата на новите технологии, ще последват Руанда и Хитлер. Нито пък е непознато разсъждението още от преди четирийсет години на Пиер Бурдийио,който е разконспирирал връзката между произвеждането на общественото мнението и възпроизводството статуквото(на тези с парите, властта). Да, онова статукво-същото, от миналото и..сега..
Това, обаче са ситуационни разсъждения. Нали същите тези германци днес са основен стълб на обединена демократична Европа? Но я се замислете, до какво водят ситуационните разсъждения по отношение на смисъла на демокрацията, като власт на народа, като отрязване на основни права и свободи, особено на принципа на равното участие на всички, имащи право на власт, на прекрояването й според моментни народностни нагласи. Именно принципа-Глас народен, Глас Божи-седи в основата на цялата ситема. А един френски благородник го беше перефразирал-Глас Народен, глас на говеда-както ни се иска на нас с вас-ама го помислил, малко преди главата да му се отъркули в прахта. Всяко прекрояване на права е вариант на отказ от народовластие и път към диктатура. Разликата е, че навсякъде по белият свят това го знаят, а у нас-не-ние непременно трябва да се опарим. Че кой не знае по света кво става, когато започваш от „отечеството е в опасност”, решаваш да го спасиш като отменяш човешки права, за да удариш някой „вътрешен враг”, сетне искаш повече права и правомощия и после - Quelle surprise, ma foiе
Има си дълбоки принципи тая намяра. Историята ги е доказала.
цитирай
7. meto76 - Страхотен автор. Поздравявам го. ...
03.02.2008 13:11
Страхотен автор.Поздравявам го.Мислим по всички въпроси еднакво.Безмислено е да се преиграва с референдумите. Има свободно избрани депутати, които следва да решават проблемите на държавата, за това сме ги избрали, а не да се крият зад гърба на народа.
цитирай
8. madden - поздравления..
04.02.2008 14:28
Чудя се има ли изобщо вариант за адекватно обществено мнение, което да е неманипулирано
цитирай
9. анонимен - Един женски "поглед"
12.02.2008 19:53
Възможно ли е формула за лице на трапец да приложите за лице на триъгълник, например? Невъзможно! Така е и в политиката, нали? Само си отговорете дали щеше да се случи Априлското въстание, ако "лудите " глави бяха правили референдум?! Щяха свои да ги убият от страх
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4611739
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031