Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2007 12:52 - ГОЛЕМИЯТ СТРАХ [20.06.2007]
Автор: evgenitodorov Категория: Политика   
Прочетен: 4671 Коментари: 5 Гласове:
0



Когато след Мюнхенското съглашение въоръжени есесовци тръгват из  Прага, за да арестуват потенциалните противници на новия фашистки режим, най-напред тропат на вратата на писателя Карел Чапек.

Окупаторите още не са научили, че той наскоро е починал. И се налага да се върнат с празни ръце, тъй като няма как да арестуват един мъртъв писател.

Карел Чапек не е писал призиви за съпротива. Но той е умеел да гледа в бъдещето. Измислил е не само думата “робот”. Прозрял е, че ще дойде времето на “бялата болест”, когато хората  в своята злоба ще убиват даже спасителите си. Прозрял е, че ще дойде времето на чудовищата, на “саламандрите”...

А хора, които гледат в бъдещето, е добре да бъдат веднага унищожавани.

Карел Чапек като истински интелектуалец е успял да прозре много неща. Но едно нещо не е могъл да си обясни. На смъртния си одър той постоянно си задава един въпрос, на който не намира отговор. Той казва, че разбира  защо немският бюргер е повярвал във фашистките идеи. Защо работниците стават национал-социалисти. Но не може да се обясни защо немската интелигенция, професорите,  наследниците на Гьоте и Шилер, могат да повярват в една човеконенавистническа идеология.

Така си и отива от този свят – без да намери отговор на въпроса “защо немската интелигенция ни  предаде?”

Отвреме-навреме се сещам за тези въпроси на Чапек – особено, когато видя на екрана някой български професор да приглася в общия хор на СКАТ – заради дребен хонорар. Или за още нещо.

По повод излъчването от БНТ на филма „Откраднати очи” Волен Сидеров прочете в Народното събрание декларация, в която официално обяви, че когато дойде на власт „вационалноотговорно правителство” ще бъде приет „Закон срещу хулителите”

Ами ако този закон бъде приет със задна дата?

Треперете, интелектуалци, треперете всички, които си вадете хляба с това да търсите под вола теле.

Тогава няма да има нужда агитките на „Атака” да ходят по редакциите. Просто там ще ходят органите. От името на закона.

А злощастният очилат немски професор, опитал се да се разрови в „мита Батак”, просто ще бъде екстрадиран и предаден на българското правосъдие.

Какво прави в това време българската интелигенция – доколкото я има?

Когато попитаха СЕМ дали няма да санкционира телевизия СКАТ за използването на езика на омразата, отговорът бе, че медиите си имат етични комисии. Да се оправят

Споменатите етични комисии пък развиваха бурна дейност когато трябваше да се усвоят едни много големи европейски пари, но когато се налага да свършат нещо реално – мълчат.

Най-големите интелектуалци на България, тези, които издигат президентски и кметски кандидатури, оттъргуват гражданския си авторитет срещу два наръча книги от собственото си издателство. Срещу някой лев.

По другите въпроси мълчат. Но ще дойде времето и на книгите.Има ли книги, не може да не се намерят и хули в тях. Продължението го знаем от историята.

Днес на дневен ред е само един филм.

Идеолози на “възродителния процес” преживяват своя звезден миг и ни припомнят идиотщините отпреди 20 години. Заради които България бе сочена с презрение от целия свят.

Сега, когато има свобода на словото, никой не смее да им опонира.

Даже встъпителните интервюта с авторите на “Откраднати очи”, които бяха излъчени преди началото на филма, редакторите от БНТ бяха основно прекроили – от страх да не разгневят боговете от “Атака”. Но не познаха.

Вместо БНТ  като обществена телевизия да започне нормален дебат за това накъде върви България, страхливо се спотайва. Добре че има чужди телевизии да ни дават възможност да извлечем поуки от миналото.

Когато българинът е объркан както никога, нашата национална обществена телевизия е хвърлила силите си да ни показва “Копа Америка”. Безопасно е. Все пак Южна Америка не е САЩ. Даже на места се борят американския империализъм. На Волен Сидеров ще му хареса.

В България вече никога повече няма да бъде направен  филм за „възродителния процес”. Никой вече няма да посмее да направи филм и за спасяването на евреите. Ако на българските евреи пък им се случи  нещо тепърва – няма да има и кой да ги спаси...

Най-после си дадох отговор на чапековия въпрос защо ни предава интелигенцията.

От страх, пане Чапек, от страх...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - големият страх
20.06.2007 15:13
БНТ да се спре. Защо харчи 70 милиона народна пара?
цитирай
2. lion1234 - Диагнозата е точна!
03.07.2007 11:39
Именно страхът е в основата на малодушието на нашата интелигенция. Като свържа тази теза с тезата Ви за оцеляването и нещата си идват на мястото. Онова, над което се чудя, е възможна ли е една интелигенция без наличието на характер ? Не се ли превръща тя автоматически в псевдоинтелигенция? ,,Волята поражда интелекта, не интелекта - волята!'' - напомня ни Шопенхауер.
цитирай
3. анонимен - @ evgenitodorov
04.07.2007 12:10
Ако ще говорим за езика на омразата и страха, мисля че тъкмо теб трябва да определим за главен говорител и пропагандатор на този език. Но дори и това не е най-отблъскващото в твоя начин на мислене. Гнусното и човеконенавистното при теб се състои в това, че онанираш с езика на омразата и страха върху пространството на националните ценности и идеали.
цитирай
4. анонимен - Що се отнася до споменатото от теб ...
04.07.2007 12:30
Що се отнася до споменатото от теб Мюнхенско съглашение, няма как "въоръжени есесовци" да тръгнат из Прага, защото след това съглашение Чехословакия си остава суверенна държава (макар и с известни териториални корекции с оглед на справедливостта и етническите реалности), а в самата Прага други въоръжени лица освен чешки военни и полиция не могат да се видят. Направи съответната историческа справка, нямам намерение да изнасям безплатни лекции по история на доморасли космополити.
Мисленето трябва да предхожда говоренето, а не обратното.
цитирай
5. meto76 - БНТ не да спре, а да се приватизира. ...
13.07.2007 10:33
БНТ не да спре, а да се приватизира.Няма нужда да се издържа от парите на данъкоплатците.Телевизията е бизнес дейност и тя не е работа на държавата, а на частника.БНТ и БНР са едни прахосници на държавни средства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evgenitodorov
Категория: Политика
Прочетен: 4598796
Постинги: 329
Коментари: 2374
Гласове: 2828
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031