Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2010 12:25 - СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 3064 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2010 12:26


                        Чудесата в България са на всяка крачка. Все по-важно място в нашия живот заемат чудотворни икони, мощи, лековити изворчета, литийни шествия и т.н. Като антикризисна мярка българските чудеса могат да заместят цели институции – БАН, учебни заведения, здравни заведения и т.н. Да направим кратка разходка в Страната на чудесата. Прочутата чудотворна „Света Богородица” от Бачковския манастир е дело /поне така се твърди/ на св.апостол и евангелист Лука. Ето какво върши тя: Момиченце паднало от стръмната стълба и било намерено от родителите му съвършено здраво да си играе на зелената трева край поточето. Майка-кърмачка изтървала кърмачето си от върха на стълбището. Ужасена, бързо слязла и намерила детенцето си невредимо, кротко заспало на полянката. Благодарната майка снела от шията си наниза жълтици и го окачила на чудотворната икона на св. Богородица. Известна сред хората, вярващи в чудеса, е и „Св. Бо­го­ро­ди­ца Оди­гит­рия” от Рил­с­кия ма­нас­тир.  Ста­ро пре­да­ние уве­ря­ва, че е би­ла по­да­ре­на на Рилския ма­нас­ти­р от сес­т­ра­та на цар Иван Шиш­ман, така наречената „Ма­ра бя­ла бъл­гар­ка”, же­на на сул­тан Му­рад І. Местното на­се­ле­ние я по­чи­та ка­то из­це­ли­тел­ка при теж­ки за­бо­ля­ва­ния и при ма­со­ви епи­де­мии. В та­ки­ва слу­чаи све­ще­ник с епит­ра­хил, мо­нах, прис­луж­ник и въ­о­ръ­же­на ох­ра­на по­се­ща­ват до­ма или об­хож­дат за­сег­на­ти­те мес­та, пра­вят во­дос­вет, по­ръс­ват и се връ­щат. „Св. Бо­го­ро­ди­ца Три­ръ­ка” от Тро­ян­с­кия манастирпък има све­то­гор­с­ки про­из­ход. Нейната слава от векове  се раз­нес­я на длъж и шир, за­що­то неп­ре­къс­на­то да­ря­ва­ из­це­ле­ние на ид­ва­щи­те с вя­ра при нея: бол­ни се излекуват, про­ка­же­ни се вдигат на крака, недъгави прохождат. На все­ки за всич­ко по­ма­га­ – както твърдят автори –изследователи на чудесата.
Има поне още три чудотворни лика на Богородица -  в църквите "Св. Богородица Успение", "Св. Богородица Благовещение" и в манастира "Св. Неделя" край Златовръх. Много чудодейна икона е и тази на свети Мина в храм "Св. Троица".
В Арбанаси пък има цели две целебни икони. Всяка година на 15 август манастирът "Света Богородица" там е окупиран от слепи и хора с недъзи. Иконата, която се пази в обителта, досега е накарала множество незрящи да прогледнат, след като са се докоснали до нея.  А в другия край на селото, в църквата "Св. Никола" има чудотворна икона, която спасява от безплодие. И т.н. и т.н.
В 21 век вярата в чудотворните икони не само не намалява, но те никнат и като гъби. Новите проблеми на обществото пораждат необходимостта от нови чудеса. В Суходол съществува новоизографисаната икона "Богородица с чаша в ръка". Светицата държи винен стакан и тъй като параклисът се намира съвсем близо до клиниката за наркомании и алкохолизъм, отците твърдят, че тя цери точно тези две зависимости Църква или манастир без чудотворна икона e като град без отбор в А група. Вторият по големина град Пловдив за съжаление няма официално обявена чудотворна икона. Пловдивчани трябва да бият път до Бачковския манастир или до Горни Воден, където пък се намира чудотворната икона „Златната ябълка”, но негово високопреосвещенство дядо Николай направи тези дни безценен подарък на вярващите в чудеса – докара от Йерусалим самата Божигробска Света Богородица. Следващите дни хиляди миряни ще чакат на опашка, за да я докоснат и да я помолят за помощ. Да не забравяме за чудотворните свойства на мощите. Мощите на свети Георги изправиха на крака патриарх Максим. Дали става въпрос за чудо, съвпадение или просто здравето на Негово светейшество наистина се е стабилизирало, е трудно да се каже. Преди няколко години президентът Първанов обеща да ни осигури частица от мощите на Св.Кирил, толкова се зарадвахме, още повече заобичахме нашия президент, но зли сили попречиха на това родолюбиво дело.
Най-стари чудотворни места са аязмата – изворчета с лековита вода.
Те решават набързо кардинални проблеми на отоларингологията, офталмологията и т.н. С едно-две измивания глухи прочуват, неми проговарят, слепи проглеждат. Известно аязмо е това св. Марина край с. Каранвърбовка, Русенско. Водата извира в центъра на църквата край манастира на светицата и местните хора силно вярват в лечебните й свойства. Постиженията на Кукленското аязмо пък затъмняват цели клонове от гинекологията. Неговите води са спасили доказано стотици страдащи от безплодие жени. Не е за подценяване и Бачковското аязмо. Най-голямата сила обаче са литийните шествия – когато чудотворни икони и свещенослужители обединяват сили за някое общополезно дело. Да не забравяме как след едно такова шествие, начело на което бяха най-чудотворните икони на България, бяха освободени българските медици от Либия…
Чудеса се случват и в други страни, но там едни вярват в тях, други смятат, че са глупости.
Ние обаче сме единодушни.
Та  да се чуди човек защо тази Страна на чудесата е на опашката на Европа.



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - ПРОБЛЕМА Е, В ТОВА:.....КАК ВЯРВАШ---А,НЕ ДАЛИ ВЯРВАШ В БОГА....!!!!
17.07.2010 13:02
ДА ВЯРВАШ В БОГА ---ТОВА ЗНАЧИ ДА ВЯРВАШ В СЕБЕ СИ!!!!!!!
В СОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ И УМЕНИЯ!
....ЗАЩОТО БОГ Е В ТЕБ И МЕН.....И ТИ СИ ЧАСТ, ОТ БОЖИЕТО ЧУДО И ТВОРЕНИЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ!

БОГ---НЕ Е НЕЩО АБСТРАКТНО, ДАЛЕЧНО И НЕРАЗБИРАЕМО!!!!НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРЕДСТАВАТА, ЗА БЕЛОБРАД СТАРЕЦ ,КОЙТО СТОИ НА НЕБЕТО, С МАГИЧЕСКИ ЖЕЗЪЛ В РЪКА !!!! ТОВА СА ГЛУПОСТИ!!!
БОГ---ТОВА СИ ТИ,
ТОЙ Е В ТЕБ,
ТОЙ Е ТВОЯ ДУХ,
ТВОЯТА МИСЪЛ,ЖЕЛАНИЕ И ВОЛЯ!
БОГ ПОМАГА---НО, В КОШАРА НЕ ВКАРВА!!!!
ЗА КОШАРАТА И СТОКАТА ,ТРЯБВА ДА МИСЛИШ И РАБОТИШ -ТИ!
/ МЕДИНА АЛБА/
цитирай
2. анонимен - И все пак...
17.07.2010 22:51
не е ли по-добре да вярваме в "нереални" чудеса, отколкото в "реалните", обещавани непрекъснато от " говорещите глави " на разни водачи на партии, ръководители на правителства, президенти и всякакви " шменти и капели" ?
От първите нищо не губим, но остава някаква надежда.
От вторите нищо не печелим, но И не остава никаква надежда.

Дали на тази моя реплика ще последва дуплека ? Оставам в очакване .... :)
цитирай
3. анонимен - @andreshko
26.07.2010 19:14
Ами дай да се откажем от всякаква форма на държавно и местно управление, да сложим навсякъде чудотворни икони и да пуснем на всички нива попове и монаси, които да ги пазят и тълкуват? Дедо ни Николай Пловдивски това и чака...:-) От България да стане Чудария.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4612983
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031