Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2007 10:27 - КОИ СА ДУШМАНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЛОЗАРСТВО? [24.09.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 1674 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако човек чете само вестници, ще остане с впечатлението, че има заговор за унищожаването на българското лозарство. Всяка година по това време тръгват някакви прекупвачи, които извиват ръце и вратове. С тях лошо, но без тях още по-лошо – се разбра тази година. В заговора участват и така наречените “винпроми”, които все не дават исканата от производителите цена. Винпромите вече са в ръцете на частници –капиталисти, така че от тях милост не трябва да се чака. А конците на заговора дърпа държавата и специално министърът –турчин. Някъде във веригата сигурно има и евреи. Какво може да направи срещу всичко това честният български лозаропроизводител – нищо. Освен да си изкорени лозето. Или да се гръмне. Не съм брал грозде от 1965 година, но все пак съм се опитвал да разбера каква е истината. Чувал съм и различни от гореизложените популярни мнения. Според тях има и друи истини. Най-жестоката от тях е, че българското вино просто не се харчи. Или поне не се харчи в обемите и на цената, на която ни се иска. И която би гарантирала исканите изкупни цени на гроздето. Винпромите още не могат да си продадат продукцията от миналата и от по-миналата реколта. За да бъдат доволни всички, трябва да продаваме качествено и относително скъпо вино. Но това означава, че трябва да имаш наложена марка. Никой в Лондон или Брюксел не отива в магазина и не търси сред стотиците бутилки “нещо българско”. За което нищо не е чувал до този момент. Налагането на една марка става с пари. И с координирана дългогодишна държавна политика. Такива сложни неща засега не са приоритетите на българските министри. И скоро няма да бъдат. Износът на запад на българско вино все повече намалява. И не се вижда изход. Проблемите в бранша всъщност не са само български, така че ситуацията реално е още по-сложна. Има обаче една още по-жестока истина – и тя се намира в Македония. Там има по-добра политика, по-добра организация и – забележете – по-добра култура на производство и обработка. Това го знам от специалист, който е в този бизнес. Нашите братя произвеждат и берат по-културно и тяхната кадарка струва под 20 евроцента.  За резил на наследниците на преславските ханове и боляри – познавачи на виното, голяма част от марковите български вина всъщност са мешани в сериозно отношение с македонски. И какво остава тогава – да се насочим към необятния руски пазар. Там където на пиячите им е все едно дали виното е от “Изба Тодороф” или е “Сълзите на монаха” с неизвестно съдържание. Само че и братушките нахитряха. Контролът върху качеството там става все по-сериозен, онзи продукт от измитите бъчви вече не върви. В същото време обаче цените не растат. Ако руснаците вдигнат изкупните цени, това означава веднага глътка въдух за нашето лозарство. Не те от години не дават нито копейка повече. И накрая още един вече общоизвествен извод - докато лозарството у нас е разпокъсано, едва ли нещо ще се промени. Сигурно има още проблеми – може би някой ще добави нещо. Моята версия за това кои са душманите свършва дотук.


Тагове:   лозарство,


Гласувай:
0



1. corruption - Депутатите вече си правят доста големи лозови масиви
24.09.2007 22:34
Ако не вярвате, пропътувайте с кола между Пазарджик, Черногорово, Блатница, Смилец, Гюлево, Стрелча. Един от тях се кипри и в моя блог. Изкупували са по 40 стотинки квадрата.
В момента уча Аграрна икономика и и преподавател ми е професор дсн Димитър Брайков, разглеждайки материали за Технология на отглеждане на лозята попаднах на вашата статия. Утре ще им я занеса в колежа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613714
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031