Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 12:05 - ЗА ИЗМАМЕНИТЕ КАМИЛЧЕТА [25.06.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 9544 Коментари: 29 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тези дни се чувствам много добре. Шумотевицата около филма “Откраднати очи” ме подмлади с 20 години.

Горе-долу оттогава не бях чувал нищо за легендарната “българска именна система”. Припомниха ми всички аргументи, с които армията тодорживкови активисти обясняваше, че преименуването е нормална практика във Франция – доколкото си спомням и за още незнам колко си страни.

През тези 20 години постоянно търся българин, който да ми каже как в някоя от тези страни са го вдигнали посред нощ и са го  насилили да си смени името. После са му сменили здравния картон, дипломата,  и са изчукали ново име на надгробния камък на майка му.

Не съм открил.

Но днес отново хиляди българи отново вярват, че по света това си е нормална практика.

Питах преди време тъста на Том Ханкс господин Уилсън /бивш Ибрахимов, българомохамеданин от Смолян/ дали насила си е променил името. А той на шега ли, на истина ли ми каза, че като избягал в Америка заживял по едно време на улица “Уудроу Уилсън”. И тъй като все забравял името на улицата, решил да открадне фамилията на бившия президент. Така си запомнил адреса за цял живот…

Та каквито и спорове да има днес около истината за “възродителния процес” – какви са били баретите на “баретите”, как точно е убита Тюркян, с чий пари е правен филмът и т.н. има едно безспорно нещо.

Това е, че насилствената смяна на имената в края на 20 век е политика, която опозорява една държава. Което ни си и случи. Колкото и да се опитваме  да го забравим. Даже нашият “по-голям брат” тогава не намери сили да ни защити.

Хора, които са се опитвали да намерят истината за това самоубийствено решение, разказват, че инициативата не е била на Тодор Живков. Той дълго време не давал благословията си. Но местните партийни активисти и привърженици на силовите методи в крайна сметка са го убедили.

Изглеждало е невероятно лесно – има имена, има проблем, няма имена, няма проблем.

Историята доказва, че в етническата политика лесните решения са най-опасни. После десетилетия някой им сърба попарата. Да си припомним само сталиновата политика в Крим. И не само там.

Лошото е, когато и днес се спекулира с убийствено лесни решения. Има ДПС – има турци, няма ДПС – няма проблеми.

Първото непопулярно  решение, което бе взето от наследниците на Тодор Живков, бе връщането на имената. И тогава да си припомним, последва истински народен взрив.

Тези 2-3 месеца от българската история бяха набързо забравени. Вместо да бъдат анализирани. Да се извлече поуката. Да се предвидят рецидивите.

10 години по-късно ръководителите  на държавата се извиниха за смяната на имената, обявиха национализма за погребан и набързо обявиха, че българският народ никога не е подкрепял  “възродителния процес”. А в същото това време  изследванията на социолозите доказваха, че мнозинството продължава да смята направеното по времето на Тодор Живков за правилно.

Което си е бомба със закъснител.

И в крайна сметка бомбата избухна.

Дойде чаканият 17 години момент хората, които си бяха вадили хляба с това да провеждат в дела една политика на “националните интереси”, да се върнат на сцената.

Би било прекалено измамно да ги обявим за “ченгета”. Въпреки че май ченгетата първи  поведоха хорото.

През декември 1989 г. в тогавашното “Работническо дело” със ситни буквички бе препечатано едно писмо. Много важно писмо. Това бе вопълът на измамените. На местните ръководители, на офицерите и не на последно място на учителките. Тези, които съвсем искрено и безкористно са преименували, убедени, че работят за България. А няколко месеца по-късно същата партия – майка, ги предаде.

Измамените по цели нощи мръзнеха пред Народното събрание и нямаше кой да им обясни, че просто са били използвани.

Някои хора от нашумелия тогава ОКЗНИ се съобразиха с новите реалности, както се казва, едно тяхно момче даже стана президент и провежда съвсем друга политика, други търпеливо зачакаха своя ден и час. И сега отново размърдаха ушички.

А следовници, готови да викнат “България над всичко”, винаги са се намирили по нашите ширини.

Едно ново поколение българи, което нищо не знае за събитията отпреди 20 години, попива позабравените лозунги и овехтели теории и  е готово на всичко, за да “спаси България”.

А спасението изглежда измамно лесно.

Просто трябва да вкараме във властта “най-българската партия”. И в ефира вместо БНТ да се излъчва “най-българската телевизия”.

Но най-големият майтап ще настане, ако тази партия наистина дойде на власт. Защото тогава няма как да не си смени риториката. Иначе просто ще ни изритат от Европа.

И тогава ще видим кои са новите измамени камилчета…



Тагове:   КАМИЛЧЕТА,


Гласувай:
0



1. ianchefff - Като ги гледах последните в СКАТ,
25.06.2007 12:18
как са се наредили един до друг разбирач до разбирача, критик до критика, националист со националиста и как говорят всевъзможни простотии за филма, за шапките на войниците, затова вярно ли е било така или не, имам чувството, че се върнах 25 години назад във времето и присъствам на някаква сбирка на партийци, които обсъждат да го бъде ли или да не го бъде.
Много подтискащо, за щастие вече сме 2007, юни и всичко това го приемам като една безмозъчна шега.

Поздрави за текста.
цитирай
2. lambo - А как е в Турция другарю?
25.06.2007 12:23
В Турската конституция изрично пише (по памет):

"Всеки роден в Турция е турчин" и ....

"Имената не може да противоречат на турската традиция"

Затова даже и негри, футболисти в турски отбори, като приемат Турско гражданство им налагат Турско-ислямски имена.

А такива като теб, дето се грижат за чуждите националности, но не и за своята, дал господ ...
цитирай
3. анонимен - напред към Босфора
25.06.2007 13:52
Ламбо ни дава прекрасна идея - да приемем турската конституция/тя най-подхожда на разбиранията муІ и отново да се гушнем д една държава.
Гого
цитирай
4. meridian - За преименуването
25.06.2007 13:59
Във филма не знам кое колко е вярно но аз коментирам това което видях със собствените си очи това че нямало никакво насилие да ми го разправят на шапката.Вярно е че 90 % от българите не подкрепяха преименуването но тези от партията много се престараха със изпълнението.Било каквото било миналото трябва да се забрави защото в страна където погледът е все назад не може да върви напред.А тия господа от Атака са яхнали една опасна вълна и всячески се мъчат да се задържат на върха.Използват немотията която е налегнала не само българите за да сеят вражда между българи ,турци и други .А относно кой какъв патриот е не може да държиш сметка на други ако сам не си изпълнил дълга си към РОДИНАТА,визирам лидера на Атака
цитирай
5. viovioi - ))
25.06.2007 14:04
Във Франция живеят близо 2.5 мил.турци.Има ли турска партия извинете? Има ли турска телевизия? Пускат ли си уредбите на джамиите сред центъра на Приж?Живеят ли в гета? Дискриминират ли ги или толерират? Демократична държава ли е Франция? ДА.Това да защитаваш националността си не те прави националист.Това е патриотизъм.Или го имаш, или не.Обиждали се турците в Кърдали, които живеят на ул.Сирма войвода? Защо? Ако живееш в България, трябва да уважаваш нациоалните герои.Онази птица дето разпарчатосва държавата и трепере от него всичко живо патриот ли е? Или е агент на ДС? Или е двоен агент вербуван от турските тайни служби, който апропо са му създадени идеални условия да работи за турската кауза.Знаеш ли в нашия провинциален град Монтана, дето има 7-8 хил. безработни, на обект за ремонт и реконструкция търга спечели турска фирма и дойдоха турци да работата и да получават заплати да си хранят турчетата.Хайде стига нека да си имаме уважението, българи ли сме народ ли сме или ще търпиме ново турско присъствие?НЕ,НЕ!!!!
цитирай
6. vilas - Приятел, ти дето си гледал СКАТ!...
25.06.2007 14:18
Приятел, ти дето си гледал СКАТ!
Не го прави повече, може да получиш трайни увреждания! А колкото до това за шегата. Ми то у нас всичко е шега, лоша шега! От категорията на черния хумор!
цитирай
7. thomas - Много ми е странно нещо...
25.06.2007 14:18
Защо през 1878 година отърваването от турците е било героизъм, а 109 години по-късно - грешка!? ;-)
цитирай
8. анонимен - здравейте
25.06.2007 14:21
А как бихте коментирали наименованията на улици на имената на хора с турско самосъзнание, съвсем неизвестни за голямата част от българите - а сигурно и на турскоезичните.На пръв поглед изглежда почти нормално, а на втори?
цитирай
9. анонимен - ???
25.06.2007 14:23
Васил Левси за какво се беше борил????Срамота е някой да заеме позицията на автора!Срамота!
цитирай
10. анонимен - туркофил
25.06.2007 15:20
Та за какво се беше борил Левски, че забравихме? Май за равните права на всички. Да е писал, че ще прекръстим и преименуваме всички - не се сещам. Някой знае ли, че 1885, когато ни нападат сърбите, викаме на помощ турската армия. И тя тръгва да ни помага.
цитирай
11. анонимен - туркофил
25.06.2007 15:20
Та за какво се беше борил Левски, че забравихме? Май за равните права на всички. Да е писал, че ще прекръстим и преименуваме всички - не се сещам. Някой знае ли, че 1885, когато ни нападат сърбите, викаме на помощ турската армия. И тя тръгва да ни помага.
цитирай
12. viovioi - ))
25.06.2007 15:29
анонимен 10.11.В гроба си ще се обърне нашия национален герой ако види министър председател турчин.Само това да добавя.
цитирай
13. nakom - Няколко въпроса към автора на постинга
25.06.2007 15:45
1.Ако българите спрем да се делим на българи и турци - дали турците ще спрат да се делят на турци и българи.
2.Ако приемем че не съществува партия на етническа основа която да подрива икономическите и социални интереси на държавата - защо 90% от българите я мразят.
3.Ако преди 20 години е имало такива събития (а имаше и аз ги помня доста добре)то от 18 години насам какви събития е имало че да се размахват призраци и да се запазва национална идентичност като се отхвърлят пряко базови интеграционни методи като образование и дори - официален език.
4.Какви права и свободи са отнетни на турското малцинство у нас та да съществува специално движение за защитата им.
5.До какво води защитата на тези права - каква е степента на интеграция сред малцинствата сега и каква е била преди възродителния процес - данни ако може.Интересува ме всичко - образователен ценз в проценти най-вече.
6.Искаме ли Косово в Родопите?
7.Дали появата на една националистка партия не е естествено в следствие на появяването на една антинационалистка такава.И дали някой щеше да гласува за новия хитлер ако нямаше нагнетено недоволство от статуквото.
8.Откраднатите комбали като филм по-стойностен ли е от "Време разделно".Кой от двата по-реалистично отразява действителността?.
9.Защо никой не споменава за Кипър от онова време?.И защо никой не казва за мотивите на бай Тошовото управление след 40 години мирно съжителствуване да сменя имена и идентичност на голяма част от гражданите.Малоумни отговори като - Щоту са кумунизи съм слушал до насита.
Надявам се на отговори.Най-важен ми е последния въпрос.
И въпрос бонус-каква бе историята на кърджалийската република от 1990 г?.Ако изобщо ви се зачеква тоя въпрос.
цитирай
14. viovioi - браво nakom, мисля като теб
25.06.2007 15:54
но ти изказа мнението си по-интилигентно.Поздрави))
цитирай
15. thomas - Не може да бъде ;-)
25.06.2007 15:58
С nakom този път мислим прекалено еднакво...

Само с едно не съм съгласен. Неговата точка 6. Според мен Косово в Родопите е възможно само ако водим невнимателно борбата против поредния опит да бъдем завладени. Така както го правиха сърбите. Защото американците и донякъде и останалите западни страни са много докачливи на тема защита на онеправданите. Хак ще им е един ден велика Албания!

Далеч съм от мисълта за етнически чиста нация. Добре са дошли и турци, и румънци, и китайци, и филипинки. Стига да живеят по нашите правила и да работят за нашето добро. Така е във всички развити демокрации. Сигурен съм, че ако турците започнат да се държат като у нас в Германия или Франция, възродителният процес ще им се стори като престрелка с дървени пистолети на 6-годишни хлапета.
цитирай
16. анонимен - от автора на коментара
25.06.2007 16:30
По най-важната т.9 на "наком". Защао никой не си спомнял за КИПЪР? Точно за КИПЪР трябва много добре да си спомним. В основата на разделението на държавата стои един гръцки националист-авантюрист. Подкрепен от едно кресливо гръцко националистическо движение той тръгна да връща "кипър на гърците". В резултат на това уж патриотично начинание се стигна до ответна реакция и до днешното положение Аако нямаше гръцки национализъм, нямаше да има разделяне на острова. Четете историята.
цитирай
17. анонимен - от автора на коментара
25.06.2007 16:30
По най-важната т.9 на "наком". Защао никой не си спомнял за КИПЪР? Точно за КИПЪР трябва много добре да си спомним. В основата на разделението на държавата стои един гръцки националист-авантюрист. Подкрепен от едно кресливо гръцко националистическо движение той тръгна да връща "кипър на гърците". В резултат на това уж патриотично начинание се стигна до ответна реакция и до днешното положение Аако нямаше гръцки национализъм, нямаше да има разделяне на острова. Четете историята.
цитирай
18. thomas - double click-а?!
25.06.2007 16:33
На бутончето Изпрати трябва да се цъка само един път :-) И най-вече, не трябва да се дава след това Back, защото това означава още едно изпращане на коментара. А пък авторът не е лошо да си почисти дублираните коментари - и без тях не са малко ;-)
цитирай
19. nakom - четем я добре ние
25.06.2007 16:38
и за да го има този кресливец имаше причини да се появи.пък и това не е целия отговор на въпроса.
А по въпроса за появяването имаше толкова много неизвестни че не е истина.Дали и за тях ще си спомните.Изобщо - ако няма предатели сред собствения ти народ - чуждите няма как да те поробят - фундаментално правило в живота.Винаги сме поробени защото единици наши съграждани си гледат изгодата и защитатават чуждите интереси.
Дали ще е онзи който показал къде тече водата на обсаденото търново, попа предал Левски или активист на ДПС с българско име - все тая.Важното е да има някой който е "наш" и защитава "чуждите".Друг е въпроса дали е чужд този който иска да е различен от нашите.
Смея да заявя че всеки национализъм - български, турски или патагонски ми е отвратен.Но да се връщаме и да разпалваме отново пламъка на междунационалните простотии - значи не сме ги надскочили.Лично аз гледам на Атака със смях, както и на всичките им пънежи да са "Българи" итн итн.Поредното ООД.Но за да ги има си има както основа така и стабилни предпоставки.И вместо да ги сочите с пръст като тумор на обществото - като журналист може да напишете за причините докарали до този тумор.Те са по важни.
цитирай
20. nio - Накоме, етническите партии не се ...
25.06.2007 17:09
Накоме,етническите партии не се борят за права,а за привилегии.
Това е и причината да съм против всички етнически партии,ДПС,Евророма Атака и тем подобни.

Твърдо съм и за пренаписване на историята.Хората трябва да знаят и за смяната на имената и за терористите то ДПС и за политическата обстановка по онова време и кой ни докара до там.Примерно за турските изстребители които минаваха границата,а един беше стигнал до Калиакра.

Първото ми ходене в Хасково и Кърджали беше точно по време на смяната на имената.Много неща видях за няколко часа.Кържали пък беше обградено с полицейски кордон.Взеха ни документите и ни дадоха една бележка с часа в който трябва да сме излезнали извън кордона.
Не съм в настроение да пиша,ама нещата хич не са прости.
цитирай
21. nakom - Еми да ама от тя нашата истина
25.06.2007 17:23
е като касова бележка - всички я чукат а никой не ще да я вземе
цитирай
22. анонимен - do vio vio
25.06.2007 17:52
Относно дали в гроба ще се обърне националния герой мисля си не затова са се борили нашите герои.Май забравихме думите на АПОСТОЛА ....."За чиста и свята репулика .А какво става около нас сме виновни самите ние.Когато дойде ден за гласуване да не излежаваме а да се гласува.Много е лесно само да критикуваш но дали имаш право.Те всички партии са еднакви дали като се премахне партията ДПС всичко в България ще се оправи начаса.Дали комшията ти Ахмет или Мехмет ти е виновен че си безработен не знам но аз съм сигурен че и те са като теб.А за кого гласуват това си е тяхно право .
цитирай
23. анонимен - защо се гласува за дпс
25.06.2007 18:19
На кратко.От страх че пак ще се повторят събитията от 1985-1989г.Малко хора се осмелиха да защитят свите преименувани съграждани.Виште кои са начело на ДПС все хора които са свързани с ДС и са обучени как да управляват народните маси.Да не е ДПС друга партия ще е под друго име пак рожби на майката Партия(комунисти)
цитирай
24. lambo - В Турция няма ДПС ...
25.06.2007 18:25
В разгара на демократичната и анти-тоталитарната вълна заляла света в края на 1989г. и в Турция бе рaзрешено на кюрдите да участват в политическия живот. Една набързо регистрирана кюрдска партия (нямаща нищо общо с ПКК) вкара няколко десетки депутати в Турския парламент.
Едва ги изчакаха няколко месеца. Обявиха ги за заплаха на националната сигурност и ги изгониха от сградата на Парламента. На изхода чакаше Турската полиция която ВЕДНАГА арестува ръководителите на партията и ги вкараха в затвора, където са и досега.
А какво става тук? ДПС, зад което стоят не повече от 200 000 доброволни избиратели, в момента владее половината Изпълнителна власт и 85% от парите по Евро-фондовете ...
И ... краде та се къса. Всички едри обществени поръчки се печелят САМО от Турски фирми !!!

Не --- Ние не сме народ, а мърша ...
цитирай
25. tata - Евгени, бих казал, че си пристра...
25.06.2007 18:54
Евгени,бих казал, че си пристрастен!По големите знаят защо.А ти си от Пловдив и телевизията ти е на 200 метра от гарата,която бе взривена от турци много преди да бъдат преименувани!За вагона за майки с деца на гара Буново,какво да кажем.Тези същите терористи сега имат паметници построени от ДПС.Тачат ги като герои.Всеки мислещ може да прецени герои ли са хора които взривяват мирни граждани и ДЕЦА!!! Какво ще кажеш по тези въпроси?
цитирай
26. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
27.06.2007 02:43
Поизчетох коментарите...Не че ми искате мнението, ама ще го дам. За мен турчин, албанец, патагонец, таджикистанец- след като е роден и живял в България- той е българин. НО...това не значи, че е длъжен да остави вярата и обичаите си...Нека си бъде мюсулманин, будист или каквто там желае да бъде, но да не пречи на отаналите. Да се съобразява, че Кемал Ататюрк за Турция е национален герой, ама в България не е. Че в България- Индже войвода е героят, затуй ще живее на улица Индже войвода, а не на ул. Кемал Ататюрк примерно. А за ДПС не ми се и говори...Просто мъка...Ама то...нашата си политика винаги е била пълна скръб, така че нищо ново на хоризонта.
И да, нямам нищо против комшията ми да се казва Мохамед. Познавам много турци в България и честно казано- нямам нищо против тях. За разлика от феновете на Атака...тези "българи" които общо взето презирам заради капаците на очите които сами си слагат.
цитирай
27. анонимен - Една противоконституционна партия на етническа и верска основа
03.07.2007 15:51
Всъщност не бива да забравяме антинационалната политика на Луканов и че неговото правителство регистрира една противоконституционна партия. 1.Какво е Вашето отношение към съществуването на тази партия, г-н Тодоров?.

2. Има ли нещо лошо в националното или националистическо чувство, както Ви харесва г- Тодоров? Бих искала да Ви напомня, че думата националност е синоним на гражданство извън исторически план.

3.А вие няма да се чувствате камилче, така ли? Вие къде живеете г-н Тодоров, нямате ли гражданско чувство и не се ли самоопределяте като българин?

4. Какво възпитание предлагате Вие на бъдещите поколения? Не е ли достатъчно, че във всички учебници се говори за Отоманска империя? т.е. спазва се историческия контекст.
5. Искам също да Ви напомня, че същите тия, които са начело на ДПС са се ползвали с привилегии дадени им от БКП, привилегии, които важаха за децата на АБПФК и целяха развитието именно на тези области с отоманско население (влизаха без изпит във ВУЗ, или чрез РАБФАК, или имаше отделно класиране за тях в езиковите гимназии).

6. А в днешните съседски страни Гърция и Турция как стоят нещата? На гърци е забранено да кръщават с гръцки имена в Турция, и обратно - в Гърция ... Редно е да се поинтересувате и за тези неща.

цитирай
28. анонимен - @ evgenitodorov
04.07.2007 11:57
Въпросът не е прост, нито решението- лесно. Те са много по-прости и много по-лесни. Ето как: така или иначе, в която и нормална държава извън Турция да се намират, турците все ще изпитват непоносимото за тях чувство, че не са народ от "господари", и че гражданско-политическите им права не са на необходимата висота. И тьй като очевидно единствено и само в Турция те могат да се радват на пълния набор от такива права, то съвсем разумно е всички турци по света да се депортират в своята родина, където и правата им са гарантирани от закона, и имената им- съхранени.
Който турчин не желае да бъде депортиран, за да се наслаждава на гражданските прелести и свободи в република Турция, той се предоставя на разположение на съответното законодателство в страната, която обитава. А това вече е въпрос на национален суверенитет. Дали ще бъде преименуван и християнизиран, дали ще замине на специализиран концентрационен лагер за кратка консултация и интервю с всевишния, е законно и неотнимаемо право на държавата-суверен, чиято територия обитава.
"В чужд манастир не се ходи със собствени правила"- средновековна притча.
цитирай
29. анонимен - .....
15.01.2012 19:25
Съпругата на Е.Т. е туркиня...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4612178
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031