Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2007 11:51 - Напред към “Отче наш”
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 2632 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Новият пловдивски кмет от ВМРО /и ГЕРБ/ Славчо Атанасов по време на предизборната си кампания поиска благословия от Негово високопреосвещенство митрополита пловдивски Николай и тогава обеща някои неща. За добро или за лошо започна да изпълнява най-напред точно тази част от предизборните си обещания. Едно от тях бе да се изгради храм на последното пловдивско тепе, на чието било още няма нищо. Така посетителят на Пловдив ще бъде раздвоен в първото си възприятие на града– на единия хълм Альоша, на другия - православен храм.След което ще се опита да търси общото. Едно е сигурно – че ще има тържествени церемонии и на двата върха. Пътят до върха на Джендемтепе, където ще бъде храмът, е доста уморителен за християните от третата възраст и едва ли те ще ходят масово на служба всеки ден. Но по празниците – може. Отсега се представям картинката – пълзят набожни пловдивчани нагоре, а отляво и отдясно ги подминават лъскавите коли на бащиците на града, които не обичат да спазват забранителните знаци. Както става и сега, когато се празнува 3 март на съседния хълм. Сега отделен въпрос е дали точно със строеж на храм – даже и парите да са от дарения, трябва да се започне, след като на града липсват десетки детски градини, примерно.Това се знае даже в Америка и тези дни се разчу, че някакви американци вече събирали пари за детска градина. Така че американските богаташи са се загрижили за детските ни градини, а българските явно ще предпочитат строежа на храма. Защото очакват пътят към сърцето на новия кмет да минава през даренията за любимата му идея. Другата идея, която вече върви към реализация, е да се въведе вероучение в училищата. Славчо Атанасов каза, че ще разпореди на Регионалния инспектор по образованието да се започва. Какво ще разпореди министър на образованието – не се знае. Ще посмее ли да се опълчи на една толкова благородна идея? Досега интерес към този предмет – като свободно избираем, нямало. Но след като стане задължителен, нещата ще се променят. Децата ще бъдат закърмени с “отче наш” – като в католическа Италия, и ще забравят пороците на модерния свят. Ако това стане, Пловдив, неговият нов кмет и дядо Николай ще останат в съвременната история на България. Впрочем Негово високопреосвещенство вече дава мнения и за репертоарната политика на Пловдивския театър и за малко да отлъчи Йордан Радичков. Може би следващата крачка ще бъде решенията на Общинския съвет да минават за одобрение през Митрополията.


Тагове:   напред,   наш,   Отче,


Гласувай:
0



1. teodor - Защо е този сарказъм?
20.11.2007 10:45
Очевидно е духовното падение на значителна част от нашето общество. Ако вие г-н Тодоров предпочитате да целувате ботуша на Альоша - правете го, то си е ваша работа. Защо обаче ругаете опитите да се направи нещо, независимо дали е най-подходящото, в посока на корегиране на ценностите на чалга поколението.
цитирай
2. nik666 - -
21.11.2007 17:51
Духовността, или по-коректно казано моралните ценности, нямат нищо общо с организираната религия, която се опитва да ги узурпира от векове. Вероучението в училище би било едно от най-вредните решения на правителството, и ще е поредното доказателство за неадекватността му. Ценностите нямат нужда от пропагандата на религията, напротив.
цитирай
3. bovari - Изненадана съм...
15.12.2007 17:59
от ъгъла, от който сте видял всичко. Приемам, че провокирате четящите. Защото един храм никога не може да е неподходящ, дори построен високо на нетолкова достъпно място. Младите хора имат нужда да извървят пътя. А колкото до вероучението мисля, че по правилно би било да се каже- Назад към "Отче наш", защото това , че не го изричаме е отричане от корена. Последиците са отчайваща безпътица на младите хора. В този смисъл не зная дали имате наблюдения и доколко общувате с млади хора, за да осъзнаете нуждата от часове по религия. Провокацията Ви успя. И още един въпрос, а как да обърнем в Пътя тези, които споменавате бегло "бащиците на града", те също са едни блудни синове, които се нуждаят от нас, по точно от това да се върнат във христовата вяра. Искрено вярвам в това.
цитирай
4. анонимен - обръщане?
06.01.2008 23:06
ми то стана ясно-като им позволим да построят храмове,ще "ги обърнем".
Те ще ни издават разрешението за строежа,бовари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613474
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031