Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 11:28 - За разликата между Турция и България
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 8024 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 23.06.2012 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Криза!

Една фирма първо трябва да си плати тока, после ДДС-то - тук прошка няма.

После идва ред на наема.

Осигуровките? -а те може да почакат. Поне докато от НАП не ти блокират банковите сметки - та да ти отежнят още повече дереджето.

Щом не си платил осигуровките, нямаш право да даваш заплати.

В същото време имаш да вземаш пари от сто места, част от парите трябва да дойдат от държавата, ама тя се стиска.

Този месец закъсахме още при плащането на тока.

Реших да взема кредит от банката - иначе трябваше да спрем работа и да фалираме.

От банката ни влязоха в положението, но поискаха документ, че не дължим...осигуровки. Параграф 22.

Намерих една европейска програма, от която може да падне някой лев - и там обаче искат документ, че нямаш задължения.

Попаднах на един общински конкурс за някакви мижави пари - ужас, и там искат да нямаш задължения.

Ами аз ако нямах задължения, щях ли да търся пари?

Ама имало криза, не стигали парите - началниците казват "който не може да прави бизнес, да си ходи". Само че те с нищо не са доказали, че могат да правят бизнес и си получават заплатите, осигурени от данъците, които плащам.

Защо разказваме всичко това?

Защото тези дни се порових, за да разбера има ли "турско икономическо чудо?". И какво открих?
 Правителството на Ердоган решило да помогне на фирмите, които не могат да си платят осигуровките. Как? Държавата ги плаща - плюс здравните осигуровки, докато фирмата се стабилизира. Защото едно умно правителството няма сметка от фалирали фирми и безработица, то прави всичко, за да оцелее бизнесът в този труден период.

В същото време нашите синдикати искат неплащането на осигуровки и заплати да се КРИМИНАЛИЗИРА. И във властта има лоби, което иска същото. Народът мечтае да види зад решетките чорбаджиите - изедници.

В Турция се помага на бизнеса, в България искаме да го вкараме в затвора.

Ето защо ние едвам мърдаме, а Турция е на второ място в света по растеж. И за 10 години доходите са се увеличили 4 пъти.image

Ама кой да ти прави такива паралели. И то точно с Турция.




Гласувай:
5



1. анонимен - miro_san
25.06.2012 16:05
Несъмнено всяка една мярка, която може бързо да стабилизира бизнеса си струва. Дори в краткосрочен план държавата да претърпи немалки загуби. Все пак, всяка мярка трябва да бъде последвана от редица мерки против злоупотреби. А това според мен ще се окаже голям проблем. Мисля, че българинът е един от най-големите специалисти по злоупотреби със всякакъв вид иначе добри идеи. Не зная как са решили този проблем в Турция (ще съм признателен ако го напишете), но ми се струва, че ако се направи подобно нещо в България фирмите изведнъж масово ще се дестабилизират. Може да се стигне до там, че дори да искаш да си изряден, да се налага да мамиш само и само да не изоставаш от конкуренцията (нерядко явление и по други поводи). Последствията са ясни. А, разбира се и още нещо. Подобна мярка изисква изключително прецизен анализ на ситуацията за да се определи докъде точно трябва да стигнат тези мерки, защото според мен при лошо планиране може дори държавата да се завърти в спиралата на банкрута. А в предвид, че на сегашното правителство мисленето не му е сила рискът от подобни мерки е твърде голям.
цитирай
2. starotomagare - Всичко това звучи логично но...
27.06.2012 19:16
Ако дадено семейство закъса първо си свива харчовете.После ползва колата само при нужда а не да се разкарва по магазините и на риболов и тн.Никакви екскурзии ,никакви забежки (по женска и тн.линия)После посяга на движима и недвижима семейна собственост като междувременно всеки се опитва да изкара колкото може допълнителни средства без ,,фонд и аз съм човек".Като първостепенна финансова грижа са му да не дължи нищо и на никого.Дотук с паралела със семейството.В бизнеса обикновено наблюдаваме точно обратното.Най-напред пострадват работниците -режат им заплатите ,почват да уволняват и като резултат производството започва да замира защото остават само тези които не могат да си намерят другаде работа а най-добрите напускат.Останалите се претрепват от работа и качеството страда и почват рекламации и отказ от доставки.Между времено собственика и ко.никак не се стискат за себе си и близките си .Карат разхитителни коли непрекъснато ,скъпи почивки и дори току си взели още някоя недвижима собственост и все такива в този дух.Колко от тях си размърдват ума да въведат нови артикули,вместо да се чудят как да прекарат държавата ,работниците и някой бизнеспартньор(после защо гръмнали този или онзи)...и при тези условия държавата да натиска още повече данъкоплатците за да спасява такива фирми и ,,бизнесмени"?
цитирай
3. angeligdb - Позволих си де препубликувам коментара та да стигне до повече хора:
28.06.2012 00:17
http://aig-humanus.blogspot.com/2012/06/blog-post_28.html
цитирай
4. proximus - Дано да се справите. . . Но тук има ...
29.06.2012 09:43
Дано да се справите...
Но тук има нещо друго - бай Ганьо, задължително ще изкара нещата, така че бизнесът му да е закъсал, само и само да спести от осигуровки. Кой и как ще доказва, кои фирми заслужават помощ и кои не ?
Същото е и с парадокса че на един производител излиза по-евтино да унищожи непродадената продукция (примерно храни), от колкото да я дари. Причината? Като дари продукти, някой трябва да плати ДДС-то. Решението - даренията да са освободени от ДДС. Е хубаво, ама тогава бай Ганя ще започне да дарява ли, дарява законово, а всъщност ще продава, продава...
... и че нз комшиите как ги контролират нещата, но Бай Ганьо-то у нас би съсипал винаги всички такива положителни инициативи.
цитирай
5. анонимен - Оляхте се,Тодоров!
04.07.2012 17:11
Брей,че е хубавУ ФъФ Турция/опитвам се да съхраня за поколенията словообразуването Ви в ефир!/!Айде,спрете се вече!Като Ви е толкова хубаво в Турция-идете там!И останете!Не съм сигурен колко Ви платиха съседите за почивката /позабравеният "бартер"ли,що ли?!/,ама вече ми идвате малко в повече...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4613437
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031