Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2007 17:54 - ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ОПАШКИ [06.08.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 3370 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Миналата неделя се връщах с автобус от морето. Край Карнобат беше станала тежка катастрофа и колоната едва пъплеше. Опашката от коли беше над 5 километра. Колоната тръгваше, правеше десетина метра и пак спираше.
Изведъж по свободното ляво платно се изстреля някакъв джип и тарикатски тръгна да изпреварва колоната. След него тръгнаха още няколко хитреци. След това – още.
Отвреме-навреме обаче по насрещната лента се появяваха коли и тарикатите започваха жално да бибипкат – белким колоната ги пусне да се скрият.
Ние пускахме тези, които искаха да ни изхитрят, но след малко те отново тръгваха напред.
Има и по-лоши случаи от колоните по шосетата – това са обикновените опашки, при които няма елементарен ред. Навремето на такава обществена организация й викаха "юруш на маслините".
Българинът не може да се нареди като хората, защото всеки се мисли за по-умен от другите. А когато участниците в опашката запазват анонимността си, тогава положението е неспасяемо.
От много години наблюдавам опашките в различните страни и ми се струва, че те са функция на нивото на развитие на едно общество.
А може би и на някакво генетично заложено социално чувство.
Даже руснаците организират по-културни опашки.
Преди години попаднах на една опашка за евтини дини. Впрочем то не беше опашка, а тълпа, която напираше от всички страни.
Реших да направя експеримент и поех организацията. Написах номерца, раздадох ги сравнително справедливо и застанах до кантара. Бях решил, че ако трябва ще жертвам целия си ден, но ще докажа, че и българинът може да бъде организиран.
Всичко тръгна по план, обявявах кой номер е на ред, кой да се готви, пропусках тези, на които е дошъл редът и т.н.
Отвреме навреме идваха хора, които се извиняваха, че са се разсеяли и са си пропуснали номера, смилявах се и ги пусках.
Разсеяните обаче започнаха да стават все повече и повече.
Започнах да се вглеждам в номерцата и прозрях истината – те бяха фалшиви.
Бяхме започнали отново да се надлъгваме.
Тутакси си избрах най- хубавите дини и оставих тълпата да се блъска отново.
Преди години ние бяхме на едно дередже май единствено с румънците – те също не можеха да накарат трима души да се наредят един след друг..
През 1990 прекарвах една стара кола през Румъния и качих на стоп един румънски дребен престъпник. Той грижливо ме прекарваше през най-преките пътища, заедно пререждахме опашките пред бензиностанциите и си спомням как на едно нерегулирано кръстовище спътникът ми забеляза, че гледам вдясно и попита какво правя.
Аз му обясних, че съществува правило на дясностоящия.
"Правила имаше при Чаушеску – обясни ми сериозно румънецът.- Днес има демокрация.”
Сега – разправят, румънците отново влезли в пътя. А ние още го караме по законите на нашенската си демокрация.
Всъщност всяка опашка е едно малко общество.
Има едни, които спазват законите, неписаните правила, морала.
Има други, които те лъжат в очите и искат да спечелят на твой гръб.
И това малко общество е огледално отражение на голямото общество.
Така че – наблюдавайте българските опашки, за да опознаете родината си. И евентуално да я обикнете.



Тагове:   опашки,


Гласувай:
0



1. viovioi - естествено че е отражение..
06.08.2007 18:12
И не само отражение, направо си е представителна извадка, ако може извинете....И на какъв език с мокрия влахундер си се разправял, че някак не ми идва наум? Амо може, моля ни кажете!!!Защото сме много любопитни, моля....
цитирай
2. dantonov - Напълно съм съгласен. Това си е чист ...
06.08.2007 18:28
Напълно съм съгласен.
Това си е чист национален манталитет. А правило ли ви е впечатление, как тук се хвърлят отпадъците, където завариш, а същите хора, като отидат на екскурзия в чужбина, изведнъж стават други хора, започват да внимават, кое къде се хвърля. Това е само малък пример. Свикнали сме си с нашата си кочина и това си е. Надеждата ми е в младите, дано те не са като нас...
цитирай
3. artanis - позната история
06.08.2007 19:27
Но в последните 4 години смятам, че има подобрение. Особено ако хората на опашката запомнят тези, които се опитват да ги излъжат и заедно не ги пускат да се прередят. И аз използвах изрази като "българска опашка" докато не видях как се нареждат на опашка индийците в Мумбай.

И една смешна история. Чаках на опашка пред британското посолство за виза. Опашката беше перфектна. Тогава се появи една жена, която демонстративно се пререди и отиде директно на входа. Каза: "Идвам от министерството, пуснете ме да вляза". Но пазачът й отговори: "Моля, наредете се на опашката". Тя се обажда на някакви телефони, искаше да даде телефона на пазача да говори и т.н., но не я пуснаха. Пазачът каза: "Това е британска територия. Тук важат британските закони и правила". Дори тогава жената не се нареди на опашката. Изчака да минат всички и тогава отиде на входа. Смешно е, но след като си взех визата, британското посолство стана единствената институция в България на която имам доверие. По-късно добавих и американското посолство.

поздрави:
цитирай
4. meto76 - Още един хубав постинг в тоя блог. Но ...
06.08.2007 22:57
Още един хубав постинг в тоя блог.Но какъв е изхода.Изхода е един да няма опашки.В цивилизования свят рядко им се налага да се редят на опашки и за това са по-културни.Поне така се надявам.
цитирай
5. furiika - Най-плачевни
07.08.2007 07:56
са опашките пред лекарските кабинети! :(
цитирай
6. анонимен - отговор на viovioi
07.08.2007 15:30
с влахундера говорих на руско-полско-българско-френски
цитирай
7. artanis - meto76
11.08.2007 17:30
В цивилизования свят има опашки. От чек ин на летището до опашката в супермаркета. В институциите обикновено има номерчета, а опашките не са безкрайни. Всеки си спазва реда.

поздрави:
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613961
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031