Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2007 09:47 - БНТ КАТО СВЕЩЕНА КРАВА [22.06.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 1411 Коментари: 0 Гласове:
0



Медиите ни информираха за новата управленска програма на старата нова генерална директорка на БНТ Уляна Пръмова.

Тя е почти без конкуренция и вероятно ще продължи да ръководи националната медия.

Ще си позволим коментар по някои от тезите на програмата – поне така, както ги преразказват вестниците.

И така – заглавието е “Европейски проект - продължение”.

Дали някой обаче ще потърси отговорност от досегашната директорка, че по време на първата част от “европейския проект” българското общество се отдалечи, както никога досега от европейските ценности, че БНТ не влезе в сериозен дебат с противниците на европейската интеграция, с привържениците на крайния национализъм и т.н.

Самата директорка признава, че не е успяла да реализира обещената на предишния конкурс рубрика тип “Гражданска трибуна”. Може би защото е много трудно. СКАТ го правят по три пъти на вечер с две маси и едно перде. Говорят точно обратното на БНТ и народът мре да ги гледа.

Вече щяло да има такова предаване –обещава Пръмова, и щяло да се казва “Референдум”. Пишещият тези редове 7 години прави телевизионно предаване “Референдум”, но няма претенции върху заглавието. Да влачи БНТ. Само и само да видим нещо смислено.

Регионалните ТВ центрове от есента щели да излъчват по 8 часа програма. Те това още отдавна трябваше да го правят, но карай. Освен това не е ясно дали става дума за 8 часа регионална програма или просто за преизлъчване на стари предавания на БНТ, каквато е практиката.

Освен това можело да се даде на някое от регионалните поделения национален лиценз. И щяла да има още един канал. И      сателитната програма щяла да стане 24часова. Освен това от сателитния канал щели да отпаднат културните програми за сметка на нови “потребителски”. “Потребителски” вероятно означава “търговски”. Само че по закон търговските програми трябва сами да се финансират, а не да разчитат на бюджета. Ама карай. Важното е да има повече програма. Защото като дойде време да се искат пари, ще има повод за още десетина милиона. Към досегашните над 60.

От БНТ щели да си сменят агенцията за пийпълметрични изследвания. Те веднъж я смениха, но нищо не се получи – рейтингите пак ги няма никакви. Така че най-добре е с държавни средства да бъде създадена специална нова агенция , която винаги да изкарва държавната телевеизия на първо място. Ако трябва, ще си платим.

Най-важният момент в програмата на Пръмова е, че няма да има съкращения. Защото всички кандидати знаят, че в БНТ има десетина профсъюза, които не дават и дума да се издума за съкращения. Нищо, че към сегашните 1900 има още поне хиляда на хонорар. И че частни телевизии правят почти същата програма, и то с по-висок рейтинг, с поне три пъти по-малко хора.

За сведение на неспециалистите БНТ е “обществена” телевизия по закон. Това означава, че слънце да грее, дъжд да вали, лекарите сто стачки да направят, за тях може да няма, но за БНТ пари ще има.

Това се прави и в други страни – в интерес на истината.. Само че в САЩ обществените телевизии правят само това, което търговските нямат интерес да правят. В американските обществени телевизии  няма сериали, шоупрограми, спорт и даже новини. Има детски и образователни предавания.

Наистина европейският модел е по-друг. Само че в някои страни вече са тръгнали проверки да установят как се харчат  парите на данъкоплатеци – дали за образователни програми или за “Елит”, “Копа Америка” и “потребителски” програми. И се налага да се връщат милиони.

Какво става в Европа и какво става в България го знаят много хора, но си мълчат. Все едно, че БНТ е свещена крава.Свят се пали около нея, тя спокойно си преживя. И всеки от нас й носи стиска сено.

Е, ще се изхарчат и тази година 60 – 70 милиона, но карай да върви. Богата държава сме, няма си разваляме рахата. Щото ако я няма БНТ, какво ще гледаме?



Тагове:   бнт,   крава,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4664336
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930