Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 12:25 - ВАКСИНАТА “АТАКА” [22.02.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
0



Подозренията започнаха да добиват числово изражение. Според вестник “168 часа” ДПС подкрепило “Атака” с милион и 600 хиляди лева.

На пръв поглед жестът е безумен. Все едно спартанците да си плащат на Ксеркс, евреите - на Хитлер, Кремиковци – на Тодор Батков.

На втори поглед нещата идват на мястото си. Действа се както действа ваксината.

БеЦеЖе – прочутата навремето ваксина всъщност атакува организма така, както го атакува туберколозата. Но не  го разболява , а само го укрепва с антитела.

Да си представим един разколебан бай Хасан. На него му е писнало да гласува за ДПС, тъй като нищо не се е променило в живота му. А хората, за които гласува, богатеят. И започва бай Хасан да мисли дали да не гласува за някоя друга партия. В този момент обаче някой пуска телевизора и започва да превърта каналите. И се стига до онзи канал, по който денонощно говорят как за всичко са виновни турците. По-точно “”турската паплач”.

Тези дни  бай Хасан сигурно е видял как в студиото, откъдето се прави пропаганда със стари ченгиджийски номера, са се наредили и хора от СДС и ДСБ.

“Никой не ни обича” – казва си бай Хасан и решава докрай да си държи за “”своите”. Без да знае, че “неговите” може и да си плащат за тия номера.

Сплотяване на редиците пред общата опасност – трикът е познат отдавна.

Пробният камък изглежда беше истерията около т.н. паметник на Сюлейман.

Един български патриотичен комитет подхвърли идеята за реципрочно поставяне на паметни плочи, което не е непозната практика в Европа, медиите със странно единодушие заговориха за паметник на Сюлейман на Шипка, Слави Трифонов възбуди патриотичния плам на българина и в резултат на всичко това ДПС си вдигна рейтинга. Познавачи на задкулисните политически отношения още тогава заподозряха, че сценарият е вдъхновен от ДПС.

От доста време се говори че ДПС и “Атака” са скачени съдове. Просто трябва малко кураж да се експлоатира тази реалност. Утре може пък парите да тръгнат в обратна посока – в зависимост от конкюктурата. Въпросът обаче е до каква степен може да се експлоатира прийома “омразата ражда омраза”. Защото тази полтика, колкото и да е изкусителна, крие известни рискове. Както и ваксината БеЦеЖе веднъж на незнам колко хиляди случая води до истинска облест.

Дали едно цяло ново поколение вече не се възпитава в условията на омраза?

И дали утре синът на някой лидер на ДПС и синът на активист на “Атака” няма да се срещнат пийнали в някоя тъмна уличка и да размахат ножове. Без да знаят, че всичко е само сценарий, написан и платен от бащите им.



Тагове:   атака,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4663347
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930