Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 09:54 - НЕПОПУЛЯРНО: ДА ИНВЕСТИРАМЕ ЛИ В МАХАЛИТЕ?
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 2405 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  
         Антон Карагьозов български гражданин от цигански произход.
От квартал Столипиново, който е едно от най-големите цигански гета на планетата.
От млади години е прозрял, че за да успееш в живота, трябва да си „ачигьоз”.
Вместо да се занимава с контрабанда, примерно, Антон още в началото на прехода учреди Фондация „Рома”.
През тази фондация минаха милиони левове от програми за интегриране на малцинствата.
Каква е била ефективността от тези програми, колко е останало в бледолики посредници и съдружници, какво е останало във фамилията на Антон – едва ли някога ще се намери отговор на тези и подобни въпроси.
Поне един от проектите на „Рома” обаче е безспорен като полза – става дума за усилията на екипа на фондацията начело с Антон да десегрегира обучението на децата от махалата. Всеки ден мургави момчета и момичета се извозват в по-далечни училища, там освен в друга среда те попадат под грижите на обучени възпитатели, освен знания придобиват и друга мотивация, като целта е един ден те да станат образовани български граждани с по-големи шансове на пазара на труда.
Парите по тази програма не излизат от джоба на българския данъкоплатец.
От нас – в случая от Община Пловдив, се изисква само да даде едно рамо. И едни 40 000 лв.като с магическа пръчка ще дойдат не знам си откъде.
Миналата година обаче в Община Пловдив се намират хора, които вместо да дадат обичайното рамо, решават да спънат Антон. С ясната цел парите да отидат в друга фондация – вероятно на партийни другари.
Така многогодишните усилия по проекта отиват на кино.
Антон Карагьозов решава да поиска нужните пари за тази година от общинския бюджет. Той вече е общински съветник и гласът му се чува.
40 000 лева не са малко пари, но за град като Пловдив не са и толкова много. Или поне не са много ако започнат да се съизмерват с изхарченото за други безполезни дейности. Това са парите, които общната би загубила само от продажбата на два общински апартамента – ако бяха изпълнени намеренията да се продадат 3 000 общински жилища на занижени цени.
И така – в една точка от дневния ред на поредната общинска сесия се събират три сакрални думи „пари”, „фондация”, „роми”.
Борбени общински съветници веднага намериха приложение на енергията си.
Медиите също се впуснахта в битка срещу „алчния” ромски бос. Те много добре знаеха за какво става дума, но нали читателите много обичат да четат за цигански далавери.
Ето някои заглавия по темата:
1.      ОТ „РОМА” ПАК ИСКАТ 40 000
2.     ТРЕТИ ПЪТ ИСКАТ 40 000
3.     ИСКАТ ДА ПРИБЕРАТ 40 000
4.     КАРАГЬОЗОВ ДРЪПНА 40 000
5.     КАРГЬОЗОВ ПРИЛАПА 40 000
 
И т.н.
Партийни щабове започнаха да съчиняват бойни призиви. Криминални деяния на мургави крадци се обявиха за следствие от образователните програми на Каргьозов.
В рубриката „Непопулярно” на ПОТВ гостуваха Антон Карагьозов и двама директори на училища, където идват да учат циганчета по споменатата по-горе програма.
Идват с поне две години изоставане в развитието – признаха директорите, и бързо наваксват. Придобиват не само знания, но и нов морал – когато е нужно.
Много от тях продължават да учат по-нататък, някои стават студенти. Може да се каже, че са се измъкнали от гетото и са успели в живота.
Картината ще започне да се променя, когато тези „успели” станат пример за подражание. Само че в повечето случаи те също са без работа – кой ти гледа диплома, след като си мургав, а истински успелите в квартала се занимават със съвсем друго.
Проблемите на малките циганчета обаче започват от самото начало – когато средата не иска да ги приеме. Или част от средата.
Гостите трябваше да изгледат анкета с ученици – българчета, поне половината от които заявяваха, че не искат да учат заедно с циганчета.
Аргументите – те са „черни” и „гадни”.
В цял свят има хора, които мислят по подобен начин за малцинствата. Но вероятно никъде – освен в България, езикът на омразата не звучи толкова естествено и непринудено.
Всъщност малките расисти никога не са се учели в смесени паралелки. Никога на са контактували с циганчета.
Откъде тогава идва омразата?
Педагозите в студиото имаха ясен отговор – от семействата.
Семейство на расисти възпитава расисти. Медиите или част от медиите втърдяват това възпитание.
Всъщност дали бъдещето на България не се кове в класната стая на Енското училище? Където едни уплашени мургави момчета и момичета ще бъдат приети като свои или ще бъдат посрещнати като врагове, ще бъдат обидени, озлобени и изхвърлени.
Всеобща любов между различните няма никъде по света. Но все някой трябва да работи с поглед в бъдещето. Трябва да се инвестира – не само с пари.
Педагозите в студиото очевидно имаха огромен опит. Само че никой не ги е питал каква трябва да бъде държавната политика.
Наскоро бе обявено, че правителството ще вземе заем, за да може достъпът на децата от малцинствата до яслите и детските градини да стане безплатен. За да може тяхната интеграция да започне още в начална възраст.
Тук партийните щабове отново започнаха да стягат редиците – на бунт срещу „геноцида над българите”.
Гостите в студиото този път обаче бяха на сходна позиция.. Според тях  създаването на привилегии по етнически признак моментално създава напрежение. Ако има някаква държавна помощ, тя трябва да е по социален признак.
Впрочем тези дни излязоха данни от изследване на „Отворено общество”, че твърденията за „огромните” социални разходи за циганите са поредния пропаганден мит. Както е мит, че „ние плащаме тока на циганите”.
Очевидно политиката в тази област трябва да се прави от хора с опит, знания и добронамереност. А не от политици –популисти, които нямат нищо ценно в програмите си освен създаването на антицигански настроения. И от медии, които търсят най-лесния начин да угодят на нискоинтелгентния читател.
 
Предаването може да се гледа на адрес: http://www.tvplovdiv.com/potv/index.php?option=com_content&view=article&id=930:--150911&catid=41:2011-07-26-08-07-20&Itemid=67
 Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 2682832
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2827
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930