Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 12:32 - ТЕЛЕФОННИ ИГРИ [17.03.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
0



Някъде след полунощ започват няколко телевизионни телефонни игри. Задачите, които трябва да се решат, се елементарни, а печалбите си заслужават. Въпреки това отговорите идват след многократно подканяне на водещите. Което означава, че или зрителите се бавят “на входа”, за да се трупат импулси, което си е чиста далавера, или че просто няма мераклии по това време да си напрягат мозъка и да звънят.

Има обаче десетки други телевизионни рубрики, където водещите просто не смогват да вкарат в ефир всички желаещи. И то без никаква награда.

Работил съм с открити телефони и преди 10 ноември. Тогава извънредно рядко някой се опитваше да изказва лично мнение. А сега – когато никой не оспорва свободата на словото, хиляди българи изпитват страстното желание да се “изкажат”. По всичко.

Зрителските мнения нямат никаква социологическа стойност, тъй като групата на изказващите се няма представителност. Но ако човек има опит, може да се научи да ги разчита. И да добие представа поне за тенденциите в обществото. От тази гледна точка би било полезно за политиците да се вслушват в телефонните гласове – па макар специалистите да казват, че те са на хора, изпитващи “комуникационен дефицит”.

А може би комуникационен дефицит има по принцип в държавното ни и обществено устройство? И когато малкият човек, на когото са изнасилили дъщерята, а изнасилвачът е   местен бандит –приятел на полицая, кмета, съдията и прокурора, изгуби всякаква  надежда, той вдига телефона. И търси справедливост в публичността на болката.

Докато – знаем от книгите, неговият събрат по съдба от Америка, е ходил при Дон Корлеоне. И резултатът е бил доста по-ефективен.

Така че дали успехът на този тип предавания поне в България не е доказателство и за дефицит на законност?

Има обаче и друг тип “телефонни игри”. Те са нов тип политическа агитация и пропаганда. Избира се тема от типа “Правителството – слуга на американските евреи, турското разузнаване и европейската бюрокрация” и реката от телефонни обаждания тръгва. Защото врагът е посочен. И оръжието е ясно – вербални заклинания. Доразвивани от водещите и гостите, които се изживяват като професионални магьосници.

Което вече дава повод да търсим корените на жанра в езическото ни минало.

Разните телевизионни канали и разните рубрики си имат своят твърд електорат. Той не е се обажда, за да спори, а търси приятелска среда и водещи, които биха го похвалили.

Затова и усещането за единодушие на българския народ е твърдо измамно. На въпроса “Е ли Волен Сидеров днешният Левски?” над 50% от обадилите се ще дадат положителен отговор. Ако въпросът обаче е зададен по СКАТ процентът ще достигне 90. А реалният резултат е не повече от 20%. Което обаче също не е малко.

Когато едно телефонно предаване се прави не за да се получи реална дискусия, а за да се прекара услужливо готова политическа теза, особено важен става проблемът с “вражеските” обаждания. Нежеланите зрители, които не само не обслужват желаната теза, но могат и да я срутят. Особено ако пробият в самия край.

Какво се прави в такива случаи – очаквайте следващия ни коментар след 3 дни.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4652815
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930