Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 21:08 - НЕПОПУЛЯРНО: ЩО СЕ ЛЪЖЕМ ЗА ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ?
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 8041 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 10.10.2011 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Кой ли не се изреди да ни убеждава, че етническо напрежение няма. Етническа омраза няма. Народът ни е толерантен, всички се обичаме, случаят в Катуница бил криминален, изолиран, невинен и т.н. Всичко го повтарят – от Бойко Борисов до Негово светейшество Патриарх Максим. Казва го даже Дучето – на него, ако не повярваме, на кого. На мен пък ми се струва, че ни лъжат. Хем знаем, че ни лъжат, хем им вярваме. Защото кой ще си признае, че е фашист, расист, ксенофоб? Няма такива хора в България. Е, някакви момчета подвиквали нещо, което е подсъдно – че е подсъдно всичко го знаем, но хайде да им простим. Тези момчета го правят от любов към България. България над всичко! Българи – юнаци! Да живее България – оазисът на вековната етническа толерантност. И т.н. Не е ли време да си признаем, че днешното българско общество е дълбоко ксенофобско?
Мразим циганите, мразим турците, със сигурност и те ни мразят.
В това няма нищо страшно. Национализмът – казват някои учени, е дълбоко заложен в гените ни. Може би е наследство от онези времена, когато сме мразили всеки извън нашето племе. Всеки, който може да навлезе в територията ни. Да ни изяде храната, да ни запали колибите и  да ни изнасили жените. Омразата към всичко чуждо дреме по-дълбоко или по-плитко във всеки у нас. И чака момента да излезе навън. И да тръгнем на тълпи да нападаме храмовете на чуждите. Проблемът е, че умните хора по света знаят колко лесно омразата може да бъде провокирана. А историята многократно доказва, че след думите на омразата идва проливането на кръв. Ако не ни се рови в историята на далечни страни, защо не прочетем най-новата история на Югославия? Тя е далеч по-поучителна  от историята на Римската империя.
Не е лошо да понаучим и нещо повече за собствената си история - но не за тази от учебниците, а за истинската. За разните там "вълнения" - антигръцки, антиарменски, антиеврейски, антисръбски. За антитурските се знае повече.
Трябва да имаме предвид, че има умни хора, които познават не само историята, но и някои съвременни практики как да извадят позабравената омраза и да я насочат натам, накъдето трябва. Не към Дупница на братя Галеви, не към Несебър от времето на Митьо Очите, не към палатите под Витоша, а към Катуница – към циганина Кирил Рашков. Ние си имахме един урок, който всички се опитват да забравят – националистическите вълнения от януари 1990 година. „Не на турските имена” и „Турците – в Турция!” Така, с омраза тръгна пътя ни към демокрацията. Няколко години след това при мен дойде човек и ми предложи да ми продаде касети със запис на всички „спонтанни” митинги в името на България. На тези записи се виждало как и в Кърджали, и в Разград, и в Русе, и в София сред протестиращите имало едни и същи хора. Организаторите. Подпалвачите на етническото напрежение. Хората, които искат да извлекат политически дивиденти за своята партия – пък каквото и да стане. Пита ли се днес някой кои са тези организатори, които за три дни извадиха България на улиците?  И опитът, който извлякоха тогава, кого обслужва днес? Още тогава стана ясно, че е необходимо много малко – малко лъжа, малко история, малко емоция. И България пламва. Днес се радваме, че ни се било разминало. Глупости. Някои хора видяха колко лесно става и сигурно имат планове за нова серия. Лошото е, че нищо не можем да направим. Омразата си стои в нас и чака някой да я събуди. Можем да направим единствено това, което в другите страни правят –нулева толерантност към езика на омразата. След като не можем да прочистим просмуканата с бензин балканска земя, поне да удряме през ръката всеки, който посяга към кибрита.  



Гласувай:
6



1. konstant7 - !?
10.10.2011 00:13
!?
цитирай
2. анонимен - Не сме расисти. Ние не мразим циг...
10.10.2011 08:16
Не сме расисти. Ние не мразим циганите, защото са цигани. Мразим ги по много други причини, между тях:
защото ние им плащаме тока, макар и едва да събираме за собствените си сметки
защотото макар че те не се осигуряват, а ние да, за техните деца се намират ваксини, а за нашите не. Кой ги плаща - ние?
заедно с това мразим и властта, която го позволява, защото не е правилно една прослойка, която и да е тя, да тежи като воденичен камък на врата на останалите, които вече са малцинство и трябва да издържат цялото население.
Не виждам нищо ненормално нито несправедливо в това.
цитирай
3. анонимен - Аз
10.10.2011 12:39
Аз си признавам че съм расист и фашист. И няма сила, която да ме накара да не мразя циганите.
цитирай
4. анонимен - Мухлясалият комунист Евгени реши ...
10.10.2011 12:43
Мухлясалият комунист Евгени реши да засвири по етническата струна...
цитирай
5. анонимен - МОЛЯ?!
10.10.2011 18:26
Каква "етническа струна"? Случайно да е ясно на автора, че никой не мрази циганите, защото са цигани, а защото имат само права, но не и задължения като бг. граждани, защото не се осъждат за педофилия, а сключват "бракове" между 12 годишни деца, защото не желаят да работят, а са превърнали майчинството в професия? Да не ни вменявате КОЛЕКТИВНА ВИНА на бг. етнос? А ако се тъгне в тази плоскост към циганите,а? Ще минават покрай входа на блока ми 2ма циганина и ще си говорят ясно как тази държава след 5 години ще стане САМО циганска и ще псуват българите? Отворете учебник по паразитология и прочетете какво са цистите;) Ще разберете също и факта, че паразитите не могат да живеят в среда извън гостоприемника;) България- държавата на циганите, а;) И кога- когато умрат "гостоприемниците" бг. граждани от всички останали етноси, живеещи във Бг.? Авторе, авторе.....:)
цитирай
6. krasimirvm - Патриот
10.10.2011 20:56
Евгени и ти същият боклук като мършата Бенатова , явно не си ограбван и бит от цигани , или не си допирал до социални грижи за да видиш как се отпускат помощи на Българи , ти знаеш ли си задълженията към тази държава защото циганите си знаят правата но задълженията не , пожелавам ти и на теб да ти хванат жената и децата ако имаш такива и да ги изнасилят бият , колят за да те видя тогава колко толерантен ще бъдеш към циганската сган . И последно България винаги е страдала не от враговете си , а от такива предатели като теб .
цитирай
7. анонимен - Христо Стоянов
11.10.2011 11:55
Поръчкова статия според мен. Някои среди видяха че ще има възход на национализма и започнаха промиването на мозъци със заплахи за етническия мир. Цената за този мир го плаща само и единствено българския етнос - с парите и кръвта на децата си-проливана от цигани
цитирай
8. анонимен - Абе я научете малко история бе. Б...
11.10.2011 14:57
Абе я научете малко история бе. България няма нищо общо с това което стана в Югославия. България не е федерация и за разлика от Сърбия е раздала земи на съседите си. Ако някой иска нашето парченце земя, платено с толкова мъки и кръв той трябва да се бие за него. Няма как да го получи даром. Редно е. И какво значи нулева толерантност към езика на омразата. Какво е език на омразата. Писна ми от този нов комсомол, който иска да върне политическите репресии с една нова демагогия, която е още по-страшна от тази, която вече преживяхме.
цитирай
9. анонимен - ЕДИН ОТ ПРОТЕСТИТЕ
11.10.2011 15:22
Не сме длъжни да търпим насилието над етноса ни. Не съм длъжен и никой не може да ме накара да обичам насила циганите ...или евреите или когото и да било! Любовта и омразата са въпрос на личен избор ! Ако си заслужил уважение и приятелство -ще го имаш, ако си заслужил омраза-получаваш я! ВСЕКИМУ СПОРЕД ДЕЛАТА!
цитирай
10. анонимен - Авторе,не дърпай лъва за опашката!
13.10.2011 15:09
Кътането на циганите,което правиш в почти всяко твое предаване,дразни всички!Не се подлъгвай,че десетина баби и дядовци ти се радват-стотици и хиляди пловдивчани негодуват от яростната ти защита на етнос,от който България само си пати...
цитирай
11. zemaria - Евгени
14.10.2011 01:38
Протестите бяха края на ноември 89 и продължиха два-три дена. Просто се чу, че ще връщат имената на турците и партийните комитети изкараха колективите на улицата. Пак се мъча да си спомня точния месец, но отлично съм сигурен, че Тренчев обяви решението на 28.12 89 , а протестите бяха превантивни. Аз съм присъствал на такъв митинг от колегиална солидарност(освободиха ни от работа и ни закараха) и любопитство и отлично си спомням, че беше поканен Андрей Луканов, който не беше още премиер, а нещо като вице
цитирай
12. анонимен - поздравления за позицията
17.10.2011 14:32
Уважаеми г-н Тодоров,
искрени поздравления за смислената позиция. Дано повече хора прочетат тревожните Ви думи и се замислят. Бих искала да публикувам текста Ви в издаваното от мен списание "Диалог", Холандия, моля пишете ми дали сте съгласен, ето моя имейл: dilmana_dialog@yahoo.com
Даниела Горчева
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4612199
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031