Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 09:20 - КАКВО МИ Е ДАЛА БЪЛГАРИЯ ? [15.08.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 2072 Коментари: 3 Гласове:
0



Когато Стоичков попита патетично какво му е дала България, всички българи се почустваха засегнати. Само че аз този въпрос го чувам всяка вечер на пейката пред блока.Там той звучи малко по-конкретно: „Какво ми е дала България, че да й плащам?” Един комшия даже твърди, че 10 години не е дал лев на държавата. Нито данъци, нито парно, нито вода. Не си плащал даже кабелната телевизия, макар да е частна. Частна, но изглежда част от системата.”Режат ме – казва той, -но аз пак се връзвам”. Всъщност какво очакваме от държавата? Очакваме да ни осигури достойни старини, но тя ни предлага унизителен край на живота ни. Очакваме да ни лекува, но тя ни изправя лице в лице с една не винаги хуманна система. Очакваме да ни осигури спокойствие, но такова няма. Йордан Кюмюрджиев – бивш директор на РДВР –Пловдив и настоящ лидер на ГЕРБ в града снощи каза в едно предаване в прав текст, че полицията не се е променила на йота през последните 20 години. Създадена като репресивен апарат, тя продължава да се изживява така – вместо да бъде в услуга на гражданите – цитирам по памет генерала. Защо тогава ще я издържаме? – питаме ние. Малко преди това по същата телевизия една гражданка размахваше сметката си за парно, пълна със заплахи и с допълнително начислени 45 лева хонорар за юристконсулта на Топлофикация. Жена ми пък получи бележка за няколко лева лихви върху някакъв данък. Бележката беше пълна със закани за бъдеще репресии – опис от съдия изпълнител, запори и какво ли още не. Започвам и аз да се замислям дали да продължа да плащам на държавата. Но се сещам за Кенеди, който навремето беше казал, че ПРЕДИ ДА ИСКАМЕ ОТ АМЕРИКА, НЕКА ДА ПОМИСЛИМ КАКВО ВСЕКИ ОТ НАС МОЖЕ ДА ДАДЕ? Всъщност ДАВАНЕТО и ВЗЕМАНЕТО са скачени съдове. Едното не може да съществува без другото. Американците тръгнаха да решават този фундаментален за едно общество и една държава проблем преди половин век. Не е ли време и ние да се изправим лице в лице с него?


Тагове:   България,   Какво,   дала,


Гласувай:
0



1. анонимен - Един проблем. Всеки българин знае,
21.08.2007 17:50
че когато даде, каквото и да е на държавата, непременно се намира някой тарикат, който да го грабне. И нищо да не даде българинът на държавата, тарикатите пак намират как да му бръкнат в джоба и да го ошушкат. Спомнете си Жан-виденовите банкери как опразниха за нула време банките. Или пък Вальо Топлото и майка му.
Много ми е интересно, каква песен ще запеят американците, само след две-три годишно българско държавно управление!
цитирай
2. satira - Порастваш, разбираш и ...............заминаваш !
22.08.2007 02:21
Когато бях "по млад" , наистина се чудех как така може толкова млади хода да напускат страната да ходят да работят \ включая и мои близки \,в други страни, да учат там и въобще да изграждан живота нов но там не тук. Струваше ми се че са просто страхливци, неудачници, хленчещи и мързеливи майкотатковици, свикнали да получават нещата ако не на готово то поне " полуфабрикат ". Мислех че, нещата не са толкова черни, че ако наистина те бива можеш да намериш своето челно място в живота.
Но сега !!! Какво се оказва ....... все още не знам. Знам само, че колкото повече остарявам и се сблъсквам с истинския живот в нашата страна, толкова тези мои преди твърди убеждения " омекват ".
Наистина, уникална простотия и липса на всякаква политическа воля да се направят сериозни промени поне в една общополезна област.
Работя с хора, ходя по институции, комуникирам с различни организации и всеки ден чувството за емиграция все повече се засилва. Тотална посредственост, /а където тя не е тотална то безволието я замества/, и некадърност. Цялата машина е такава.
17 години не стигат явно. Но няма да стигнат и още 17.
Няма такава държава, няма такъв народ.
Много хубаво е сравнението на обществото ни с микро обществото в една Опашка. Наистина човек/ но с главно Ч/ трябва де се вгледа, по внимателно и с просто ухо да отбележи факта колко болна е България.
Досега четох, една днешта публикация в в. Дневник. Страшно ми докривя. Ставаше въпрос за фиктивен търг за 830 дка общинска земеделска земя в Троян, и цената и от 1.65 лв. за декар, като по пазарна цена в райно е 3-12 Евро за кв.м.
Унизително, подло нагло. Защо за 17 г. управляващите не се научиха, да ползват рационално природните богатсва, или поне да крадат така че, да не си личи толкоз. На всякъде по света има корупция. Далеч съм от мисълта, че няма, има но поне в другите страни се усвояват средства доста по незабележимо а и изгода има за всички и управляващи и управлявани.
Как може за 17 години поне в една сфера да не можеш да кажеш - "да тука има ясни правила, намаляващи възможна да ги заобиколиш и които си задължен да спазваш ".
Да вече оправдавам всички /е почти всички / емигранти за техния избор. Имаме един живот. Трябва да го изживеем по начин който ни доставя удоволствие. Аз лично не смятам, още дълго да се редя на опашки/ и то описани в по горния пост/ в България . Предпочитам да е някъде другаде, кадето когато дойде моя ред да не са свършили хобавите дини / пак от същия пост/.
Безличната управленска маса, липсата на политическа воля, шуробаджанащината, корупцията в най - висшите слоеве на управление, тоталната некадърност и най - вече БЕДНИТЕ ПОЛИТИЦИ карат хората имащи потенциала да вземат качествени решения , да ги вземат навън не в България. Справедливо е .
Какво ни е дала България !?
цитирай
3. анонимен - Светла
17.10.2007 01:59
Правила няма никъде по света - има избиратели и граждански сдружения, съставени от граждани, които изискват, а в България такива няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4659706
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930