Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2007 11:18 - ДА ЗАЩИТИМ ЛИБИЙСКИЯ НАРОД [31.12.2006]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 1623 Коментари: 0 Гласове:
0



“Либийците са аборигени и ние ги свалихме от дърветата” заяви дословно Волен Сидеров пред микрофоните на медиите. С тези думи той обиди не  Кадафи, не либийското правосъдие, а либийския народ.

Волен Сидеров е достатъчно умен, за да знае, че подобен начин на говорене има едно единствено оправдание – да спечелиш някаква електорална симпатия. Ако си решил да печелиш на всяка цена.

Има едно основно правило, което демократичните медии и демократичните политици са приели като закон – да не се пренася конкретната вина върху цялата общност – било тя расова, етническа, ако щете и политическа.

Нашата “цивилизационна” мисия в Либия изобилства с маймунски номера, но това също не дава право на никой да обобщава, че всички българи са такива или онакива.

Говорил съм с много българи, работили и живели в Либия. От всички съм чул много добри думи за либийците. Като морал, търпимост и не на последно място като отношение към самите българи.

Днес всички търсим виновника за трагедията. Ако не е либийският народ, тогава ще е Костов. Важното е емоцията да бъде насочена нанякъде.

Всъщност това е горе-долу същият механизъм, който доведе до смъртните присъди. Емоцията на родителите на заразените либийски деца трябваше да бъде удовлетворена, като се посочи врага.

Емоцията в политиката винаги е била лош съветник. Обяснимо е желанието на всеки българин да изрази съпричастност, да изкаже своето мнение. Дошло е времето да извлечем поуката от либийската трагедия.

С тези редове не искам да поучавам, защото едва ли знам нещо повече от това, което другите знаят. През тези осем години станахме свидетели на невероятно словоблудство. Кой ли не даваше акъл какво трябва да се прави. Кой ли не прогнозираше, анализираше, поучаваше, обещаваше, търсеше виновниците. И в този шумен хор трудно се отличаваха гласовете на тези, които наистина знаеха какво е реалното състояние на нещата и какво е добре да се направи.

Така че – един скромен призив: нека в този труден момент всички, които няма какво особено да кажат, а им се иска да използват момента за правене на политика за вътрешна употреба, да замълчат. Така ще ги уважаваме повече.



Тагове:   народ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4655897
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2829
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930