Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 12:47 - УСПЕШНИТЕ КМЕТОВЕ [18.06.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 1530 Коментари: 1 Гласове:
0



 

 

 
Вестник “Сега” оповести една президентска идея, която бързо възбуди духовете.

Граждански комитет, който би трябвало да представлява гражданското общество, ще подкрепя “успешни кметове”. Първи от подкрепените ще бъде кметът на Търговище, който ще бъде издигнат като независим за трети мандат.

Пловдивчани веднага се досетиха, че следващ от подкрепените успешни кметове би трябвало да бъде техният. Д-р Чомаков също има почти два мандата зад гърба си, по всичко изглежда, че не би имал нищо против и трети. Само че поне засега няма кой да го издигне. Освен гражданският комитет на президента Първанов. Пловдивчани се досещат и кой би могъл да бъде топлата връзка между държавния глава и третия мандат. Не е трудно и да се предвиди и кои биха членовете на един местен филиал на гражданския комитет, който да се ангажира с кандидатурата.

Да оставим конкретните подозрения и да се опитаме да анализираме плюсовете и минусите на една една такава идея – доколкото е коректно предадена във вестника.

Първо вариант:

Т.н. успешен кмет е станал достатъчно силен, за да отстоява обществените интереси. И да прегражда пътя на вечно гладните кадри от собствената му партия, които искат нови и нови облаги. Затова тях не ги интересува какво е постигнал техният избранник, интересува ги по-удобен човек, който да ги храни докато общината бъде оглозгана докрай.

Втори вариант:

Дългогодишният кмет се е превърнал във феодал, който е заплаха за собствената му партия. Тя губи все повече и повече гласове и още малко ще изчезне от политическата сцена. Но кметът при един мажоритарен вот, подкрепян от контролираните от него местни медии и от местната олигархия, има големи шансове да продължи управлението си.

Има, разбира се, и много междинни варианти.

При първия вариант интелектуалците биха били точно на мястото си.

При втория – биха били пионки, които още повече биха ерозирали без това не особено високия авторитет на българската интелигенция.

А може би президентът Първанов просто иска да даде малко кураж на интелигенцията. Да усили гласа й. Защото българското общество има страшна нужда от авторитети, чийто глас да бъде най-силната морална присъда и морална подкрепа за една личност или една кауза.

Но като си помисли човек как една поетеса като Лиляна Стефанова или режисьор като Вили Цанков биха стигнали до тайните на едно управление – на Сливен например. За да разберат Лечков успешен кмет ли е или нещо друго?

И тогава остава съмнението, че тези интелектуалци от лична лоялност към президента, са се наели да слагат послушно гражданския си параф върху решения и политика, която обслужва съвсем други интереси.

И тогава това би било поредният камък на гроба на българското гражданско общество.




Гласувай:
0



1. анонимен - От самоуважение заглавието Ви би трябвало да
17.07.2007 17:32
бъде "успяващите", "които успяват", "успелите"....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4599015
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031