Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2007 10:32 - ЩЕ ВДИГНЕ ЛИ ДЪРЖАВАТА МАНИВЕЛАТА? [21.09.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 2238 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще се вдига цената на такситата! – тръбят медиите. След 17 години пазарна икономика журналистите не се научиха, че с решение отгоре може да се вдигне само цената на тока. И още няколко определяни от държавата цени. Всичко останало може да поскъпне само при съществуването на обективни причини. И не едновременно и навсякъде. При такситата обективната причина е цената на горивата. Но тя не се е вдигнала двойно и тройно. Друга причина е поскъпването на живота. Трябва да признаем, че по-евтини от българските таксита няма – по-евтини са само индийските рикши, може би. И тъй като цените на колата, на горивото и на частите в България не са по-различни от световните, става ясно, че българските таксиджии карат с много ниска норма на печалба. И както представителите на много други професии, и те гледат да стигнат по доходи европейските си колеги. Някои даже са ги изпреварили. Който се заглежда в цените на такситата, които дебнат леваците около летища, гари и автогари, е видял цени от порядъка на 3-4 лева на километър. Най-гнусното е, че такива таксита причакват болните хора край болниците – за да им вземат парите, приготвени за операция или лекарства. Така че никой не спира такситата да искат и по 20 лева за километър. И не можем да имаме нищо против – стига това да не става по принципа “кьорав карти не играе” – запетайката на цената се премества един знак назад и цената се качва 10 пъти. Та пишат журналистите, че едва ли не от утре ще имаме нови единни цени – както пишат с колко ще се вдигнат някога заплатите. С решения и постановления обаче могат да се вдигат единствено бюджетните заплати. За добро или за лошо бюджетни таксита няма. Тогава на какво се надяват тези организации, които прокламират новите единни цени? Надяват се на картелно споразумение. Да се съберат и да решат от утре цената да е за всички 1,20. И който вози на по-ниска тарифа да го бият с манивелите. Само че картелирането в цивилизования свят е забрането. Тази материя се разглежда вече в действащи български закони. Там са посочени и санкциите. И когато организациите на собственици на таксита се съберат, за да измислят и гласуват новата цена, която трябва да важи за всички, тогава държавата трябва да нахлуе в залата със своята манивела – закона. Но и без държавата да бие през ръцете, едновременно общо увеличение с такъв процент не може да има. Първо – покупателната способност на българина не го позволява и ще има драстичен отлив на клиенти. И второ - колкото и да са вземащите решението за нови цени, още толкова ще се отцепниците, които ще използват авантата и ще возят на старите цени. Така че – нека да се вдигат цените. Но не като заговор, а като нормална функция на пазара. Първо в София, после в по-големите градове. И т.н.


Тагове:   МАНИВЕЛАТА,


Гласувай:
0



1. miroslavavramov - ББ
21.09.2007 12:02
http://miroslavavramov.blog.bg/viewpost.php?id=112287
цитирай
2. buket - много често
22.09.2007 09:13
Мхого често започна да се чува, че за дадени проблеми в страната държавата нямала грижи. Ето сега и за поскъпване на такситата, но сам споменахте за действащите закони. Че да си ги промени като не й са в ред законите, стигнахме до там че в европейски държави лекарствата и месото са по евтини отколкото у нас. Не може да няма начин, но държавата прехвърля топката извън нейното поле.
Стар навик. Експерементираха ни на болести, сега и на глад ще ни експерементират.
цитирай
3. анонимен - яснота непоносима
23.09.2007 14:47
"И тъй като цените на колата, на горивото и на частите в България не са по-различни от световните, става ясно, че българските таксиджии карат с много ниска норма на печалба."
за "цените"-ставано ясно.
норма на печалба-не станало ясно.
цитирай
4. анонимен - яснота непоносима
23.09.2007 14:47
"И тъй като цените на колата, на горивото и на частите в България не са по-различни от световните, става ясно, че българските таксиджии карат с много ниска норма на печалба."
за "цените"-ставано ясно.
норма на печалба-не станало ясно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4611805
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031