Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 12:51 - НИ КОСТ, НИ ВЕСТ [18.06.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 1460 Коментари: 0 Гласове:
0



Помните ли сензационните заглавия отпреди 2 години?

На първите страници на кажи речи всички вестници с огромни букви се оповестяваше идването на “частица от мощите” на Св.Кирил.

При традиционното посещение при папата по случай 24 май президентът Първанов бил поставил този въпрос. И останал с впечатлението – цитирам по памет, че светият отец погледнал благосклонно на искането.

В резултат на тази патриотична президентска инициатива и на папското благосклонно отношение ние си чакаме вече цели две години.  Мощите на Св.Кирил представляват една 6 сантиметрова кост. От нея би трябвало да се отчупи парченце и тази свята костица да се пренесе у нас /представяте ли си с каква дунанма би станало това?/ и да започнат едни безкрайни поклонения.

Само че един историк, какъвто е Първанов, би трябвало много добре да знае, че България няма особени причини да смята, че има монопол върху делото на двамата братя и всяко навлизане в една такава деликатна област ще породи реакции поне в две страни. Което и стана – доколкото си спомням.

Може би трябваше първо да се командирова т.н.професор Божидар Димитров в някои гръцки, македонски, хърватски и не знам още кои телевизии, да изнесе поредица лекции и така да убеди съответните аудитории, че само ние имаме право да си искаме костицата.

Папата можеше да излезе от положението и помири претендентите за следовници на светите братя, като на всички отчупи по парченце и така в ррим щяха да останат 2-3 сантиметра.

Да ми извиняват читателите за грозния език, но използваната фразеология произтича от самата идея.

Спомняте си какво патриотично въодушевление породи тогава президентската идея? Аз специално не си спомням да се намери човек който да каже, че поне малко се съмнява в това, че парченце от костта на един византийски чиновник – па макар и обявен за светец, притежава чудодейни свойства.

Изглежда у нас всички вярват в чудодейните свойства. Начело с президента и неговите съветници.

Глупости, точно те едва ли вярват, но пък вярват с евтини пиарски номера. И в късата памет на хората.

А тя наистина е къса. Затова си позволяваме да припомним този епизод и да попитаме кому беше нужна онази безсмислена идея отпреди 2 години.

А може би трябва още малко да почакаме. Може пък някога да получим някоя костичка.

Но засега – ни кост, ни вест.



Тагове:   вест,   кост,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4598785
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031